Υπό τον τίτλο «Πολιτικό Σινεμά», διεξάγεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος μια σειρά εκδηλώσεων του Ιδρύματος Friedrich Ebert, προβάλλοντας ταινίες για επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Μετά από κάθε προβολή, ακολουθεί συζήτηση με τους σκηνοθέτες, καθώς και προσωπικότητες της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών. Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, παρουσιάζεται το ντοκιμαντέρ «The Cleaners» του Κωνσταντίνου Γεωργούση. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ads

Στην Ελλάδα της οικονομικής και πολιτισμικής κατάρρευσης, η Χρυσή Αυγή κεφαλαιοποιεί ένα κομμάτι της αγανάκτησης του κόσμου. Χωρίς προφορική αφήγηση, το αξιόλογο και επίκαιρο ντοκιμαντέρ, «Οι Εκκαθαριστές» («The Cleaners») του Κωνσταντίνου Γεωργούση, ακολουθεί μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια προεκλογικής καμπάνιας στο κέντρο της Αθήνας τον Μάιο του 2012.

Το ντοκιμαντέρ, του οποίου τη σκηνοθεσία, το σενάριο, τη φωτογραφία, τον ήχο και την παραγωγή υπογράφει ο Κωνσταντίνος Γεωργούσης, απόφοιτος του National Film and Television School της Βρετανίας, κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sarajevo τον Αύγουστο 2013.

image

Ads

Η ταινία, που έκανε την τηλεοπτική της πρεμιέρα στο βρετανικό κανάλι Channel 4, συμμετείχε επίσης στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ ενώ τιμήθηκε με ειδική προβολή στο μουσείο του τρόμου των SS – «Τοπογραφία του Τρόμου», στο Βερολίνο. Το «The Cleaners», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τον Οκτώβριο του 2013, εγκαινιάζοντας παράλληλα και τον 5ο Κύκλο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc.

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γεωργούσης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στα Εκπαιδευτήρια Δούκα. Είναι κάτοχος πτυχίου Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου της  Αθήνας. Συνέχισε τις σπουδές του στην Κοινωνική και Οπτική Ανθρωπολογία στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Μεγάλη Βρετανία όπου και αποφοίτησε λαμβάνοντας μεταπτυχιακό τίτλο στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και προδιδακτορικό τίτλο στο Εθνογραφικό ντοκιμαντέρ.

image

Το πάθος του για το ντοκιμαντέρ τον οδήγησε στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Μεγάλης Βρετανίας από όπου και αποφοίτησε τον Μάρτιο του 2013. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Η τελευταία του ταινία με θέμα την άνοδο του νεο-ναζισμού στην Ελλάδα απέσπασε διακρίσεις στο εξωτερικό στα φεστιβάλ του Άμστερνταμ και του Σεράγεβο. Έχει εργαστεί στο βρετανικό Channel4 ως σκηνοθέτης καθώς και ως μοντέρ για τον διάσημο Βρετανό σκηνοθέτη Sean McAllister στο BBC.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 19:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-135, 104 35 Κεραμεικός – Αθήνα). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

image

«Οι Εκκαθαριστές» («The Cleaners»)
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Κωνσταντίνος Γεωργούσης

Παραγωγή: Ελλάδα – 2013
Διάρκεια: 37 λεπτά

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Κωνσταντίνο Γεωργούση, τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ψαρά («Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής», Εκδόσεις Πόλις), τον Κωστή Παπαϊωάννου (Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης) και τον Πάνο Παναγιωτόπουλο (δικηγόρο ΜΚΟ Praksis, μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας).

Η νέα αυτή σειρά εκδηλώσεων του Ιδρύματος Friedrich Ebert, είχε ξεκινήσει τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, με την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Greece: Days οf Change». Τη σκυτάλη παίρνει αυτή τη Δευτέρα το φιλμ του Κωνσταντίνου Γεωργούση, «The Cleaners», ενώ οι προβολές αναμένονται να συνεχιστούν τόσο τον Νοέμβριο, όσο και το νέο έτος.