Στο πλαίσιο του Αφιερώματος: «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τα μάτια των νέων», που πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, έως και σήμερα Τετάρτη 29 του μηνός, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το σύνολο της φιλμογραφίας του μεγάλου σκηνοθέτη. Οι προβολές πραγματοποιήθηκαν στη μνήμη του Αγγελόπουλου, καθώς φέτος συμπληρώθηκαν δύο χρόνια χωρίς τον σπουδαίο, Έλληνα δημιουργό. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Σήμερα, Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, ολοκληρώνεται το Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος: «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τα μάτια των νέων», με την προβολή της ταινίας «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα», στις 18:00. Την ταινία προλογίζει η Ιουλία Μέρμηγκα (Διδάκτωρ, Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ), ενώ στις 20:30 θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, την οποία θα συντονίσει ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος.


 
O Αλέξανδρος (Bruno Ganz), είναι ένας μεσόκοπος συγγραφέας, που ασχολείται με το ημιτελές έργο του Σολωμού, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι. Από το ποίημα λείπουν λέξεις, κι ο Αλέξανδρος αποπειράται να τις συγκεντρώσει, να τις αγοράσει, όπως έκανε για τις δικές του λέξεις κι ο Σολωμός.

image
 
Είναι όμως οι λέξεις που μπαίνουν στο παζλ της συμπλήρωσης του ημιτελούς αριστουργήματος, για να στοιχειώσουν και τη ζωή του Αλέξανδρου. Όμως οι δυνάμεις του έχουν εξαντληθεί κι ο ίδιος βαδίζει προς τον θάνατο. O χρόνος που του απομένει, ανήκει στις αναμνήσεις, στον απολογισμό μιας ζωής, γεμάτης χαμένες ευκαιρίες και λάθος κινήσεις.
 
Μόνο μία κίνηση υπάρχει ακόμα. Μια τυχαία συνάντηση μ’ ένα άστεγο αγόρι, παιδί των φαναριών. Προσκολλάται σ’ αυτό το παιδί, αναβάλλει την «αναχώρηση» και παρατείνει την αιωνιότητα κατά μία μέρα, για να μεταφέρει στον μικρό του φίλο κάτι από τη γνώση του. Έτσι ώστε ν’ αφήσει τα ίχνη του πάνω σε κάποιον, μέσα από το βλέμμα του οποίου θα σωθεί εκείνος που φεύγει…

image
 
Σήμερα, Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, είναι η τελευταία ημέρα των προβολών του Αφιερώματος: «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τα μάτια των νέων» και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος καλεί το κοινό, τους ομιλητές και όσους βρέθηκαν στην Ταινιοθήκη αυτές τις μέρες σε μια ανοιχτή συζήτηση – έκπληξη, για να μιλήσουν για το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

image
 
Έτσι, μετά την προβολή της ταινίας «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα», που θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 και την οποία θα προλογίσει η Ιουλία Μέρμηγκα (Διδάκτωρ, Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ), στις 20:30 θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, την οποία και θα συντονίσει ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος.
 
Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος


 
Συνεργασία στο σενάριο : Tonino Guerra, Πέτρος Μάρκαρης
Παραγωγή: Ελλάδα – Γαλλία – Ιταλία / Έτος: 1998 / Διάρκεια: 130 λεπτά /  Έγχρωμη
Διεύθυνση Φωτογραφίας : Γιώργος Αρβανίτης, Αντρέας Σινάνος
Σκηνικά : Γιώργος Ζιάκας, Κώστας Δημητριάδης 
Κοστούμια : Γιώργος Πάτσας
Μουσική : Ελένη Καραϊνδρου
Ήχος : Νίκος Παπαδημητρίου
Μιξάζ : Κώστας Βαρυμποπιώτης
Μοντάζ : Γιάννης Τσιτσόπουλος
Εκτέλεση παραγωγής : Φοίβη Οικονομοπούλου
Διεύθυνση παραγωγής : Λευτέρης Χαρωνίτης, Νίκος Σέκερης
Ερμηνευτές : Bruno Ganz (Αλέξανδρος), Isabelle Renauld (Άννα), Fabrizio Bentivoglio (ποιητής), Αχιλλέας Σκέβης (μικρός των φαναριών), Δέσποινα Μπεμπεδέλη (μητέρα), Ίρις Χατζηαντωνίου (κόρη), Ελένη Γερασιμίδου (οικονόμος), Νίκος Κούρος (θείος), Αλεξάνδρα Λαδικού (μητέρα ‘Αννας), Αλέκος Ουδινότης (πατέρας Άννας), Βασίλης Σεϊμένης (γαμπρός Αλέξανδρου)

image
 

Ads
Διακρίσεις: Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ Καννών το 1998. Βραβείο Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Β’ Γυναικείου Ρόλου (Ελένη Γερασιμίδου), Σκηνογραφίας, Μουσικής και Ενδυματολογίας στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.