Ο χαμαιλέων της υποκριτικής τέχνης, Κρίστιαν Μπέιλ, ο εξαιρετικός Βίγκο Μόρτενσεν, ο ανερχόμενος Ράμι Μάλεκ, ο υπερεκτιμημένος Μπράντλεϊ Κούπερ και ο σπουδαίος Γουίλιαμ Νταφόε, διεκδικούν φέτος το Όσκαρ Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας. Μία ετερόκλητη πεντάδα ηθοποιών, με κοινό σημείο αναφοράς, το γεγονός ότι όλοι τους διεκδικούν το χρυσό αγαλματίδιο, μέσα από μία βιογραφία.

Ads

Ο Κρίστιαν Μπέιλ ως Ντικ Τσένεϊ και ο Ράμι Μάλεκ ως Φρέντι Μέρκιουρι, είναι θεωρητικά τα δύο μεγάλα φαβορί, καθώς κέρδισαν και τα αντίστοιχα βραβεία στις Χρυσές Σφαίρες. Ο νεαρός ηθοποιός δύσκολα θα επαναλάβει τον θρίαμβο του, αντίθετα ο Μπέιλ, οδεύει ολοταχώς για το δεύτερο Όσκαρ – «The Fighter» (2010) – της σπουδαίας καριέρας του. Από κοντά τους ακολουθούν ο Μπράντλεϊ Κούπερ, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο και ο Βίγκο Μόρτενσεν. Δυστυχώς ο Γουίλιαμ Νταφόε, θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του τυχερό απλά και μόνο που είναι προτεινόμενος, έστω κι αν η ερμηνεία του είναι μία κλάση ανώτερους από όλους τους υπολοίπους, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά, γιατί είναι ο κορυφαίος Αμερικανός ηθοποιός, της γενιάς του, έστω κι αν η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου δεν του έχει δώσει ακόμα το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο. Συνοπτικά η σχετική πεντάδα ταινιών:

  • Κρίστιαν Μπέιλ – «Vice: Ο Δεύτερος Στην Ιεραρχία»
  • Βίγκο Μόρτενσεν – «Το Πράσινο Βιβλίο»
  • Ράμι Μάλεκ – «Bohemian Rhapsody»
  • Μπράντλεϊ Κούπερ – «Ένα Αστέρι Γεννιέται»
  • Γουίλιαμ Νταφόε – «Στην Πύλη της Αιωνιότητας»

image

Διαβάστε επίσης:

Λίγα λόγια για τις ταινίες:

Ads

«Ένα Αστέρι Γεννιέται» (A Star is Born – 2018) του Μπράντλεϊ Κούπερ (Η.Π.Α.)

image

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο τέσσερις φορές υποψήφιος για Όσκαρ Μπράντλεϊ Κούπερ (American Sniper, American Hustle, Silver Playing Bookbook) και η πολυβραβευμένη και υποψήφια για Όσκαρ, Lady Gaga, της οποίας αυτή είναι η πρώτη εμφάνιση – σε πρωταγωνιστικό ρόλο – σε ταινία μεγάλου μήκους. Το φιλμ «Ένα Αστέρι Γεννιέται», σηματοδοτεί επίσης το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Μπράντλεϊ Κούπερ.

Σ’ αυτήν την τραγική ιστορία αγάπης, ο Κούπερ ενσαρκώνει τον γνωστό μουσικό Τζάκσον Μέιν, ο οποίος ανακαλύπτει και ερωτεύεται την επίσης καλλιτέχνη Άλι (Gaga). Εκείνη έχει αρχίσει να εγκαταλείπει το όνειρό της να γίνει μεγάλη τραγουδίστρια, μέχρι που ο Τζακ την βγάζει και πάλι στο προσκήνιο. Αλλά όταν η καριέρα της Άλι παίρνει τα πάνω της, η προσωπική πλευρά της σχέσης τους καταρρέει, καθώς ο Τζακ βρίσκεται σε συνεχή μάχη με τους δικούς του εσωτερικούς δαίμονες.

Το καστ της ταινίας περιλαμβάνει επίσης τους Άντριου Ντάις Κλέι, Ντέιβ Σαπέλ και Σαμ Έλιοτ. Το σενάριο είναι του Έρικ Ροθ και των Μπράντλεϊ Κούπερ και Γουίλ Φέτερς. Πίσω από την κάμερα, με τον Κούπερ συνεργάζεται ο υποψήφιος για Όσκαρ διευθυντής φωτογραφίας, Μάτι Λιμπατίκ (Black Swan), ο τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ μοντέρ, Τζέι Κάσιντι (American Hustle, Silver Linings Playbook, Into the Wild) και η σχεδιάστρια κοστουμιών Έριν Μπίνακ.

«Vice: Ο Δεύτερος Στην Ιεραρχία» (Vice – 2018) του Άνταμ ΜακΚέι (Η.Π.Α.)

image

Η ταινία σκιαγραφεί κωμικά και γλαφυρά πώς ένας γραφειοκράτης από την Ουάσιγκτον ανελίχθηκε αθόρυβα σε έναν από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο, σε μια περίοδο που στιγματίστηκε από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Η.Π.Α. σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Ο Τσένεϊ αναδιαμόρφωσε την Αμερική και τον κόσμο με τρόπους που εξακολουθούν να επηρεάζουν τις εξελίξεις μέχρι και σήμερα. Το «Vice: Ο Δεύτερος Στην Ιεραρχία» είναι η νέα ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ συν-σεναριογράφο και σκηνοθέτη της ταινίας: «Το Μεγάλο Σορτάρισμα».

Ο Άνταμ ΜακΚέι αναμειγνύει αριστοτεχνικά το δράμα και την κωμωδία, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ξεχωριστό. Συνδυάζοντας ένα δυνατό σενάριο με την ελευθερία του αυτοσχεδιασμού, το «Vice: Ο Δεύτερος Στην Ιεραρχία», είναι κάτι παραπάνω από μια ακόμα βιογραφική ταινία. Ηθοποιοί: Κρίστιαν Μπέιλ, Έιμι Άνταμς,  Στιβ Καρέλ, Σαμ Ρόκγουελ, Μπιλ Πούλμαν, Άλισον Πιλ.

«Οτιδήποτε κι αν πιστεύει κάποιος πολιτικά, όλοι μας θέλουμε να μάθουμε πώς φτάσαμε ως εδώ. Υπάρχει κάποιος λόγος που η κυβέρνησή μας είναι φτιαγμένη με επιταγές. Η εξουσία είναι εθιστική. Η Αμερική έχει εξελιχθεί σε μια χώρα που είναι επικεντρωμένη στη δύναμη και την καριέρα ενώ κάποτε μας ένοιαζε η οικογένειά μας. Για εμένα το VICE είναι μια ταινία για τον εγωισμό της εξουσίας και για το πώς χάσαμε την κοινωνία μας και την πατρίδα μας. Ακόμα και για τον Τσένεϊ η κατάληξη ήταν τραγική. Αλλά αυτή είναι η ομορφιά αυτή της ταινίας, ότι μπορείς να την ερμηνεύσεις όπως θες.» – Άνταμ ΜακΚέι

Διαβάστε επίσης:

«Στην Πύλη της Αιωνιότητας» (At Eternity’s Gate – 2018) του Τζούλιαν Σνάμπελ (Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία, Η.Π.Α.)

image

Η ταινία σκιαγραφεί τα χρόνια του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στην Αρλ της Γαλλίας, μια περίοδος που θεωρείται ως η πιο γόνιμη καλλιτεχνικά αφού εκεί, μαγεμένος από το γαλλικό τοπίο και φως, ο μεγάλος Ολλανδός ιμπρεσιονιστής δημιούργησε μερικά από τα πιο εμβληματικά αριστουργήματά του, όπως η «Έναστρη Νύχτα», το «Υπνοδωμάτιο στην Αρλ» και η σειρά «Ηλιοτρόπια», μεταξύ εκατοντάδων άλλων.

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Τζούλιαν Σνάμπελ, υποψήφιος για Όσκαρ για την ταινία «Το Σκάφανδρο και η Πεταλούδα», μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή και το έργο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ σε μια αριστουργηματική βιογραφία για τον ρόλο του δημιουργού και τη ζωγραφική τέχνη. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Γουίλιαμ Νταφόε, σε έναν ρόλο που του απέφερε το Βραβείο Ερμηνείας στο 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας. Μαζί του εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Όσκαρ Άιζακ, Ρούπερτ Φρεντ, Μαντς Μίκελσεν, Εμανουέλ Σενιέ, Ματιέ Αμαλρίκ, Νιλς Άρεστρουπ.

Ο Γουίλεμ Νταφόε είναι εξαιρετικός ως Βαν Γκογκ, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά γιατί δικαίως θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της εποχής μας. Από τον «Αντίχριστο» του Λαρς φον Τρίερ, στον «Τελευταίο Πειρασμό» του Μάρτιν Σκορτσέζε και από τη «Σκόνη του Χρόνου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, μέχρι τον «Παζολίνι» του Αμπέλ Φεράρα, δεν υπάρχει ρόλος που να μην έχει καταφέρει να τον φέρει εις πέρας με επιτυχία. Η ερμηνεία του στην «Πύλη της Αιωνιότητας» είναι απολαυστική και δικαίως του χάρισε μία Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Ά Ανδρικού Ρόλου σε Δράμα.

«Γνωρίζω τον Τζούλιαν χρόνια και όταν έμαθα ότι θα έκανε μια ταινία για τον Βαν Γκογκ ήθελα τον ρόλο. Διάβασα πολλά για τον ίδιο και συνειδητοποίησα ότι, ενώ όλοι νομίζουμε ότι τον ξέρουμε, στην ουσία δεν γνωρίζουμε τίποτα. Με γοήτευσε φοβερά. Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμένα ήταν να μάθω να ζωγραφίζω. Ξεκινήσαμε με τα απλά, τα υλικά και τον τρόπο που έπρεπε να κρατάω τα πινέλα. Σιγά σιγά ο Τζούλιαν μου ζήτησε να ζωγραφίσω μόνος μου. Δεν λέω ότι έγινα ζωγράφος αλλά ένιωσα ελεύθερος μέσα από αυτή τη διαδικασία.» – Γουίλεμ Νταφόε

Διαβάστε επίσης:

«Το Πράσινο Βιβλίο» (Green Book – 2018) του Πίτερ Φάρελι (Η.Π.Α.)

image

1960. O Tony Lip, πορτιέρης από μία Ιταλο-αμερικανική γειτονιά του Bronx, προσλαμβάνεται ως οδηγός του Dr. Don Shirley, ενός παγκοσμίου φήμης Αφροαμερικανού πιανίστα, για να τον συνοδεύσει σε μία περιοδεία από το Manhattan στον βαθύ Αμερικάνικο Νότο. Θα πρέπει να κινηθούν στηριζόμενοι στο «Πράσινο Βιβλίο», που θα τους υποδείξει τα ελάχιστα καταλύματα, εστιατόρια κτλ που ήταν τότε ασφαλή για τους Αφροαμερικανούς. Συναντούν τον ρατσισμό, διάφορους κινδύνους – αλλά και ανθρωπιά, ενώ αναγκάζονται να βάλλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να επιβιώσουν σε μία διαδρομή ζωής.

Ο Βίγκο Μόρτενσεν και ο Μαχερσάλα Άλι, πρωταγωνιστούν σε μία αξιόλογη ταινία, βασισμένη σε μια αληθινή φιλία. Μαζί τους, οι Λίντα Καρντελίνι και Ντον Σταρκ, στο φιλμ του Πίτερ Φάρελι, το οποίο απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.

Διαβάστε επίσης:

«Bohemian Rhapsody» (2018) του Μπράιαν Σίνγκερ (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.)

image

Μια ωδή στους Queen, τη μουσική τους και τον ξεχωριστό τραγουδιστή τους Φρέντι Μέρκιουρι. O Φρέντι αψήφησε τα στερεότυπα και τους συμβιβασμούς για να γίνει ένας από τους πιο αγαπητούς καλλιτέχνες του πλανήτη. Η ταινία ακολουθεί τη ραγδαία άνοδο της μπάντας μέσα από τα εμβληματικά τραγούδια και τον επαναστατικό τους ήχο. Γνωρίζουν απαράμιλλη επιτυχία, αλλά σε μια απροσδόκητη τροπή ο Φρέντι, περιτριγυρισμένος από κακές επιρροές, παρατάει τους Queen για να κάνει σόλο καριέρα. Έχοντας υποφέρει πολύ χωρίς τους Queen, καταφέρνει να επανενωθεί μαζί τους λίγο πριν τη συναυλία «Live Aid». Ενώ έχει μόλις διαγνωσθεί ως φορέας του AIDS, ο Φρέντι οδηγεί με γενναιότητα την μπάντα σε μία από τις καλύτερες συναυλίες στην ιστορία της ροκ μουσικής. Οι Queen αφήνουν μια κληρονομιά που συνεχίζει να εμπνέει τους ασυμβίβαστους, τους ονειροπόλους και τους λάτρεις της μουσικής μέχρι και σήμερα. Ηθοποιοί: Ράμι Μάλεκ, Λούσι Μπόιντον, Γκουίλιμ Λι, Μπεν Χάρντι, Τζόζεφ Ματζέλο, Άινταν Γκίλεν, Τομ Χολάντερ, Άλεν Λιτς, Μάικ Μάγιερς.

Διαβάστε επίσης: