Όλα είναι έτοιμα για την αυλαία του ιστορικότερου φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο. Το Φεστιβάλ Βενετίας γιορτάζει φέτος τα 75 χρόνια λειτουργίας του και σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 29 Αυγούστου. Μία μέρα μετά, την Πέμπτη 30 του μηνός, θα πραγματοποιηθεί η παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, «The Favourite», η οποία συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα, διεκδικώντας με αξιώσεις τον Χρυσό Λέοντα στη Μόστρα.

Ads

The Favourite
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Σενάριο: Ντέμπορα Ντέιβις, Τόνι ΜακΝαμάρα
Πρωταγωνιστούν: Ολίβια Κόλμαν, Έμα Στόουν, Ρέιτσελ Βάις, Νίκολας Χουλτ
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 120 λεπτά
Παγκόσμια πρεμιέρα στο 75ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας
Πέμπτη 30 Αυγούστου στην 22:00 στην Sala Grande και 22:30 στο PalaBiennale

image

Πρόκειται για ένα σατυρικό δράμα εποχής που αφηγείται το παράλληλο χρονικό τριών γυναικών της αγγλικής βασιλικής οικογένειας με κεντρικά πρόσωπα τη βασίλισσα Άννα (Ολίβια Κόλμαν) – τελευταία βασίλισσα του Οίκου των Στιούαρτ – και στον ανταγωνισμό ανάμεσα στις ξαδέλφες της, τη δούκισσα Σάρα Τσέρτσιλ (Ρέιτσελ Βάις) και τη βαρόνη Αμπιγκέιλ Μάσαμ (Έμα Στόουν). Ενώ ο Νίκολας Χουλτ ερμηνεύει τον Χάρλεϊ, τον ηγέτη των Τόρις στη διάρκεια της βασιλείας της βασίλισσας Άννας στα τέλη του 17ου και αρχές του 18ού αιώνα.

Ads

image

Αυτή είναι η σύνοψη του «The Favourite», της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου που έρχεται μετά τον «Θάνατο του Ιερού Ελαφιού» και είναι η δεύτερη συνεργασία του σκηνοθέτη με την Ρέιτσελ Βάις, μετά τον εξαιρετικό «Αστακό».

Το «The Favourite» αποτελεί την έκτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Λάνθιμου και σηματοδοτεί την επιστροφή του Έλληνα σκηνοθέτη στη Μόστρα μετά από το 2011, όπου οι «Άλπεις» είχαν κερδίσει το Βραβείο Σεναρίου. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη του ταινία όπου το σενάριο δεν το υπογράφει ούτε ο ίδιος, ούτε ο Ευθύμης Φιλίππου, αλλά η Ντέμπορα Ντέιβις και ο Τόνι ΜακΝαμάρα.

image

Η ταινία είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 23 Νοεμβρίου από τη Fox Searchlight, με φόντο τα επικείμενα Βραβεία Όσκαρ. Ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το «The Favourite» αποτελεί και την ταινία έναρξης του 56ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης στις 28 Σεπτεμβρίου.

image

«Το «The Favourite» είναι πολλά πράγματα ταυτόχρονα, καθένα από τα οποία είναι τέλεια συνδεδεμένα: ένα ιστορικό έπος, μια γιορτή της εικόνας, μια πολύ άγρια ιππασία, μια φοβερή επίδειξη ερμηνευτικών ικανοτήτων από τη Ρέιτσελ Βάις, την Έμμα Στόουν και την Ολίβια Κόλμαν, υποβοηθούμενη από ένα λαμπρό καστ ηθοποιών, ένας άθλος από τον Γιώργο Λάνθιμο. Είναι μια έκρηξη» – δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κέντ Τζόουνς, διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και Πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής των ταινιών του φεστιβάλ.

image

Ο Γιώργος Λάνθιμος σχολίασε σχετικά με την επιλογή του Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης να σηκώσει αυλαία με τη δική του ταινία: «Είναι μεγάλο προνόμιο το «The Favourite» να προβληθεί στην βραδιά έναρξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό μέρος γι’ αυτή την ταινία. Είχα μια ξεχωριστή εμπειρία με την προβολή του «Αστακού» σ’ αυτό το Φεστιβάλ και ανυπομονώ να μοιραστώ το «The Favourite» με το κοινό της Νέας Υόρκης. Σκεφτόμουν για πολλά χρόνια να κάνω αυτή την ταινία και τώρα είμαι ενθουσιασμένος που έγινε.»

Διαβάστε επίσης: