Από την σουρεαλιστική «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ, μέχρι το συγκινητικό «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά. Οκτώ αξιόλογες ελληνικές ταινίες, οι οποίες προβλήθηκαν στις εγχώριες Αίθουσες κατά το χρονικό διάστημα 2014 – 2017, αλλά δεν έτυχαν της διανομής που άξιζαν, παρουσιάζονται διαδικτυακά και δωρεάν στο πλαίσιο του Αφιερώματος «Δεύτερη Ευκαιρία», που διοργανώνει το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Ads

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες,
σε αλφαβητική σειρά:

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Τις τελευταίες δεκαετίες, η διανομή της ελληνικής ταινίας γινόταν, και δυστυχώς εξακολουθεί να γίνεται, εντελώς τυχαία και πρόχειρα. Πιεσμένοι ανάμεσα στα μεγάλα εμπορικά, εξ Αμερικής συνήθως, «προϊόντα», οι λιγοστοί διανομείς που αποφασίζουν να διανείμουν μια ελληνική ταινία στις αίθουσες αναγκάζονται να αναζητήσουν κάποια άδεια εβδομάδα είτε ανάμεσα στις άλλες, υποτιθέμενες, αν και όχι πάντα, πιο εμπορικές ταινίες, είτε προς το τέλος της σεζόν, όταν ο αριθμός των θεατών αρχίζει να μειώνεται. Κι αυτό πάντα σε εβδομάδες σκόρπιες, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης της συγκεκριμένης προβολής. Κατά διαστήματα, σύμβουλοι στο υπουργείο Πολιτισμού, μέλη των διοικητικών συμβουλίων στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και άλλοι ειδήμονες, πρότειναν, ή προσπάθησαν να προτείνουν, λύσεις που είτε δεν υλοποιήθηκαν είτε απέτυχαν, όπως η απόφαση του ΕΚΚ στη δεκαετία του ’80 να επιδοτήσει αίθουσες που θα πρόβαλλαν ορισμένο αριθμό ελληνικών ταινιών.

Ads

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα σκοπό έχει να προβάλει ταινίες που, για τους πιο πάνω, αλλά και άλλους, πέρα από την αξία του έργου, λόγους, δεν είχαν τη διανομή που τους άξιζε. Διανομή που πρέπει όσο το δυνατό πιο σύντομα να συζητηθεί από τους αρμόδιους – σκηνοθέτες, παραγωγούς, σωματεία του κλάδου και το ίδιο το κράτος – για να υποστηριχτεί όπως της αξίζει η εγχώρια παραγωγή, όπως πράττουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη για τη δική τους παραγωγή.»

Αναλυτικά οι ταινίες του Αφιερώματος, «Δεύτερη Ευκαιρία»:

image

«Do It Yourself» – Δημήτρης Τσιλιφώνης (2017)

Λίγα λεπτά πριν τον θάνατο του, ο Άλκης Βιδάλης (Κωνσταντίνος Ασπιώτης), ένας wanna-be επαγγελματίας κλέφτης, μας διηγείται σε ένα vlog πως ένας επιφανής επιχειρηματίας της Αθήνας ενοχοποιήθηκε για εγκλήματα που δεν διέπραξε ποτέ. Η κάμερα κλείνει. Ο Άλκης δεν βρίσκεται σπίτι του, αλλά φυλακισμένος σε ένα πλατό.

Ο σκηνοθέτης / γκάνγκστερ, Πέτρος (Mάκης Παπαδημητρίου) παίρνει το βίντεο και βγαίνει από το δωμάτιο. Ο Άλκης ξεπλένει το ψεύτικο αίμα από το πρόσωπό του. Σε περίπτωση που είχατε οποιαδήποτε αμφιβολία, δεν υπάρχει καμία πληγή πάνω στο σώμα του Άλκη, παρ’όλα αυτά έχει μόνο λίγα λεπτά μέχρι να γυρίσει ο Πέτρος και να τον σκοτώσει.

Αυτή είναι η περίεργη ιστορία ενός μικροαπατεώνα, ο οποίος συμφωνεί να πρωταγωνιστήσει σε ένα viral βίντεο που έχει σκοπό να αποκαταστήσει τη δημόσια εικόνα ενός παράνομου επιχειρηματία. Όταν συνειδητοποιεί ότι οι συνεργοί του πρόκειται να τον σκοτώσουν, έχει μερικές μόνο ώρες για να αποδράσει από το στούντιο ταινιών πορνό, όπου είναι παγιδευμένος.

Η ταινία απέσπασε το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη το 2018, στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2017, το ειδικό βραβείο της επιτροπής νεότητας.   Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μάκης Παπαδημητρίου, Μυρτώ Αλικάκη, Χρήστος Λούλης, Θέμης Πάνου.

«Forget Me Not» – Γιάννης Φάγκρας (2014)

Ο Άλεξ, ένας δύτης, βρίσκεται πολύ καιρό στη Νέα Ορλεάνη, όπου δουλεύει τα βράδια σε ένα μπαρ. Στην Ελλάδα τον περιμένει η Δάφνη, η αγαπημένη του, που τον προειδοποιεί «δεν υπάρχουν Πηνελόπες πια».

image

Όταν ο Άλεξ δέχεται μια κλήση για δουλειά και αποφασίζει να τη δεχτεί, ξεκινάει ένα ταξίδι, με αρχικό προορισμό την Αλάσκα και μετά τον Βερίγγειο Πορθμό, όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι η μοναξιά τόσο του ίδιου όσο και των τοπίων γύρω του.

Η ολοκλήρωση της ταινίας (που κινηματογραφήθηκε σε 35mm), λόγω οικονομικών αλλά και γραφειοκρατικών προβλημάτων, χρειάστηκε 10 ολόκληρα χρόνια. Ηθοποιοί: Γιάννης Στάνκογλου, Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν, Ηλίας Μωραΐτης.

«Smac» – Ηλίας Δημητρίου (2015)

Η Ελένη, που έχει διευθυντική θέση σε μια τράπεζα, συγκλονίζεται όταν μαθαίνει ότι έχει καρκίνο. Την ίδια περίοδο συναντά τον Ανδρέα, έναν άστεγο άνδρα, που κοιμάται τα βράδια στην είσοδο της πολυκατοικίας της. Το ότι την βοηθάει ενώ της κλέβουν την τσάντα είναι η αφορμή να αναπτύξουν μια πιο στενή σχέση.

image

Μαζί συνειδητοποιούν, πως δεν προέρχονται από τόσο διαφορετικούς κόσμους όσο θα πίστευαν, ενώ η Ελένη ανακαλύπτει ότι υπάρχουν πράγματα που φοβάται περισσότερο από το να πεθάνει.

Η πρωταγωνίστρια Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη κέρδισε το Βραβείο Ά Γυναικείου ρόλου στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Επίσης, η ταινία απέσπασε το βραβείο κοινού στο Athens Outview Film Festival και βραβείο κοινού στο Cyprus Film Days IFF. Ηθοποιοί: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιάννης Κοκιασμένος, Σταυρούλα Κοντοπούλου.

«Αρκαδία Χαίρε» – Φίλιππος Κουτσαφτής (2015)

Μια περιπλάνηση στο χθες και το σήμερα της Αρκαδίας, ενός τόπου τόσο φορτισμένου με μύθους και αναφορές που μοιάζει να κατοικεί σ’ ένα πεδίο που δεν ανήκει αποκλειστικά στη σύγχρονη πραγματικότητα.

image

Ενός τόπου που έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στο χρόνο και το χώρο, αλλά και στη συνείδηση αμέτρητων ανθρώπων ανά τους αιώνες που ονειρεύτηκαν το ιδανικό της ή τα όσα η Αρκαδία συμβολίζει.

Το ντοκιμαντέρ τιμήθηκε με το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2015, ως η καλύτερη ελληνική παραγωγή. Φωτογραφία: Φίλιππος Κουτσαφτής | Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου | Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα.

«Για Πάντα» – Μαργαρίτα Μαντά (2014)

Ο Κώστας και η Άννα είναι δύο μοναχικοί άνθρωποι που ζουν μια ρυθμισμένη, απαρέγκλιτη καθημερινότητα σε μια ερειπωμένη Αθήνα. Ο Κώστας είναι οδηγός στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο. Η Άννα είναι πωλήτρια ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στον Πειραιά.

image

Οι δύο αυτοί μοναχικοί άνθρωποι που συναντιούνται κάθε μέρα χωρίς να γνωρίζονται, θα διεκδικήσουν με τον δικό του τρόπο ο καθένας, το δικαίωμα ν’ αγαπήσουν και ν’ αγαπηθούν.

Το φιλμ προβλήθηκε στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο 34ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης, ενώ απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου. Ηθοποιοί: Αννα Μάσχα, Κώστας Φιλίππογλου, Νίκος Ντάλλας.

«Γραμμές» – Βασίλης Μαζωμένος (2016)

Η Ελλάδα σήμερα. Επτά διαφορετικές ιστορίες για επτά άτομα που έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους και τελικά καταρρέουν. Παρά τη φαινομενικά προφανή σύνδεσή τους, συνδέονται ταυτόχρονα μέσω μιας κοινής απελπισμένης δράσης: το τελευταίο τηλεφώνημά τους στο κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης που ονομάζεται «Γραμμή Ζωής». Είναι η τελευταία ελπίδα τους. Καθώς όμως κανείς δεν μπορεί να τους βοηθήσει πραγματικά, ακόμη και τότε, παραμένουν όλοι τους μέρος της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας.

image

Κατά τις πρόβες της τελικής σκηνής, ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί παραλίγο να συλληφθούν από την αστυνομία, καθώς η αστυνομία θεώρησε – προτού συνειδητοποιήσει ότι επρόκειτο για γύρισμα κινηματογραφικής σκηνής – ότι ήταν μια πραγματική συμμορία νεοναζί που διαδήλωνε εναντίον των προσφύγων.

Στο 10ο Greek Film Festival του Λονδίνου η ταινία απέσπασε το βραβείο «Best Concept for Fiction Feature», στα Maverick Movie Awards στις ΗΠΑ, κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας. Το 2017 απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Scandinavian International Film Festival στο Ελσίνκι, στο Sose International Film Festival στο Γερεβάν της Αρμενίας, απέσπασε τα βραβεία σεναρίου και φωτογραφίας και στο Rome Independent Prisma Awards στην Ιταλία απέσπασε το βραβείο της καλύτερης ταινίας. Το 2019 κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο δράμα στα Vegas Movie Awards.

«Νορβηγία» – Γιάννης Βεσλεμές (2014)

1984. Ο Ζανό φτάνει πρώτη φορά στην πόλη. Φωτοφοβικός, βρικόλακας, δεινός χορευτής, καίγεται, σκορπίζεται, χαραμίζεται σε μια Αθήνα που δεν υπάρχει σε κανένα χάρτη. Και το μόνο που θέλει είναι ένα «ζεστό κορίτσι».

image

Σε μία βραδινή του εξόρμηση στην αγαπημένη του Disco Zardoz, θα γνωρίσει τη σαγηνευτική πόρνη, Αλίκη, η οποία θα τον πείσει να ξεκινήσουν ένα ταξίδι στο άγνωστο, παρέα με το Νορβηγό, μουγκό ντίλερ της.

Ο τίτλος, και η ταινία είναι εμπνευσμένα από το ομότιτλο κομμάτι των Χωρίς Περιδέραιο από το 1984, τη χρονιά που διαδραματίζεται και η ταινία. Ηθοποιοί: Βαγγέλης Μουρίκης, Αλεξία Καλτσίκη, Daniel Bolda, Μάρκος Λεζές.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη, συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα The East of the West του Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι και απέσπασε το Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2014.

«Ρισάλτο» – Βασίλης  Βαφέας (2016)

Ο Άρης είναι ένας νέος που ζει ανάμεσα σε δύο κόσμους. Από τη μία ο επαγγελματικός του χώρος στον κόσμο του θεάματος που διψάει για λάμψη, χρήμα και εξουσία.

image

Από την άλλη, η ασφυκτική οικογένεια και η κρίση που έχει χτυπήσει τη χώρα και επιδεινώνει τις ανθρώπινες σχέσεις, που ούτως ή άλλως είναι περίπλοκες και τραυματικές. Ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να βρει την ισορροπία του μέσα από τον έρωτα αλλά κι αυτός τον προδίδει. Θα βρει τελικά τη διέξοδο;

Τα γυρίσματα του Ρισάλτο έγιναν σε φυσικούς χώρους σε διάφορες γειτονιές του λεκανοπεδίου: στο κέντρο της Αθήνας, στη Δραπετσώνα, στο Πέραμα, στη Νέα Σμύρνη, στο Παλαιό Φάληρο. Ηθοποιοί: Νίκος Πουρσανίδης, Αμαλία Αρσένη, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Τάκης Παπαματθαίου.

Το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, θα διεξαχθεί διαδικτυακά και δωρεάν, από την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, μέχρι και την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου.