Θα γίνει ο Γιώργος Λάνθιμος ο δεύτερος Έλληνας σκηνοθέτης που θα κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα, μετά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο ή θα γράψει κινηματογραφική ιστορία ο Μίκαελ Χάνεκε που με το νέο του φιλμ φιλοδοξεί να γίνει ο μόνος δημιουργός με τρία τρόπαια στην κατοχή του; Δεκαεννέα (19) ταινίες απαρτίζουν φέτος το επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Ads

70ό Φεστιβάλ Καννών

image

Το 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, σήκωσε αυλαία την Τετάρτη 17 Μαΐου – με ταινία έναρξης τα «Φαντάσματα του Ισμαήλ» (Les Fantômes d’Ismaël) του Αρνό Ντεπλεσέ – και ολοκληρώνεται την Κυριακή 28 Μαΐου. Δεκαεννέα ταινίες απαρτίζουν το επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα της διοργάνωσης, διεκδικώντας τον φετινό επετειακό Χρυσό Φοίνικα. Ανάμεσα τους και το νέο φιλμ του Γιώργου Λάνθιμου: «The Killing of a Sacred Deer».

Ads

Συνολικά 29 χώρες θα συμμετάσχουν φέτος στο 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Εννέα (9) από τις ταινίες αποτελούν το σκηνοθετικό ντεμπούτο νέων δημιουργών, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι δώδεκα (12) είναι οι γυναίκες σκηνοθέτιδες των οποίων οι ταινίες θα προβληθούν στη φετινή επετειακή διοργάνωση.

Το Βραβείο του Χρυσού Φοίνικα (Palme d’or) θεσπίστηκε το 1955 και αποτελεί το υψηλότερο βραβείο που απονέμεται σε ταινίες που διαγωνίζονται στο Φεστιβάλ των Καννών. Παρουσιάστηκε το 1955 από την οργανωτική επιτροπή. Ενώ από το 1939 ως το 1954, το σημαντικότερο βραβείο είχε την ονομασία: Γκραν Πρι του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών – «Grand Prix du Festival International du Film».

Κριτική Επιτροπή

image

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ έχει αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της κριτικής επιτροπής στο 70ο Φεστιβάλ Καννών:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που θα έχω τη δυνατότητα να γιορτάσω την 70ή επέτειο του Φεστιβάλ των Καννών από μια τόσο προνομιακή θέση. Είναι για μένα τιμή, είμαι ευγνώμων και συγκινημένος. Αντιλαμβάνομαι την ευθύνη που η θέση του προέδρου συνεπάγεται κι ελπίζω να ανταποκριθώ επάξια στα καθήκοντα μου. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα αφοσιωθώ ψυχή και σώματι σε αυτό τον σκοπό που είναι μαζί προνόμιο κι απόλαυση.»

Tην κριτική επιτροπή της φετινής επετειακής κινηματογραφικής διοργάνωσης πλαισιώνουν:

  • ο Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Πάολο Σορεντίνο
  • η Γερμανίδα σκηνοθέτις και σεναριογράφος Μάρεν Άντε
  • η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζέσικα Τσαστέιν
  • η Κινέζα ηθοποιός Φαν Μπινγκμπινγκ
  • ο Αμερικανός ηθοποιός Γουίλ Σμιθ
  • η Γαλλίδα συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός Ανιές Ζαουί
  • ο Γάλλος συνθέτης Γκαμπριέλ Γιαρέντ
  • ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Παρκ Τσαν-Γουκ

Διαβάστε επίσης: O Αλμοδόβαρ πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής στο 70ο Φεστιβάλ Καννών

«The Killing of a Sacred Deer» (2017) του Γιώργου Λάνθιμου

image

Στο 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ο Γιώργος Λάνθιμος θα περπατήσει και πάλι στο κόκκινο χαλί της Κρουαζέτ, σ’ ένα Φεστιβάλ το οποίο πλέον το γνωρίζει πολύ καλά. Το «The Killing of a Sacred Deer», σηματοδοτεί τη δεύτερη ξενόγλωσση ταινία του Λάνθιμου και στο ενδιαφέρον καστ συναντάμε, την Νικόλ Κίντμαν, την Αλίσια Σίλβερστόουν και τον συνήθης ύποπτο πλέον, τον Κόλιν Φάρελ.

Το σενάριο – το οποίο συνυπογράφουν ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου – αφηγείται την ιστορία ενός χειρουργού, ο οποίος προσπαθεί να προσθέσει ένα καινούργιο μέλος στην οικογένειά του. Πρόκειται για ένα έφηβο αγόρι, του οποίου η συμπεριφορά θα αποδειχθεί προβληματική και θα θέσει σε κίνδυνο την οικογενειακή γαλήνη του γιατρού με την σύζυγό του, γκρεμίζοντας την μέχρι τώρα ιδανική τους ζωή.

Διαβάστε επίσης: Η ιστορία των ελληνικών ταινιών στο Φεστιβάλ Καννών και Γιώργος Λάνθιμος: Από τον «Κυνόδοντα» μέχρι τον «Aστακό»

«The Beguiled» (2017) της Σοφία Κόπολα

image

Ενώ βρίσκεται φυλακισμένος στο Ομοσπονδιακό οικοτροφείο θηλέων, ένας τραυματισμένος στρατιώτης κερδίζει με τον τρόπο του τις καρδιές των μοναχικών γυναικών, προκαλώντας τες να στραφούν η μία στην άλλη, και τελικά, απέναντι σ’ αυτόν. Η νέα ταινία της Σοφία Κόπολα, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 70ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών και πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ελ Φάνινγκ, Νικόλ Κίντμαν, Κίρστεν Ντανστ, Ανγκουρί Ράις, Κόλιν Φάρελ, Ούνα Λόρενς. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, την Πέμπτη 6 Ιουλίου, σε διανομή της εταιρείας UIP.

«Happy End» (2017) του Μίκαελ Χάνεκε

image

Ο σπουδαίος Αυστριακός σκηνοθέτης, που έχει ήδη τιμηθεί με δύο Χρυσούς Φοίνικες, επιστρέφει στην Κρουαζέτ με τη νέα του ταινία και καταπιάνεται με το θέμα της μετανάστευσης, καθώς τοποθετεί στο μικροσκόπιο του μια εύπορη οικογένεια στο Καλαί αλλά και το τι συμβαίνει έξω από την πόρτα του σπιτιού της. Πρωταγωνιστούν η Ιζαμπέλ Ιπέρ, ο Ζαν-Λουί Τρεντινιάν και ο Ματιέ Κασοβίτς.

Η Ιζαμπέλ Ιπέ συνεργάζεται για τρίτη φορά με τον 75χρονο δημιουργό μετά τις ταινίες «Η δασκάλα του πιάνου» και την «Αγάπη», που είχε βραβευτεί με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών του 2012. Αν ο Μίκαελ Χάνεκε αποσπάσει εκ νέου τον Χρυσό Φοίνικα, θα γίνει ο πρώτος σκηνοθέτης στα 70 χρόνια της διοργάνωσης που θα έχει στη διάθεση του τρεις Χρυσούς Φοίνικες καθώς είχε κερδίσει και το 2009 το μεγάλο βραβείο με την αριστουργηματική ταινία του, «Η Άσπρη Κορδέλα».

Διαβάστε επίσης: Αφιέρωμα στον Μίκαελ Χάνεκε: Ένας ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής

«Το Φεγγάρι του Δία» (Jupiter’s Moon – 2017) του Κορνέλ Μουντρούτσο

image

Ο Ούγγρος σκηνοθέτης του υπέροχου “Λευκού Θεού” επιστρέφει. Ένας νεαρός μετανάστης πυροβολείται και τραυματίζεται ενώ περνάει τα σύνορα. Στον προσφυγικό καταυλισμό που βρίσκεται πλέον, σε κατάσταση σοκ, αφηγείται την περιπέτειά του. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή της εταιρείας AMA Films.

«Radiance» (Vers la Lumiere- 2017) της Ναόμι Καβέζε

image

Η Γιαπωνέζα σκηνοθέτρια του “Γλυκού φασολιού” παρουσιάζει τη νέα της δημιουργία. Η Μισάκο ηχογραφεί φωνητικά μηνύματα για να βοηθήσει ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Όταν συναντά τον φωτογράφο Μασάγια, ο οποίος χάνει σταδιακά την όρασή του, δημιουργείται μια σχέση θα βγάλει και τους δύο από τα αδιέξοδά του. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή της εταιρείας AMA Films.

«Good Time» των Μπένι και Τζος Σάφντι

image

Το «Good Time» είναι ένα δράμα που σκηνοθετήθηκε από την ανερχόμενη ομάδα Αμερικανών σκηνοθετών Joshua και Benjamin Safdie, με πρωταγωνιστές τον Robert Pattinson (Twilight) και την Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight του Quentin Tarantino). Στη χρηματοδότηση της ταινίας συμμετέχει και το Hercules Film Fund που διευθύνεται από τον Πάρι Κασιδόκωστα-Λάτση.

«In the Fade» (2017) του Φατίχ Ακίν

image

Με μία ιστορία εκδίκησης και πρωταγωνίστρια την Ντάιαν Κρούγκερ επιστρέφει ο Φατίχ Ακίν στις Κάννες. Η ταινία λαμβάνει χώρα στην γερμανο-τουρκική κοινότητα του Αμβούργου. Η έκρηξη μιας βόμβας οδηγεί μία γυναίκα να αναζητήσει εκδίκηση για την οικογένειά της.  Η γεννημένη στη Γερμανία Κρούγκερ πρωταγωνιστεί, ενώ στο καστ βρίσκουμε, επίσης, τον Ντένις Μοσκιάτο, τον Νούμαν Ακάρ και τον Ούλριχ Τουκούρ. Ο Φατίχ Ακίν είχε ταξιδέψει ξανά στις Κάννες πριν από μία δεκαετία, με την ταινία του «Auf der anderen Seite».

Διαβάστε επίσης: Αφιέρωμα στον Φατίχ Ακίν: Ένας σκηνοθέτης με πλάνα «Βαθιά Κοφτά Ανθρώπινα»

Αναλυτικά, οι δεκαεννέα (19) ταινίες απαρτίζουν το επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, είναι οι εξής:

  • The Killing of a Sacred Deer του Γιώργου Λάνθιμου
  • Loveless του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ
  • You Were Never Really Here της Λιν Ράμσεϊ
  • L’ Amant Double του Φρανσουά Οζόν
  • Jupiter’s Moon του Κορνέλ Μουντρούτσο
  • The Beguiled της Σοφία Κόπολα
  • Happy End του Μίκαελ Χάνεκε
  • In the Fade του Φατίχ Ακίν
  • Le redoubtable του Μισέλ Χαζαναβίσιους
  • Radiance της Ναόμι Καβάσε
  • Wonderstruck του Τοντ Χέινς
  • Okja του Μπον Τζουν Χο
  • Good Time των Μπένι και Τζος Σάφντι
  • 120 Beats per Minute του Ρομπέν Καμπιγιό
  • The Day After του Χονγκ Σανγκ-σου
  • A Gentle Creature του Σεργκέι Λόζνιτσα
  • Rodin του Ζακ Ντουαγιόν
  • The Square του Ρούμπεν Όστλουντ
  • The Meyerowitz Stories του Νόα Μπόμπακ

Το 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 17 έως και την Κυριακή 28 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης: Δέκα αγαπημένες ταινίες που κέρδισαν τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών