Το παιχνίδι του Καλαμαριού και η επιτυχία που έχει σημειώσει, αφού έγινε η σειρά με τις περισσότερες θεάσεις στο Netflix παγκοσμίως, έχει διαδοθεί σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με διάφορα memes, ενώ έχει γίνει αντιγραφή μέχρι και από παιχνίδια βλ. Minecraft.

Ads

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός παιδιών να έχει έρθει σε επαφή με την σειρά, να έχει μάθει για αυτήν και να την έχει δει.

Η σειρά στο Netflix έχει όριο ηλικίας 16+, δηλαδή ήδη, αποδέχεται ότι περιέχει βία, γυμνή απεικόνιση των ηθοποιών, ερωτικές σκηνές και άλλα που δεν επιτρέπονται για μικρότερης ηλικίας παιδιά.

Ωστόσο, έχει προκύψει μεγάλο θέμα σε διάφορες χώρες, όπως το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία,όπου σχολεία προτρέπουν τους γονείς να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους δεν θα δουν το Squid Games, πόσο μάλλον να τους το δείξουν οι ίδιοι.

Ads

Αυτό συμβαίνει, διότι έχουν προκύψει περιστατικά, όπου τα παιδιά μιμούνται τα παδικά παιχνίδια, όπως παρουσιάζονται στην σειρά. Πρόκειται για παιδικά παιχνίδια που είναι παγκοσμίως διαδεδομένα. Προφανώς, τα παιδιά δεν προσπαθούν να σκοτώσουν το ένα το άλλο αλλά όποιος χάνει δέχεται βίαιη επίθεση από τους υπόλοιπους.

Παράδειγμα αποτελεί το σχολείο στο Βέλγιο, όπου τα παιδιά έπαιζαν την μορφή του Red light, Green light (στα ελληνικά αγαλματάκια, ακούνητα, αγέλαστα) όπως παρουσιάζεται στο «Παιχνίδι του Καλαμαριού», αλλά με όποιον χάνει να του ασκούν βία.

Αυτό το περιστατικό και παρόμοια ανά τον κόσμο έχουν οδηγήσει σχολεία από την Ευρώπη,το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ασία και την Αυστραλία να παροτρύνουν τους γονείς να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους δεν θα δουν το «Παιχνίδι του Καλαμαριού», καθώς περιέχει «υπερβολική βία, αίμα, βωμολοχίες και τρομακτικές σκηνές, ενώ η προβολή των παιδικών παιχνιδιών ως βίαια δεν φέρνει καλή επιρροή στο παιδικό παιχνίδι».

Αξίζουν, όμως, αυτές οι έντονες αντιδράσεις γύρω από την σειρά;

Σίγουρα, η ίδια η βαθμολογία 16+ από την πλατφόρμα δεν είναι τυχαία, ωστόσο είναι σύνηθες να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις με σειρές, ταινίες ή παιχνίδια που έχουν μεγάλη απήχηση. Ασφαλώς, θα υπάρχουν πάντα και αρνητικά παραδείγματα. Είναι χαρακτηριστική,  η συζήτηση για τα βιντεοπαιχνίδια και το πόσο η βία που προβάλλουν κάνει επιθετικούς τους έφηβους και τα παιδιά. Οι υποστηρικτές αυτής της θέσεις είναι πολλοί, αλλά υπάρχουν και άλλες έρευνες της επιστημονικής κοινότητας που δείχνουν ότι δεν σχετίζεται η βία από τα βιντεοπαιχνίδια με τις επιθετικές συμπεριφορές των παιδιών, ειδικότερα όταν η χρήση είναι λογική.

Όσον αφορά τις βίαιες σκηνές στο «Παιχνίδι του Καλαμαριού» -πόσο μάλλον τις τρομακτικές- αυτές δεν ξεπερνούν ταινίες και σειρές που έχουν βγει ανά τα χρόνια με ίδια ηλικιακή απαγόρευση ή και μικρότερη π.χ. Grudge, Ring, American Horror Stories, Hobbs and Shaw κ.λπ.

Η έκταση που έχει πάρει το θέμα σίγουρα βασίζεται και στην τόσο μεγάλη δημοφιλία της σειράς. Είναι ενδεικτικό ότι τον τελευταίο καιρό έχουν κάνει την εμφάνιση τους και διάφορα challenges στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Θα μπορούσε η κίνηση αυτή να στοχεύει στα μηνύματα που θέλει να προωθήσει η σειρά; Ενδεχομένως, λοιπόν, δικαίως να υπάρχει ένα κύμα ανησυχίας πόσο μάλλον όταν καταγράφονται βίαια περιστατικά σε σχολεία ανά τον κόσμο. Όμως,  ο πανικός και η υπερβολή  με την γενίκευση του θέματος κατά πολλούς μπορεί να υποκρύπτει και έναν έντονο συντηρητισμό. Δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν τις αντιδράσεις με τα αντισυστημικά μηνύματα της σειράς και λιγότερο με την βία που παρουσιάζει. Εξάλλου, το «Παιχνίδι του Καλαμαριού» δεν είναι η πρώτη ούτε και η τελευταία σειρά με βίαιο περιεχόμενο.