Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο Ιταλός σκηνοθέτης Εττόρε Σκόλα, ο «μεγάλος ποιητής» του ιταλικού κινηματογράφου, όπως τον αποκαλούσαν.

Ads

Ο σπουδαίος Ιταλός δημιουργός («Είχαμε αγαπηθεί τόσο», «Μια ξεχωριστή μέρα», «Η Οικογένεια») είχε κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών το 1976 για το κινηματογραφικό αριστούργημα «Brutti, sporchi e cattivi» (Βίαιοι, βρώμικοι, κακοί).

Απόσπασμα από το «Είχαμε αγαπηθεί τόσο»

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=wcQf08Tekpk]

«Ήταν ένας δημιουργός ο οποίος ήξερε να “διαβάζει” με απίστευτο τρόπο την ιταλική πραγματικότητα, την κοινωνία της και τις αλλαγές της, με αίσθηση της κάθε εποχής», ανέφερε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Ads

Απόσπασμα από το «Μια ξεχωριστή μέρα»

Ο Εττόρε Σκόλα είχε αρχίσει να συνεργάζεται στη συγγραφή σεναρίων τη δεκαετία του πενήντα. Η πρώτη του σκηνοθετική προσπάθεια έγινε το 1964, με το έργο “Se permette parliamo di donne” (Αν μας επιτρέπετε μιλάμε για γυναίκες).

Απόσπασμα από το «Η Οικογένεια»

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=ARbDgRBzDlo]

Η «χρυσή περίοδος» του Σκόλα ήταν η δεκαετία του ’70 όταν και συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του ιταλικού κινηματογράφου. Αριστερός διανοούμενος, είχε συμμετάσχει στην «σκιώδη κυβέρνηση» του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος το 1989, με τομέα αρμοδιότητας, φυσικά, την πολιτιστική κληρονομιά.