Σε ένα αφιέρωμα που θα μπορούσε να είχε και τον τίτλο «Επιστροφή στο Μέλλον», παρουσιάζουμε πέντε ταινίες οι οποίες μας μεταφέρουν χρονικά στο 2021. Από το θρυλικό «Johnny Mnemonic» του 1995, βασισμένο στο βιβλίο του Γουίλιαμ Γκίμπσον και με πρωταγωνιστή τον Κιάνου Ριβς, μέχρι το πολύ πιο πρόσφατο «Μια Απίθανη Σχέση», με την Σαρλίζ Θερόν να διεκδικεί την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ads

Ο Φυγάς του Μέλλοντος / Johnny Mnemonic
Σκηνοθεσία: Ρομπέρ Λόνγκο
Σενάριο: Γουίλιαμ Γκίμπσον
Πρωταγωνιστές: Κιάνου Ριβς, Ντολφ Λούντγκρεν, Τακέσι Κιτάνο, Άις Τι, Ντίνα Μέγιερ
Μουσική: Μπράντ Φίντελ, Μάικλ Ντέινα
Φωτογραφία: François Protat
Μοντάζ: Ρόναλντ Σάντερς
Έτος Παραγωγής: 1995
Χώρα Παραγωγής: Καναδάς, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 96 λεπτά

image

Το 2021, η κοινωνία ασχολείται εξειδικευμένα πλέον με την χρήση του εικονικού Διαδικτύου, η οποία έχει μια εκφυλιστική επίδραση ονόματι Σύνδρομο Εξασθένησης Νεύρων (ΣΕΝ). Επίσης, έχει καταληφθεί από μεγάλες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες έχουν έδρα στην ανατολική Ασία. Στην Ιαπωνία, η οικογένεια οργανωμένου εγκλήματος Γιακούζα χρησιμοποιεί την εξέλιξη αυτή σε μία προσπάθεια για επιβολή. Για αυτόν τον λόγο, η μεταφορά δεδομένων είναι πλέον μία επικίνδυνη, αλλά και ιδιαίτερα κερδοφόρος υπόθεση.

Ads

Η πληροφόρηση είναι το απόλυτο αγαθό. Σε έναν κόσμο όπου ο κυβερνοχώρος είναι πραγματικότητα και οι χάκερς ακμάζουν, οι πληροφορίες πρέπει να μεταφέρονται με μνημονικούς κούριερ – επαγγελματίες όπως τον Τζώννυ (Κιάνου Ριβς), οι οποίοι προσφέρουν απόλυτη ασφάλεια και αξιοπιστία. Όμως μετά από μία καλοστημένη κομπίνα ο Τζώννυ βρίσκεται αντιμέτωπος με τον θάνατο γιατί έχει ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της μνήμης του για την αποθήκευση προγραμμάτων. Πρέπει να κάνει έναν αγώνα ζωής και θανάτου για να σωθεί.

Το 1995 ο Ρομπέρ Λόνγκο, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο, εμβληματικό και ιδιαίτερα δημοφιλές διήγημα του Γουίλιαμ Γκίμπσον, «Ο Φυγάς του Μέλλοντος» (Johnny Mnemonic), παρουσιάζοντας ένα κυβερνοπάνκ θρίλερ δράσης και επιστημονικής φαντασίας, με τον συγγραφέα να επιμελείται και την συγγραφή του σενάριου. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συντάμε τον Κιάνου Ριβς, στην προ-Matrix εποχή, ενώ σε δεύτερους ρόλους εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Βον Φλόρες, Ντάγκλας Οκιφ, Ντολφ Λούντγκρεν, Ουόρεν Σουλατίκι και οι συνήθεις ύποπτοι, Ούντο Κίερ και Τακέσι Κιτάνο.

Όλα για την Aγάπη / It’s All About Love
Σκηνοθεσία: Τόμας Βίντερμπεργκ
Σενάριο: Mogens Rukov, Thomas Vinterberg
Πρωταγωνιστούν: Γιοακίν Φοίνιξ, Κλερ Ντέινς, Ντάγκλας Χένσολ, Σον Πεν, Αλαν Αρμστρονγκ, Μαργκό Μάρτιντεϊλ
Έτος Παραγωγής: 2003
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία, Γαλλία, Καναδάς, Ισπανία, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 104 λεπτά

image

Ο Τζον και η Έλενα ζούνε στην Νέα Υόρκη του 2021. Καθώς ο κόσμος γύρω τους καταστρέφεται από ακραίες κλιματικές αλλαγές, αποφασίζουν να σώσουν την σχέση τους, λίγο πριν υπογράψουν τα χαρτιά του διαζυγίου τους. Μια επικίνδυνη πλεκτάνη που έχει στηθεί από την εταιρεία που εργάζεται η Έλενα, όμως, θα τους τοποθετήσει στο κέντρο ενός κυνηγητού με ολέθριες συνέπειες.

Σουρεαλιστικές εικόνες κλιματικής καταστροφής, διαδέχονται το οικογενειακό δράμα των δύο ηρώων, δημιουργώντας μια διαρκή αίσθηση παραλόγου. Ο Δανός δημιουργός αφηγείται την ιστορία των δύο εραστών μέσα στο πλαίσιο αυτού του κόσμου, δανειζόμενος στοιχεία από τον κινηματογράφο της επιστημονικής φαντασίας και του θρίλερ, για να αποτυπώσει την απλή παραδοξότητα του έρωτα.

Το φιλμ «Όλα για την Aγάπη», διακατέχεται από τις αξιόλογες ερμηνείες των βασικών ηθοποιών, Χοακίν Φίνιξ και Κλερ Ντέϊνς, στους κεντρικούς ρόλους των άδοξων εραστών, ενώ η μαγική φωτογράφηση της Νέας Υόρκης μοιάζει να έρχεται ταυτόχρονα τόσο από το παρελθόν, όσο και από το μέλλον.

Η πρώτη ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ, μετά την εποχή του «Δόγματος 95», τοποθετείται σ’ ένα εσχατολογικό φόντο, ενός κόσμου που καταρρέει ως απόρροια της ανεξέλεγκτης βούλησης του ανθρώπου να επιβληθεί πάνω στην φύση. Εξαιρετικοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Χοακίν Φίνιξ και η Κλερ Ντέϊνς.

Χάρηκα Που Σε Γνώρισα / Seeking a Friend for the End of the World
Σκηνοθεσία: Λορίν Σκαφάρια
Σενάριο: Λορίν Σκαφάρια
Πρωταγωνιστούν: Στιβ Καρέλ, Κίρα Νάιτλι, Μέλανι Λίνσκεϊ, Κόνι Μπράιτον, Ανταμ Μπρόντι, Πάτον Οσβαλτ, Μάρτιν Σιν
Φωτογραφία: Τιμ Ορ
Μοντάζ: Ζιν Μπέικερ
Μουσική: Τζόναθαν Σάντοφ, Ρομπ Σιμονσέν
Έτος Παραγωγής: 2012
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α., Σινγκαπούρη, Μαλαισία, Ινδονησία
Διάρκεια: 101 λεπτά

image

Στις 24 Μαρτίου του 2021, η ανθρωπότητα πληροφορείται ότι ένας αστεροειδής πλησιάζει στη γη και η τελευταία προσπάθεια διάσωσης του κόσμου έχει αποτύχει. Το ίδιο και ο γάμος του 40χρονου ασφαλιστή, Ντοτζ (Στιβ Καρέλ). Η είδηση ότι ο κόσμος θα τελειώσει σε 21 ημέρες, κάνει τη γυναίκα του να τον αφήσει χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Ο Ντοτζ είναι ένας άντρας, που έζησε τη ζωή του ακολουθώντας πάντα νόμους και κανόνες, ενώ η γειτόνισσα του, η Πέννυ (Κίρα Νάιτλι) είναι μια εξωστρεφής γυναίκα που έζησε με ακριβώς τον αντίθετο τρόπο. Από δύο τελείως διαφορετικές οπτικές, επιλέγουν και οι δύο να αντιμετωπίσουν το επικείμενο τέλος του κόσμου. Ο Ντοτζ αρνείται να ακολουθήσει τους φίλους του στην πλήρως απερίσκεπτη συμπεριφορά τους, ενώ η Πένυ συγκεντρώνεται στα θέματα της σχέσης της με έναν πλήρως εγωκεντρικό μουσικό.

Οι δύο αταίριαστοι αυτοί χαρακτήρες, γνωρίζονται μετά από ένα δύσκολο βράδυ που περνάει η Πέννυ, και τρυπώνει στο σπίτι του Ντοτζ. Λίγες μέρες αργότερα, του δίνει ένα γράμμα που είχε εκείνη, το οποίο αν το είχε δώσει εγκαίρως θα είχε αλλάξει τη ζωή ολόκληρη του Ντοτζ. Είναι από την αγάπη της ζωής του, την Ολίβια. Ο Ντοτζ ξεκινά μια αναζήτηση για τη χαμένη του αγάπη, και θα πάρει και την Πένυ, δίνοντας της την υπόσχεση ότι θα τη βοηθήσει να βρει την οικογένεια της. Συμφωνεί, και ξεκινούν.

Όλοι μας έχουμε φανταστεί κάποια στιγμή το τέλος του κόσμου, με πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές, πανδημίες και αστεροειδής που κατευθύνονται στη γη και καταστρέφονται λίγα λεπτά πριν την πρόσκρουση. Η Λόριν Σκαφάρια ωστόσο δε το βλέπει έτσι. Το αποτέλεσμα είναι μία αισθηματική κωμωδία, με φόντο το τέλος του κόσμου. Στα συν της ταινίας, η παρουσία των Στιβ Καρέλ και Κίρα Νάιτλι, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ένα Ήσυχο Μέρος / A Quiet Place
Σκηνοθεσία: Τζον Κραζίνσκι
Σενάριο: Μπράιαν Γουντς, Σκοτ Μπεκ, Τζον Κραζίνσκι
Πρωταγωνιστούν: Εμιλι Μπλαντ, Τζον Κραζίνσκι
Φωτογραφία: Σαρλότ Μπρουούς Κρίστενσεν
Μοντάζ: Κρίστοφερ Τέλεφσεν
Μουσική: Μάρκο Μπελτράμι
Έτος Παραγωγής: 2018
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 95 λεπτά

image

Το φιλμ μας ταξιδεύει στο 2021, με φόντο έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο γεμάτο τέρατα, υπερευαίσθητα στον παραμικρό θόρυβο. Μια οικογένεια αναγκάζεται να ζει στην απόλυτη σιωπή προκειμένου να επιβιώσει. Οι μέρες περνούν και η απειλή πλησιάζει όλο και περισσότερο. Ακόμα και η ανάσα σου μπορεί να σημάνει το τέλος σου.

Η τετραμελής οικογένεια μαθαίνει να χρησιμοποιεί σταδιακά τη γλώσσα των κωφαλάλων, καθώς πρέπει να μάθει να ζει στην απόλυτη σιωπή, από τη στιγμή που κάποια μυστηριώδη πλάσματα, που καταδιώκουν ό,τι κάνει τον οποιονδήποτε ήχο, απειλούν τη ζωή των μελών της. Μόλις σε ακούσουν, σε καταδιώκουν. Η σιωπή είναι η μόνη επιβίωση.

Ο Τζον Κραζίνσκι πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί την ταινία «Ένα Ήσυχο Μέρος», με πρωταγωνίστρια τη σύζυγό του, Έμιλι Μπλαντ. Πρόκειται για ένα σύγχρονο και ενδιαφέρον εσχατολογικό θρίλερ, το οποίο καταφέρνει να σε κρατάει σιωπηλό, βυθισμένο στην αγωνία σου, μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

Μια Απίθανη Σχέση / Long Shot
Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Λεβάιν
Σενάριο: Νταν Στέρλινγκ, Λιζ Χάνα
Πρωταγωνιστούν: Σαρλίζ Θερόν, Σεθ Ρόγκεν, Τζουν Ντάιαν Ραφαέλ
Φωτογραφία: Ιβ Μπελανζέ
Μοντάζ: Μελίσα Μπρέθερτον, Ιβαν Χένκε
Μουσική: Μάρκο Μπελτράμι, Μάιλς Χάνκινς
Έτος Παραγωγής: 2019
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 125 λεπτά

image

Εκείνος, είναι συγγραφέας σκληρών πολιτικών λόγων με ταλέντο στους μπελάδες. Εκείνη, είναι η κορυφαία διπλωμάτης με ταλέντο σε όλα όσα καταπιάνεται. Όταν ο Φρεντ Φλάρσκι (Σεθ Ρόγκεν) ξανασυναντάει τον πρώτο του έρωτα που τυχαίνει να είναι επίσης Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, τη Σάρλοτ Φιλντ (Σαρλίζ Θερόν), την γοητεύει με το αυτοσαρκαστικό του χιούμορ και τις αναμνήσεις του από τον νεανικό της ιδεαλισμό.

Καθώς εκείνη είναι έτοιμη να βάλει υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο το 2020, προσλαμβάνει τον Φρεντ για να δώσει ζωντάνια στους προεκλογικούς της λόγους και η παράφορη χημεία τους οδηγεί σε ένα παράνομο, αστείο και επεισοδιακό ειδύλλιο ανά τον κόσμο δίνοντας νέο νόημα στην έννοια «διεθνείς σχέσεις». Η απερίσκεπτη ανεμελιά του Φρεντ όμως θα μπορούσε να καταστρέψει την καμπάνια πριν καν ξεκινήσει.

Η βραβευμένη με Όσκαρ, Σαρλίζ Θερόν και ο ταλαντούχος κωμικός Σεθ Ρόγκεν συναντιούνται στην κωμωδία του καλοκαιριού και μας υπόσχονται πως το δύσκολο δεν είναι και απίθανο. Ηθοποιοί: Σαρλίζ Θερόν, Σεθ Ρόγκεν, Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Αντι Σέρκις.

«Η Σάρλοτ είναι το «σήμερα». Βρίσκεται στην απαιτητική θέση που βρίσκονται πολλές γυναίκες σε αυτήν την εποχή. Προσπαθεί να βγάλει άκρη με όλα όσα γεμίζουν τη μέρα της, όπως δουλειά, ιδανικά και προσωπική ζωή.» – Σαρλίζ Θερόν

Το «Μια Απίθανη Σχέση» είναι μια μοντέρνα κωμωδία που επισκέπτεται μέρη όλου του κόσμου, από τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον μέχρι τη Σουηδία, την Αργεντινή, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες. Για να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα σε τόσα μέρη, ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Λεβίν (50/50) συνεργάστηκε με μια πολυσύνθετη ομάδα συνεργατών, της οποίας ηγήθηκε ο Ιβ Μπελανζέ, διευθυντής φωτογραφίας σε αναγνωρισμένα φιλμ και σειρές όπως τα Dallas Buyer’s Club, Big Little Lies, Αιχμηρά Αντικείμενα κ.ά. Μέσα από τη σπουδαία δουλειά του, ο Μπλανζέ, κατάφερε να φέρει ένα ζεστό και φυσικό κινηματογραφικό στιλ. Χρονικά η ταινία ξεκινάει το 2020, με φόντο τις προεδρικές εκλογές και ολοκληρώνεται το 2021, όπου παρακολουθούμε την εξέλιξη της σχέσης των δύο πρωταγωνιστών.