Το κλασικό μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ στην υπέροχη διασκευή της Σάλι Πότερ, είναι η ιστορία του αθάνατου Ορλάντο που, σε μια επική διαδρομή, ψάχνει τον έρωτα και την ελευθερία. Πρωταγωνιστεί η εξαιρετική Τίλντα Σουίντον. Προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

Το βιβλίο της Βιρτζίνια Γουλφ Ορλάντο – «μια μισό-αστεία μισο-σοβαρή απόδραση από την πραγματικότητα», όπως το περιέγραψε στο ημερολόγιό της η συγγραφέας – ενέπνευσε το σενάριο της ταινίας. Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, ενός προσώπου που ζει τέσσερις αιώνες, πρώτα σαν άντρας και μετά σαν γυναίκα.

image

Ο νεαρός ευγενής Ορλάντο, ευνοούμενος της Βασίλισσας Ελισσάβετ της Ά ερωτεύεται μια Ρωσίδα πριγκίπισσα. Όταν αυτή τον εγκαταλείπει, ακολουθεί το «ανδρικό» του πεπρωμένο και γίνεται Πρεσβευτής στην Κεντρική Ασία. Μη θέλοντας να σκοτώσει ή να σκοτωθεί στον πόλεμο, αλλάζει φίλο κι επιστρέφει σαν γυναίκα στα σαλόνια του Λονδίνου του 18ου αιώνα.

Ads

image

Τώρα πρέπει να διαλέξει: να παντρευτεί ή να χάσει τα πάντα. Σ’ αυτή την τρελή και καταπιεστική βικτωριανή εποχή, η γυναίκα – Ορλάντο συναντά τον άντρα των ονείρων της, χάνει όμως τον έρωτα και την περιουσία της. Στο τέλος, η Ορλάντο εμφανίζεται στο παρόν – στον θορυβώδη εικοστό αιώνα της ταχύτητας – σαν ένα συνηθισμένο πρόσωπο που χάνοντας τα πάντα βρίσκει όμως τον εαυτό του.

Τίλντα Σουίντον / Tilda Swinton

Γεννημένη στις 5 Νοεμβρίου του 1960, η Τίλντα Σουίντον μας έχει αποδείξει ότι είναι μία σπουδαία καλλιτέχνης. Η Βρετανίδα ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους ταινίες, από ανεξάρτητες παραγωγές  μέχρι mainstream επιλογές. Έχει αποσπάσει τρεις Υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα – για τις ταινίες «The Deep End» (2001), «Michael Clayton» (2007) και «We Need to Talk About Kevin» (2011) – ενώ το 2007 κέρδισε το Όσκαρ ‘Β Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Michael Clayton».

image

H Τίλντα Σουίντον έγινε ευρέως γνωστή από τις συμμετοχές της στις ταινίες του Άγγλου σκηνοθέτη Ντέρεκ Τζάρμαν, όπως το «Edward II» (1992) στον ρόλο της ψυχρής και καταπιεσμένης βασίλισσας Ισαβέλλας, για τον οποίο κέρδισε βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Καθιερώθηκε με την ταινία «Oρλάντο» της Σάλι Πότερ, στην εκπληκτική μεταφορά του βιβλίου της Βιρτζίνια Γουλφ. Επίσης, την έχουμε δει στα φιλμ «The War Zone» του Τιμ Ροθ, «Αγάπη είναι ο Διάβολος», το κινηματογραφικό πορτρέτο της ζωής του ζωγράφου Φράνσις Μπέικον από τον Τζον Μέιμπερι, «H Παραλία» του Ντάνι Μπόιλ, «The Deep End», «Vanilla Sky» του Κάμερον Κρόου, «Adaptation» του Σπάικ Τζόνζι και «Τσακισμένα Λουλούδια» του Τζιμ Τζάρμους.

Το 2003 συνεργάστηκε με τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και τον Πίτερ Μάλαν στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Αλεξάντερ Τρόκι από τον Ντέιβιντ Μακένζι, «Ο Νεαρός Αδάμ». To 2005 συνεργάστηκε δύο φορές με τον Κιάνου Ριβς στις ταινίες «Thumbsucker» του Μάικ Μιλς και «Constantine», ενώ πρωταγωνίστησε και στην ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ, «The Curious Case of Benjamin Button».

image

Σάλι Πότερ / Sally Potter

Η Σάλι Πότερ έχει συνεργαστεί με πασίγνωστους ηθοποιούς και έχει πειραματιστεί τόσο με την φόρμα όσο και με το περιεχόμενο. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στη ταινία μεγάλου μήκους το πραγματοποίησε με την ταινία της «The Gold Diggers» το 1983 με την Τζούλι Κρίστι. Μάλιστα, το συγκεκριμένο φιλμ γυρίστηκε από ένα εξ ολοκλήρου γυναικείο συνεργείο και θεωρήθηκε ορόσημο του φεμινιστικού κινηματογράφου των αρχών του ’80.

image

Εννέα χρόνια αργότερα, έρχεται η μεγάλη επιτυχία του «Οrlando», και αμέσως μετά το «Tango Lesson» (1996) στο οποίο πρωταγωνιστεί η ίδια η Σάλι Πότερ στον ρόλο μιας σκηνοθέτριας που ερωτεύεται το τάνγκο. Το 2000 γυρίζει την ταινία «The man who cried» με τον Τζόνι Ντεπ, την Κριστίνα Ρίτσι και την Κέιτ Μπλάνσετ, που διαδραματίζεται επί γερμανικής εισβολής στο Παρίσι με ηρωίδα μια Ρωσοεβραία μετανάστρια που εργάζεται σε βαριετέ.

Στην ταινία της «Yes» (2004), καταπιάνεται με τον έρωτα μιας Αμερικανίδας και ενός άντρα από την Μέση Ανατολή, που τους φέρνει αντιμέτωπους με τις πολιτικές, θρησκευτικές και σεξουαλικές διαφορές που τους χωρίζουν – θίγοντας ζητήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν την σύγχρονη κοινωνία. Το «Rage» (2009), με τους Τζουντ Λο και Τζούντι Ντεντς, το οποίο τράβηξε μέσω iphone, αποκαλύπτει τα παρασκήνια του κόσμου της μόδας, και μια βιομηχανία σε κρίση. Με την ταινία αυτή θέλησε να σπρώξει την κινηματογραφική φόρμα στα όριά της.

Το 2012 επιστρέφει με το «Ginger and Rosa» στο οποίο αφηγείται μια εφηβική φιλία που ανθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’60 αλλά φθίνει μέσα στην δίνη του ψυχροπολεμικού κλίματος, της πυρηνικής απειλής και της σεξουαλικής επανάστασης. Η ταινία «The Party» (2017) γυρίστηκε εν μέσω του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι κοινωνικές, ιδεολογικές και πολιτικές αιχμές της μοιάζουν προφητικές για την κρίση ταυτότητας της βρετανικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται εν όψει του Brexit.

Η ταινία «Ορλάντο / Orlando» της Σάλι Πότερ, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου και τιμήθηκε με τρία Βραβεία: Elvira Notari Prize, Golden Ciak και OCIC Award.

Η ταινία, που αποτελεί την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της σπουδαίας Βρετανίδας σκηνοθέτριας, προβλήθηκε και στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπου και τιμήθηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο της διοργάνωσης, ενώ απέσπασε και τρία ακόμα Βραβεία: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την υπέροχη Τίλντα Σουίντον, Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης για την Σάλι Πότερ, καθώς και το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε, ότι το φιλμ είχε αποσπάσει και δύο Υποψηφιότητες για Όσκαρ, στις Κατηγορίες: Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης / Best Art Direction-Set Decoration και Κοστουμιών / Best Costume Design (Sandy Powell).

image

Ορλάντο / Orlando
Σκηνοθεσία: Σάλι Πότερ
Σενάριο: Σάλι Πότερ, Βιρτζίνια Γουλφ (βιβλίο)
Πρωταγωνιστούν: Τίλντα Σουίντον, Μπίλι Ζέιν, Τζον Γουντ, Χίθκοτ Ουίλιαμς, Κουέντιν Κρισπ, Τζίμι Σόμερβιλ
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλεξέι Ροντιόνοφ
Μοντάζ: Herve Scheid
Κοστούμια: Sandy Powell
Έτος Παραγωγής: 1992
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλεο, Ρωσία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία
Διάρκεια: 104 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη
Τηλεοπτική Μετάδοση: Πέμπτη 23 Απριλίου στις 23:00 στην ΕΡΤ2