Υπό τον τίτλο «Πολιτικό Σινεμά», ξεκινάει τη Δευτέρα 8 Ιουνίου μια νέα σειρά εκδηλώσεων του Ιδρύματος Friedrich Ebert στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, προβάλλοντας ταινίες για
επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Μετά από κάθε προβολή, θα ακολουθεί συζήτηση με τους σκηνοθέτες, καθώς και προσωπικότητες της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ads

Η νέα αυτή σειρά ξεκινάει με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Greece: Days οf Change». Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συμμετέχουν η Έλενα Ζερβοπούλου (σκηνοθέτης της ταινίας), η Αμαλία Ζέπου (Αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Δημοτικής Αποκέντρωσης του Δήμου Αθηναίων), ο Γιώργος Βήχας (ιατρός, Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού), ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης (Δίκτυο «Μπορούμε») και η Κωνσταντίνα Τσόερερ (Συνιδρύτρια της “180 Μοίρες”, Ερευνήτρια Grassroots και Κοινωνικών Επιχειρήσεων).

Στην εποχή της κρίσης, τρεις Έλληνες επιχειρούν να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Παρακολουθώντας τις ιστορίες τους, συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει μια δυναμική αλλαγής στη σημερινή Ελλάδα. Μπορεί άραγε το δεδομένο της οικονομικής κρίσης να προξενήσει αλλαγές σε κοινωνικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο;

image

Ads

Η σκηνοθέτης Έλενα Ζερβοπούλου (Το Χαμόγελο του Παιδιού – 2008, Ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό – 2013), παρουσιάζει μέσα από τρεις ενδιαφέρουσες και επίκαιρες ιστορίες, μία ελπιδοφόρα οπτική στην Ελλάδα της κρίσης, μέσα από την αλληλεγγύη και τη συμμετοχή όλων των πολιτών.

O Γιώργος, που έμεινε άστεγος εν μία νυκτί, βρίσκει τη δύναμη να υπερβεί τις δυσκολίες, να ενταχθεί σ’ ένα κοινωνικό δίκτυο και να ξαναχτίσει τη ζωή του. Ο Γρηγόρης επιστρέφει στη γενέτειρά του αναζητώντας καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ίδιο και την οικογένειά του. Ο Ηλίας, με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας, γνωστή από το «κίνημα της πατάτας» και απόδειξη ότι όλα είναι δυνατά όταν η κοινωνία λειτουργεί με διαφάνεια και αλληλεγγύη, κλονίζει τους ισχύοντες κανόνες εμπορικής συναλλαγής, προκαλώντας τους μεσάζοντες που εκμεταλλεύονται την αγορά τροφίμων.

Τρεις προσωπικές ιστορίες που μας προτρέπουν να συμμετάσχουμε ενεργά, αντιδρώντας στις επιθετικές εξωτερικές αλλαγές που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας, να κατανοήσουμε πως καθένας μας μπορεί να διεκδικήσει βασικά δικαιώματα, επαναπροσδιορίζοντας τους προσωπικούς του στόχους και συμμετέχοντας σε κοινωνικά δίκτυα συλλογικής δράσης.

«Οι ιστορίες των πρωταγωνιστών αναδεικνύουν την παρούσα ανάγκη και δυνατότητα για αλλαγή στην Ελλάδα, για κάθε άτομο αρχικά και κατ’ επέκταση για την κοινωνία. Η ιδέα πίσω από τις αφηγηματικές γραμμές είναι να βιώσουμε την εξέλιξη, τις προκλήσεις και το δυναμικό μιας θετικής αλλαγής. Πέρα από τις απογοητεύσεις και την οργή για τα λάθη του παρελθόντος που μας οδήγησαν σ’ αυτή την κρίση, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να πραγματοποιηθεί μια πραγματική αλλαγή των αξιών και του τρόπου διαβίωσής μας προς μια πιο αλληλέγγυα και έντιμη κοινωνία.» – Έλενα Ζερβοπούλου

Greece: Days οf Change
Σκηνοθεσία: Έλενα Ζερβοπούλου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ηλίας Αδάμης, Έλενα Ζερβοπούλου
Μοντάζ: Kenan Akkawi
Μουσική: Drog_A_tek
Ελλάδα, Ιταλία – 2014
Διάρκεια: 78 λεπτά
Εταιρεία Παραγωγής: One Vibe Films

 

Το ντοκιμαντέρ «Greece: Days οf Change» εγκαινιάζει μια νέα σειρά εκδηλώσεων του Ιδρύματος Friedrich Ebert στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, υπό τον τίτλο «Πολιτικό Σινεμά». Η προβολή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Ιουνίου στις 21:00 και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.