Το 1962, ο Φρανσουά Τρυφώ παρουσιάζει την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του – είχαν προηγηθεί τα «400 Χτυπήματα» και το «Πυροβολήστε τον Πιανίστα» – μεταφέροντας στην μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του Henri-Pierre Roché, «Ζυλ και Τζιμ» με πρωταγωνίστρια την εξαιρετική Ζαν Μορό. Μία σπουδαία ταινία, η οποία προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο στο 2o Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, δίνοντας μας την ευκαιρία να την απολαύσουμε και πάλι, επί της μεγάλης οθόνης.

Ads

«Το Σινεμά του αύριο δε θα γίνει από υπαλλήλους της κάμερας, αλλά από καλλιτέχνες για τους οποίους το γύρισμα θα είναι μια περιπέτεια εκπληκτική και παθιασμένη… Το σινεμά του αύριο, θα είναι μία ερωτική πράξη.» – Φρανσουά Τρυφώ

«Ζυλ και Τζιμ» (1962)
Σκηνοθεσία: Φρανσουά Τρυφώ
Σενάριο: Henri-Pierre Roché (novel), François Truffaut (adaptation), Jean Gruault (adaptation)
Πρωταγωνιστούν: Ζαν Μορό, Όσκαρ Βέρνερ, Ανρί Σερ, Μαρί Ντιμπουά
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 1962
Διάρκεια: 105 λεπτά
Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στις 21:30, με ελεύθερη είσοδο στη Γαλλική Σχολή Αθηνών για το 2o Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου

image

Ads

Ο Ζιλ και ο Τζιμ, δυο ευαίσθητοι διανοούμενοι, συναντιούνται στο Παρίσι του 1914. Ερωτεύονται την ίδια γυναίκα, η οποία αν και παντρεύεται τον Τζιμ έχει ως εραστή της τον Ζιλ. Ο πόλεμος που ξεσπά τους χωρίζει.

image

Όταν ξανασυναντιούνται αργότερα, αυτός ο έρωτας για τρεις θα καταλήξει σε τραγωδία. Ένα υπέροχο δείγμα γραφής της γαλλικής νουβέλ βαγκ.

image

Ένας θρυλικός ρόλος για τη Ζαν Μορό / Jeanne Moreau, το ρεφρέν του τραγουδιού Tourbillon de la vie που βρίσκεται στο θυμικό όλων, μια ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου ανάμεσα στον Jules, τον Jim και την Catherine, η οποία θα μας εισάγει στο κλίμα του ciné-club τον Οκτώβριο, αφιερωμένο στη Nouvelle Vague.

Φρανσουά Τρυφώ

image

Ο Φρανσουά Τρυφώ γεννιέται στις 6 Φεβρουαρίου του 1932. Από νωρίς εκδηλώνει την αγάπη του για την 7η Τέχνη. Με τη βοήθεια του θεωρητικού του κινηματογράφου Αντρέ Μπαζέν, άρχισε να γράφει κριτικές στο θρυλικό περιοδικό, Cahiers du cinema. H θητεία του στο περιοδικό, του προσέφερε το πιο σημαντικό στοιχείο, την κινηματογραφοφιλία. Όχι τόσο ως ένας εκλεκτικός θεατής ή ένας ψυχρός κριτής, αλλά κυρίως ως ένας εραστής ενός κινηματογράφου χωρίς όρια και σύνορα.

Για τον Τρυφώ η κινηματογραφική αίθουσα είναι ο τόπος όπου τα προσωπικά φαντάσματα ενσαρκώνονται, όπου ασκείται μια παραμυθία για τις οδύνες και λύπες του βίου. Το ιδιαίτερο ύφος του Φρανσουά Τρυφώ δεν δυναστεύει την αφήγηση, δεν της επιβάλλεται, αλλά αντίθετα αφήνει χώρο για να κινηθούν και να αναπνεύσουν τα φιλμικά πρόσωπα.

Καθώς η αφήγηση παραμένει ένας ακρογωνιαίος λίθος της μυθοπλασίας, ο κινηματογραφικός φακός παρακολουθεί τα πρόσωπα με καθαρό βλέμμα, απαλλαγμένο από τις όποιες πολιτικές ή ψυχαναλυτικές παρεμβολές που ταλανίζουν το έργο άλλων σκηνοθετών της εποχής. Ο Φρανσουά Τρυφώ έφυγε από τη ζωή και πέρασε στην ιστορία στις 21 Οκτωβρίου του 1984. Υπήρξε ένας από τους βασικούς υπεύθυνους τόσο για τον τρόπο που βλέπουμε, όσο και για τον τρόπο που γράφουμε για το Σινεμά…

Διαβάστε επίσης:

Ζαν Μορό

image

Γεννημένη στις 23 Ιανουαρίου του 1928, στο Παρίσι, η Ζαν Μορό (Jeanne Moreau) ξεκίνησε την καριέρα της το 1947 στο θέατρο. Στην πλούσια φιλμογραφία της, η Γαλλίδα καλλιτέχνης, συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της πατρίδας της, όπως ο Φρανσουά Τρυφώ, ο Λουί Μαλ, ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, ο Ζακ Ντεμύ, ο Ροζέ Βαντίμ και ο Ζαν Ρενουάρ.

Διαβάστε επίσης:

2o Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου

image

Το 2o Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, μας κράτησε συντροφιά με τέσσερις αξιόλογες ταινίες. Από το φιλμ «Τρία Χρώματα: Η Μπλε Ταινία» του Κριστόφ Κισλόφσκι, μέχρι το «Casque d’Or» (1952) του Jacques Becker. Το εμβληματικό κινούμενο σχέδιο του Ρενέ Λαλούξ, «Άγριος Πλανήτης», εγκαινίασε τις προβολές με ελεύθερη είσοδο στη Γαλλική Σχολή Αθηνών, οι οποίες ολοκληρώνονται την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, με την προβολή του κλασικού φιλμ, «Ζυλ και Τζιμ» (1961) του Φρανσουά Τρυφώ.

Πληροφορίες:
Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6, 106 80 Αθήνα)
Είσοδος ελεύθερη μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων
Ελληνικοί υπότιτλοι

* Σε περίπτωση κακοκαιρίας, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου