Πέντε χρόνια μετά το θρυλικό «Μίσος», ο Ματιέ Κασοβίτς σκηνοθετεί και πάλι τον Βενσάν Κασέλ, μεταφέροντας στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο βιβλίο του Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον καταξιωμένο Γάλλο ηθοποιό, Ζαν Ρενό, έξι χρόνια μετά την εμβληματική του ερμηνεία ως «Leon» του Λυκ Μπεσόν. Η ταινία «Πορφυρά Ποτάμια» προβάλλεται στην κρατική τηλεόραση και αποτελεί την πρότασή μας για την μικρή οθόνη.

Ads

Δυο διαφορετικές αστυνομικές έρευνες, 300 χιλιόμετρα μακριά η μια από την άλλη, προβληματίζουν τους αστυνομικούς επιθεωρητές που τις αναλαμβάνουν. Ο Pierre Niemans (Ζαν Ρενό) είναι ένας έμπειρος επαγγελματίας. Του ανατίθεται μια περίεργη υπόθεση στη Γκερνόν / Guernon, μια κωμόπολη στους πρόποδες των Άλπεων, όπου το πανεπιστήμιο αποτελεί τον πυρήνα της. Αντικείμενό του ένας απίστευτα βίαιος και μεθοδικά εκτελεσμένος φόνος.

Από την άλλη έχουμε τον νέο, πανέξυπνο, μοναχικό άλλα και βίαιο Max Kerkerian (Βενσάν Κασέλ). Εκείνος διεξάγει έρευνες σχετικά με έναν βεβηλωμένο τάφο σε ένα νεκροταφείο του Σαρζάκ / Sarzak και μια διάρρηξη δημοτικού σχολείου. Η έρευνά των δυο υποθέσεων τον οδηγεί στα χνάρια του μυστηριώδους θανάτου ενός κοριτσιού είκοσι χρόνια πριν. Οι δύο έρευνες θα συγκλίνουν και τελικά θα συναντηθούν φέρνοντας στο φως ένα απίστευτο παρελθόν. Όμως η αναζήτηση της αλήθειας θα τους φέρει μπροστά σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις.

image

Ads

Τα «Πορφυρά Ποτάμια», είναι ένα γαλλικό αστυνομικό, ψυχολογικό θρίλερ, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα το οποίο έγραψε το 1999 ο Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο μαζί με τον Ματιέ Κασσοβίτς. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Κασσοβίτς και πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Ζαν Ρενό, Βενσάν Κασέλ και Νάντια Φαρές, με μουσική που καθηλώνει από τον βραβευμένο Μπρούνο Κουλέ.

image

H ταινία αποτέλεσε εμπορική επιτυχία όταν προβλήθηκε στην Ελλάδα ενώ στη Γαλλία εκτός από την εμπορική επιτυχία, απέσπασε και πέντε Υποψηφιότητες στα γαλλικά βραβεία Όσκαρ, γνωστά ως Σεζάρ. Το 2004 κυκλοφόρησε μια συνέχεια της πρώτης ταινίας με τίτλο «Πορφυρά Ποτάμια 2: Οι Άγγελοι της Αποκάλυψης» (Les Rivières Pourpres 2: Les Anges de l’ Apocalypse). Την ταινία σκηνοθέτησε ο Ολιβιέ Νταχάν και ο Ζαν Ρενό υποδύθηκε για δεύτερη φορά τον ρόλο του Πιερ Νιμάνς, ενώ επίσης συμμετείχαν οι Μπενουά Μαζιμέλ και Κρίστοφερ Λι.

Ματιέ Κασσοβίτς / Mathieu Kassovitz

Ο Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός, Ματιέ Κασσοβίτς, γεννημένος στο Παρίσι στις 3 Αυγούστου του 1967, έχει γράψει τη δική του ιστορία στον σύγχρονο γαλλικό κινηματογράφο. Το 1995 έγραψε και σκηνοθέτησε το θρυλικό «Μίσος», με πρωταγωνιστή τον Βενσάν Κασέλ. Ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο και πάντα επίκαιρο φιλμ, το οποίο πραγματεύεται τον ρατσισμό και το ταξικό μίσος. Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Σεζάρ καλύτερης ταινίας και στον Κασσοβίτς απονεμήθηκε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών. Ο ίδιος είχε κι έναν μικρό ρόλο στην ταινία, αυτόν του φασίστα που δέρνεται από την ομάδα των πρωταγωνιστών.

image

Το 2000 σκηνοθέτησε την ταινία «Τα Πορφυρά Ποτάμια», βασισμένο στο πολύ καλό ομώνυμο μυθιστόρημα το οποίο έγραψε το 1999 ο Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ (Les Rivières Pourpres / The Crimson Rivers). Πρόκειται για ένα αστυνομικό θρίλερ με πρωταγωνιστές τον Ζαν Ρενό και τον Βενσάν Κασέλ, το οποίο σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία και εκτός Γαλλίας.

Όμως ο Ματιέ Κασσοβίτς έχει περάσει με επιτυχία και μπροστά από την κάμερα. Με την ιδιότητα του ηθοποιού είναι γνωστός για τον ρόλο του Νινό Κουνκαμπουά στην ταινία του Ζαν-Πιερ Ζενέ, «Αμελί». Είχε επίσης μικρότερους ρόλους στο «Μίσος», στο «Κορίτσι των Γενεθλίων», στο «Café Au Lait» καθώς και στο «Πέμπτο Στοιχείο».

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι είχε έναν από τους κεντρικούς ρόλους στην ταινία του Κώστα Γαβρά με τίτλο «Αμήν» το 2003. Πιο πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε και στην ταινία «Η Ζωή μιας Άλλης» (La vie d’une autre / Another Woman’s Life – 2012) της Σιλβί Τεστάντ, όπου πρωταγωνιστούσε στο πλευρό της υπέροχης Ζιλιέτ Μπινός, αλλά και στο αξιόλογο φιλμ του Ματιέ Ντελαπόρτ, «Ο Επιφανής Aγνωστος».

image

Πορφυρά Ποτάμια / Les Rivières Pourpres / The Crimson Rivers
Σκηνοθεσία: Ματιέ Κασοβίτς
Σενάριο: Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ, Ματιέ Κασοβίτς
Πρωταγωνιστούν: Ζαν Ρενό, Βενσάν Κασέλ
Φωτογραφία: Τιερί Αρμπογκάστ
Μοντάζ: Μεριλίν Μοντιέ
Μουσική: Μπρούνο Κουλέ
Έτος Παραγωγής: 2000
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 106 λεπτά
Προβάλλεται την Πέμπτη 24 Ιουνίου στις 22:00 στην ΕΡΤ2