Ο Κινηματογράφος εξελίσσεται, καθώς δοκιμάζει και δοκιμάζεται απέναντι στις νέες τεχνολογίες. Η Εικονική Πραγματικότητα ήταν μοιραίο να συναντηθεί μαζί του, τόσο ως πηγή έμπνευσης σεναριακά, αλλά και ως μέσω θέασης. Με αφορμή τη νέα ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Ready Player One», παρουσιάζουμε πέντε χαρακτηριστικές ταινίες. Διαβάστε επίσης: Οι καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας του 21ου αιώνα.

Ads

«Ο Φυγάς του Μέλλοντος» (Johnny Mnemonic – 1995) του Ρομπέρ Λόνγκο

21ος αιώνας. Η πληροφόρηση είναι το απόλυτο αγαθό. Σε έναν κόσμο όπου ο κυβερνοχώρος είναι πραγματικότητα και οι παράνομοι χάκερς ακμάζουν, οι πληροφορίες πρέπει να μεταφέρονται με μνημονικούς κούριερ – επαγγελματίες όπως τον Τζώννυ (Κιάνου Ριβς), οι οποίοι προσφέρουν απόλυτη ασφάλεια και αξιοπιστία. Όμως μετά από μία καλοστημένη κομπίνα ο Τζώννυ βρίσκεται αντιμέτωπος με τον θάνατο γιατί έχει ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της μνήμης του για την αποθήκευση προγραμμάτων. Πρέπει να κάνει έναν αγώνα ζωής και θανάτου για να σωθεί.

image

Ads

Το 1995 ο Ρομπέρ Λόνγκο, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο, εμβληματικό και ιδιαίτερα δημοφιλές διήγημα του Γουίλιαμ Γκίμπσον: «Ο Φυγάς του Μέλλοντος» (Johnny Mnemonic). Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συντάμε τον Κιάνου Ριβς, στην προ-Matrix εποχή, ενώ σε δευτέρους ρόλους εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Βον Φλόρες, Ντάγκλας Οκιφ, Ντολφ Λούντγκρεν, Ουόρεν Σουλατίκι και οι συνήθεις ύποπτοι, Ούντο Κίερ και Τακέσι Κιτάνο.

«eXistenZ» (1999) του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

image

Η δημιουργός ενός εξελιγμένου παιχνιδιού εικονικής πραγματικότητας, όπου οι παίκτες έχουν εμφυτευμένο το πρόγραμμα στο σώμα τους, γίνεται στόχος δολοφονικών επιθέσεων και για να καταλάβει τι γίνεται μπαίνει κι αυτή στο παιχνίδι της. Πώς όμως διαχωρίζεται το εικονικό από το πραγματικό;

O Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, είναι ένας από τους κυριότερους εισηγητές του είδους κινηματογραφικών ταινιών που αποκαλείται «ταινίες σωματικού τρόμου» (body horror), οι οποίες εξερευνούν τους ανθρώπινους φόβους της σωματικής μεταμόρφωσης ή μολύνσεων. Στις ταινίες του το ψυχολογικό στοιχείο συμπλέκεται με το σωματικό. Κατά το πρώτο μισό της σταδιοδρομίας του ο Κρόνενμπεργκ εξερεύνησε αυτά τα θέματα κυρίως μέσα από τα είδη της ταινίας τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, παρότι το έργο του επεκτάθηκε αργότερα πέρα από τα στενά όρια αυτών των ειδών.

Στο εξαιρετικό «eXistenZ» του 1999 – το οποίο τιμήθηκε με την Αργυρή Άρκτο στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου / Μπερλινάλε – πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Τζουντ Λόου, Τζένιφερ Τζέισον Λι, Γουίλεμ Νταφόε, Ίαν Χολμ, Ντον ΜακΚέλαρ, Σάρα Πόλεϊ, Κρίστοφερ Εκλεστον.

«Θεώρημα του Μηδενός» (The Zero Theorem – 2013) του Τέρι Γκίλιαμ

image

Ήρωας της ταινίας μας είναι ο Qohen Leth (Κριστόφ Βαλτς). Μία εκκεντρική και μοναχική ιδιοφυΐα υπολογιστών, που προβληματίζεται από την υπαρξιακή αγωνία. Ο Leth, επεξεργάζεται ένα μυστηριώδες σχέδιο που αποσκοπεί στην ανακάλυψη του σκοπού της ύπαρξης ή της έλλειψής της, στο σύμπαν. Ωστόσο, κι ενώ προσπαθεί απεγνωσμένα να φέρει σε πέρας την αποστολή του, για πρώτη φορά βιώνει τη δύναμη της αγάπης και την επιθυμία να κατανοήσει ακριβώς τον λόγο της ύπαρξης.

Ο σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης, μετά το «The Imaginarium of Doctor Parnassus» του 2009, επιστρέφει με το «Θεώρημα του Μηδενός». Ένα οργουελικό φιλμ, μέσα από το οποίο ο δημιουργός ολοκληρώνει παράλληλα και τη σχετική τριλογία του. Μία τριλογία η οποία ξεκίνησε το 1985 με το αριστουργηματικό «Brazil» και συνεχίστηκε δέκα χρόνια μετά με το επίσης ιδιαίτερο, «12 Monkeys» (1995).

«Νομίζω πως είναι η τέλεια αναπαράσταση του κόσμου που ζούμε αυτή την στιγμή. Όταν είμαι στο Λονδίνο βγαίνω έξω βλέπω παντού διαφημιστικά μηνύματα, από παντού δεχόμαστε επίθεση. Οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι, τρέχουν στους δρόμους κάνουν διάφορα. Μοιάζουν ευτυχισμένοι τουλάχιστον έτσι δείχνουν. Πάντως δεν πιστεύω ότι στην πραγματικότητα είναι» Τέρι Γκίλιαμ

«Το Φάντασμα στο Κέλυφος» (Ghost in the Shell – 2017) του Ρούπερτ Σάντερς

image

Η ταινία μας μεταφέρει στο κοντινό μέλλον, όπου η Σκάρλετ Τζοχάνσον βρίσκεται στον ρόλο της Ταγματάρχη, ενός ιδιότυπου, υβριδικού πλάσματος, μίας cyborg αστυνομικού. Η ηρωίδα μας ηγείται μιας επίλεκτης δύναμης, του Τομέα 9, με αποστολή να σταματήσει έναν πανίσχυρο εχθρό, μια τρομοκρατική οργάνωση που χακάρει το μυαλό των ανθρώπων κι έτσι τους ελέγχει. Ο Τομέας 9 κυνηγά τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες και εγκληματίες, για τον λόγο αυτό, συνεργάζεται με την Hanka Robotics. Τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν νέο εχθρό, τον Laughing Man που δεν πρόκειται να σταματήσει μπροστά σε τίποτε. Στόχος του να καταστρέψει όλη την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει η εταιρία Hanka Robotics.

Η ιερή Βίβλος των manga, το θρυλικό «Ghost in the Shell» του Σίρο Μασαμούνε, μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη από τον Ρούπερτ Σάντερς (Η Χιονάτη και ο Κυνηγός – 2012). Τη μουσική υπογράφει ο Κλιντ Μάνσελ και τα ειδικά εφέ ο βραβευμένος με πέντε Όσκαρ, Σερ Ρίτσαρντ Τέιλορ και η ομάδα του. Μία ολοκληρωμένη ταινία επιστημονικής φαντασίας, που θα ανταμείψει τους λάτρεις του είδους, αλλά και θα συγκινήσει, όσους διάβασαν, παρακολουθήσαν και αγάπησαν το αρχετυπικό manga και τις αντίστοιχες ταινίες και σειρές animation.

«Όταν υποδύεσαι έναν χαρακτήρα που έχει κάτι πέρα από τις ανθρώπινες ιδιότητες και δεν έχεις το υλικό και τα εργαλεία αυτών των στοιχείων που συνθέτουν την ανθρώπινη προσωπικότητά μας, είναι σίγουρα δύσκολο να τον χτίσεις, γιατί συμβαίνουν πολλά μέσα σου, αλλά αυτά δεν μπορείς να τα εξωτερικεύσεις, να τα αφήσεις να φανούν.» – Σκάρλετ Τζόχανσον

«Ready Player One» (2018) του Στίβεν Σπίλμπεργκ

image

Η ταινία διαδραματίζεται το 2045, με τον κόσμο στα όρια του χάους και της κατάρρευσης. Η ανθρωπότητα έχει βρει σωτηρία στο OASIS, ένα επεκτατικό σύμπαν εικονικής πραγματικότητας που δημιουργήθηκε από τον ευφυή και εκκεντρικό Τζέιμς Χάλιντεϊ (Μαρκ Ράιλανς). Όταν ο Χάλιντεϊ πεθαίνει, αφήνει την αμύθητη περιουσία του στο πρώτο άτομο που θα βρει ένα ψηφιακό Πασχαλινό αυγό, το οποίο έχει κρύψει κάπου στο OASIS, πυροδοτώντας έναν διαγωνισμό που καθηλώνει όλο τον κόσμο.

Όταν ένας απίθανος νεαρός ήρωας με το όνομα Ουέιντ Ουότς (Τάι Σέρινταν) αποφασίζει να πάρει μέρος στον διαγωνισμό, παρασύρεται σε ένα ιλιγγιώδες κυνήγι θησαυρού που αψηφά τους κανόνες της πραγματικότητας μέσα σε ένα φανταστικό σύμπαν μυστηρίου, ανακαλύψεων και κινδύνων.

Μετά το ενδιαφέρον πολιτικό θρίλερ «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά» – Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας – o Στίβεν Σπίλμπεργκ επιστρέφει με μία εντυπωσιακή περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας. Ο βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το bestseller βιβλίο του Έρνεστ Κλάιν: «Αν Είσαι Έτοιμος, Πάτα Enter». Πρόκειται για έναν υπέροχο φόρο τιμής στα ’80ς αλλά και μία κριτική ματιά στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων και της εικονικής πραγματικότητας.

«Δεν είναι εύκολο να περιγράψω πόσο βαθιά με επηρέασε το έργο του Στίβεν Σπίλμπεργκ στη ζωή και τα ενδιαφέροντα μου, αλλά είναι σίγουρο ότι δεν θα έγραφα το «Ready Player One» – στα ελληνικά κυκλοφορεί με τον τίτλο «Αν Είσαι Έτοιμος, Πάτα Enter» – αν δεν είχα καταβροχθίσει τις ταινίες του. Όπως όλοι όσοι έχουν πάθος με τις ταινίες της δεκαετίας του ’70 και του ’80, έτσι κι εγώ έχω αφομοιώσει το έργο του στη ζωή μου. Μεγάλο μέρος κατέληξε να δίνει μορφή στην ιστορία και στον τρόπο που  επέλεξα να γράψω το βιβλίο. Τρανή απόδειξη το ίδιο το μυθιστόρημα.» – Έρνεστ Κλάιν