Το Tvxs.gr προτείνει κάθε μέρα τις καλύτερες ταινίες που προβάλλονται στη μικρή οθόνη.

Ads

Τηλεοπτικό βράδυ Παρασκευής με ταινία του Αντονιόνι, αμερικάνικο road movie, πολιτικό θρίλερ και πολυβραβευμένη ταινία βουλγαρικής παραγωγής.

Η νύχτα – Βουλή 22.00

Ιταλο-γαλλική ταινία του Μικελάντζελο Αντονιόνι, με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Ζαν Μορό, Μόνικα Βίτι.

Ads

Το La Notte (που πράγματι διαδραματίζεται μέσα σε ένα 24ωρο) αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Αντονιόνι για την αποξένωση και έλλειψη επικοινωνίας στις ανθρώπινες σχέσεις: το L’ Avventura (Η Περιπέτεια) είναι η πρώτη ταινία, ακολουθεί το La Notte (Η Νύχτα), και η τριλογία κλείνει με το L’ Eclisse (H Έκλειψη)

Ο Τζιοβάνι και η Λίντια, ένα ζευγάρι ευκατάστατων αστών, επισκέπτονται έναν ετοιμοθάνατο φίλο και στη συνέχεια πηγαίνουν σε ένα ανιαρό πάρτι. Καθώς η νύχτα κυλά, γίνεται όλο και πιο έντονη η απουσία επικοινωνίας ανάμεσά τους και η κόπωση ή η αδιαφορία που έχει διαβρώσει τη σχέση τους.

image

Ταξίδι στην Αλαμπάμα- ΕΡΤ 2, 22.00

Αμερικανική ταινία του Κεν Κουάπις, με τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Νικ Νόλτε, Έμα Τόμσον.
Ένας ηλικιωμένος ταξιδιωτικός συγγραφέας και ένας παλιός του φίλος αποφασίζουν να διασχίσουν περπατώντας το κοπιαστικό, επικίνδυνο και μήκους 3.500 χιλιομέτρων μονοπάτι των Απαλαχίων.

image

Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία, Οpen 03.30

Aμερικανική ταινία του Άνταμ Μακ Κέι, με τους Κρίστιαν Μπέιλ, Έιμι Άνταμς, Στιβ Καρέλ.

Η κινηματογραφική βιογραφία του αμφιλεγόμενου Ντικ Τσέινι που από γραφειοκράτης στην Ουάσινγκτον ανελίχθηκε ήσυχα σε έναν από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο ως αντιπρόεδρος του Τζορτζ Μπους μια περίοδο που στιγματίστηκε από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Η ταινία δέχτηκε ιδιαίτερα καλές κριτικές δια την γραφή του Μακ Κει.

image

Χωρίς Θεό – Cinobo

Βουλγαρική ταινία της Ράλιτσα Πετρόβα

Ποιο είναι το τίμημα του να κάνεις το σωστό; Μια ιστορία ηθικής, άνοιας και παρανομίας με φόντο την βαλκανική επαρχία, για μια νοσοκόμα που διακινεί τις ταυτότητες των ασθενών της στη μαύρη αγορά. Η ταινία που σάρωσε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο κερδίζοντας Χρυσή Λεοπάρδαλη και βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας.

Σε μια απομακρυσμένη βουλγαρική πόλη, η Γκάνα φροντίζει τους ηλικιωμένους με άνοια, ενώ διακινεί τα δελτία ταυτότητάς τους στη μαύρη αγορά. Στο σπίτι, φροντίζει για την άνεργη μητέρα της, με την οποία με το ζόρι μιλάει. Αλλά κι η σχέση της με τον μηχανικό αυτοκινήτων φίλο της δεν αποτελεί καταφύγιο αγάπης – με τη σεξουαλική έλξη να έχει εξαφανιστεί, η οικειότητα έχει καταλήξει να είναι μια μορφή εθισμού. Τίποτα δεν φαίνεται να έχει συνέπειες στη συνείδησή της, ακόμη κι η τυχαία δολοφονία ενός ασθενούς, ο οποίος απειλεί να εκθέσει τις δόλιες συναλλαγές της. Τα πράγματα αρχίζουν να κλονίζονται, όταν η Γκάνα ακούει τη μουσική του Γιόαν, ενός νέου ασθενή, του οποίου η ταυτότητα έχει διακινηθεί. Η αυξανόμενη ενσυναίσθηση για τον άντρα ξεκλειδώνει κάτι στη συνείδηση της Γκάνα και την κάνει να νιώθει έτοιμη να αλλάξει. Αλλά όταν ο Γιόαν συλλαμβάνεται για απάτη, τα πάντα περιπλέκονται.

Βραβείο Α΄ Γυναικείας Ερμηνείας (Ιρίνα Ιβάνοβα) | Φεστιβάλ Λοκάρνο 2016
Χρυσή Λεοπάρδαλη Καλύτερης Ταινίας | Φεστιβάλ Λοκάρνο 2016
Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής | Φεστιβάλ Λοκάρνο 2016
Βραβείο Swiss Critics Boccalino | Φεστιβάλ Λοκάρνο 2016

image