Ο Ρίντλεϊ Σκοτ κάνει ένα διάλειμμα από το είδος της επιστημονικής φαντασίας που τον καθιέρωσε – Alien (1979), Blade Runner (1982), Prometheus (2012), The Martian (2015) – για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία βασισμένος σε πραγματικά γεγονότα. Αν και το φιλμ «Όλα Τα Λεφτά Του Κόσμου» του Υποψήφιου για Όσκαρ Αμερικανού σκηνοθέτη μετρά ήδη τρεις Υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες, ωστόσο θα μείνει στην κινηματογραφική ιστορία ως η δημιουργία όπου ο Κρίστοφερ Πλάμερ αντικατέστησε τον Kέβιν Σπέισι, μετά την πτώση του. Διαβάστε επίσης: Ολική αποκαθήλωση για τον Κέβιν Σπέισι.

Ads

«Ο Γκέτι είχε δισεκατομμύρια τη δεκαετία του ’70, κι όμως αρνούνταν να πληρώσει λύτρα 17 εκατομμύρια δολάρια στους απαγωγείς του 16χρονου εγγονού του. Για εκείνον ήταν σαν να πληρώνει ένα μικρό πρόστιμο, αλλά δεν ήθελε να το κάνει. Το εμπόδιο δεν ήταν φυσικά το ποσό για τη διάσωση του αγοριού – το εμπόδιο ήταν ψυχολογικό, απλά δεν μπορούσε να αποχωριστεί τα λεφτά του.» – Ντέιβιντ Σκάρπα

Όλα Τα Λεφτά Του Κόσμου / All the Money in the World
Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ
Σενάριο: Ντέιβιντ Σκάρπα, Τζον Πίρσον
Πρωταγωνιστούν: Μισέλ Ουίλιαμς, Κρίστοφερ Πλάμερ, Μαρκ Ουόλμπεργκ, Τσάρλι Πλάμερ, Τίμοθι Χάτον, Ρομέν Ντουρί
Μοντάζ: Κλερ Σίμπσον
Φωτογραφία: Ντάριους Βόλσκι
Μουσική: Ντάνιελ Πέμπερτον
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 132 λεπτά

image

Ads

Ρώμη, 1973. Κουκουλοφόροι απαγάγουν ένα 16χρονο αγόρι, τον Τζον Πολ. Ο Τζον Πολ δεν είναι ένας τυχαίος έφηβος, αφού είναι εγγονός του Τζον Πολ Γκέτι (Κρίστοφερ Πλάμερ), του πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο. Ένας πανίσχυρος, δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας πετρελαίου, απρόσωπος και τσιγγούνης, ο οποίος αρνείται ευθαρσώς και δημοσίως να πληρώσει τα λύτρα στους απαγωγείς για να σώσει τη ζωή του αγαπημένου του εγγονού.

Η αφοσιωμένη και δυναμική μητέρα του Τζον Πολ, η Γκέιλ (Μισέλ Ουίλιαμς), παρά τις μάταιες προσπάθειες της να αλλάξει την αμείλικτη στάση του Γκέτι, καλείται να σηκώσει μόνη της το βαρύ φορτίο της απαγωγής και να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να σώσει τον γιό της.

image

Σε μια μάχη ενάντια στον χρόνο και με τους απαγωγείς να γίνονται ολοένα και περισσότερο πιεστικοί και απειλητικοί για τη ζωή του Πολ, η Γκέιλ αποφασίζει να συμμαχήσει με τον αινιγματικό σωματοφύλακα του Γκέτι, τον Φλέτσερ Τσέις (Μαρκ Ουόλμπεργκ), αναλαμβάνοντας πλήρως τη διάσωση του γιού της.

Το φιλμ «Όλα τα Λεφτά του Κόσμου» ξεκίνησε όταν ο παραγωγός Κουεντίν Κέρτις πρότεινε το βιβλίο του Τζον Πίρσον «Δυστυχής πλούτος: Η εξωπραγματική περιουσία και οι ατυχίες των κληρονόμων του Τ.Π. Γκέτι»  προς κινηματογραφική μεταφορά, το οποίο βιβλίο εξιστορεί την απαγωγή που εξετάζει και η ταινία. Ο Κέρτις έτσι προσέλαβε για το σενάριο τον Ντέιβιντ Σκάρπα:

«Φυσικά και γνώριζα για την απαγωγή και πάντα ήθελα να κάνω μια ταινία που να εξετάζει το πώς τα χρήματα καθορίζουν και διαμορφώνουν τις ζωές των ανθρώπων. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, πολλές αποφάσεις κι επιλογές μας, από το γάμο μέχρι το πώς επιλέγεις να ζεις και τι δουλειά διαλέγεις να κάνεις, εξαρτώνται από το χρήμα. Συνεπώς, άνθρωποι με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες επηρεάζονται από την κατάστασή τους αυτή, μιας και οι επιλογές τους σε πολλούς τομείς είναι περιορισμένες. Αλλά το χρήμα επηρεάζει πολύ ακόμα και αυτούς που το έχουν σε αφθονία, καθώς τους δίνει ατελείωτη ελευθερία και δύναμη – μόνο που δεν ξέρουν τι να την κάνουν τελικά.»,

image

Η νέα ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ, «Όλα Τα Λεφτά Του Κόσμου» (All the Money in the World – 2017), βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, ωστόσο Κάποιες σκηνές, χαρακτήρες και διάλογοι έχουν παραλλαχθεί για κινηματογραφικούς σκοπούς.

Ο Κρίστοφερ Πλάμερ είναι εξαιρετικός και αποτελεί τον κυριότερο λόγο θέασης της συγκεκριμένης ταινίας. Αξιοπρεπώς στέκεται δίπλα του και η Μισέλ Ουίλιαμς, ενώ η σκηνοθεσία του Ρίντλεϊ Σκοτ είναι μεν καλή, αλλά με αρκετά νεκρά σημεία που αυξάνουν τη χρονική διάρκεια του έργου, χωρίς απαραίτητα να έχουν την αντίστοιχη καλλιτεχνική αξία.

image

Η ταινία έχει αποσπάσει τρεις (3) Υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες, στις Κατηγορίες:

  • Καλύτερη Σκηνοθεσία / Ρίντλεϊ Σκοτ
  • Καλύτερη Ηθοποιός (Δράμα) / Μισέλ Ουίλιαμς
  • Β’ Ανδρικός Ρόλος / Κρίστοφερ Πλάμερ

image

«Η απαγωγή παρείχε ουσιαστικά τη ραχοκοκαλιά του σεναρίου, ωστόσο πηγαίνουμε πίσω στο χρόνο για να δούμε τα παιδικά χρόνια του αγοριού και το φόντο μέσα στο οποίο μεγάλωσε ο Γκέτι. Η μεγαλύτερη δυσκολία στην παραγωγή του σεναρίου ήταν το να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στο δράμα απαγωγής και την κλασσική βιογραφία που θέλαμε να πετύχουμε. Έτσι ενώσαμε τα δύο αυτά είδη μαζί. Η σκέψη ήταν να κινούμαστε μπρος και πίσω μεταξύ ενός θρίλερ κι ενός σαιξπηρικού οικογενειακού δράματος ταυτόχρονα.» – Ντέιβιντ Σκάρπα

Διαβάστε επίσης:

Η νέα ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ, «Όλα Τα Λεφτά Του Κόσμου» (All the Money in the World – 2017), προβάλλεται στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, σε διανομή της εταιρείας Odeon.