Ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζει να μας κρατά συντροφιά μέσα από τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προβολές του. Επιστρέφοντας δυναμικά και το 2015, παρουσιάζει την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου τη δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία του σπουδαίου Όρσον Γουέλς, «Οι Υπέροχοι Άμπερσονς» (The Magnificent Ambersons, 1942), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ads

Αν ο «Πολίτης Κέιν» είναι το κατ’ εξοχήν ιδιοφυές έργο του Όρσον Γουέλς, το πραγματικό του αριστούργημα υπήρξε το φιλμ «The Magnificent Ambersons» (Οι Υπέροχοι Άμπερσονς) του 1942. Όπως έχει χαρακτηριστικά ειπωθεί, αν στην πρώτη ταινία του Γουέλς έχουμε το “Rosebud” (τη γυάλινη εκείνη σφαίρα που πέφτει από το χέρι του Κέιν τη στιγμή του θανάτου του), με τους “Άμπερσονς” είναι που ο σκηνοθέτης μας ταξιδεύει στο εσωτερικό αυτού του μαγευτικού κόσμου…
image
Ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.) έχει ως μέλημα του, την καλλιέργεια της κινηματογραφικής παιδείας στους φοιτητές, ώστε να γίνουν καλοί θεατές της τέχνης του Κινηματογράφου. Επίσης, ενεργοποιεί τους φοιτητές που έχουν διάθεση να δημιουργήσουν, ώστε να δημιουργήσουν ταινίες που θα εξυψώσουν κοινωνικά και καλλιτεχνικά τόσο τους ίδιους όσο και την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, στην οποία ανήκουν.

Ο Κινηματογραφικός Τομέας έχει ένα πλήρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα σεμιναρίων (σεναρίου-τεχνικής-ανάλυσης-σκηνοθεσίας) και προβολών σε φιλμ 35mm και βιντεοπροτζέκτορα. Τα σεμινάρια διεξάγονται από παλιότερα αλλά και νεότερα μέλη του Κινηματογραφικού Τομέα, τα οποία εθελοντικά επιμελούνται μία σειρά μαθημάτων που εκτός από σημαντική εξοικείωση με το γνωστικό αντικείμενο προσφέρουν ευχάριστες αφορμές για σκέψη και συζήτηση.

Επιπλέον, ο Κινηματογραφικός Τομέας υποστηρίζει, παρέχοντας τεχνικά υλικά και κινηματογραφικό εξοπλισμό, την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους των μελών του σε φορμά 8mm και digital. Ενώ παράλληλα διοργανώνει και εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ και αφιερώματα.

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων παρουσιάζεται την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου στις 21:00 και πάντα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, το αγαπημένο και κλασσικό φιλμ «Οι Υπέροχοι Άμπερσονς» (The Magnificent Ambersons) παραγωγής του 1942. Πρόκειται για τη δεύτερη ταινία του Όρσον Γουέλς, η οποία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες της εποχής, έναν μόλις χρόνο μετά την κυκλοφορία του υπέροχου «Πολίτη Κέιν» (Citizen Kane – 1941). Η ταινία, προβάλλεται στο πλαίσιο της ενότητας “Κλασικός Κινηματογράφος”.
image
Οι Άμπερσονς είναι το καμάρι μιας μικρής επαρχιακής πόλης γύρω στο 1870. Η κόρη της οικογένειας Isabel (Dolores Costello), για λόγους κοινωνικής θέσης, δεν παντρεύεται τον εφευρέτη Eugene Morgan (Joseph Cotten) αλλά τον πληκτικό μα συνάμα ευκατάστατο Wilbur Minafer. Καρπός αυτού του γάμου είναι ο George, το κακομαθημένο παιδί που γίνεται ο φόβος και ο τρόμος της μικρής πόλης, ενώ όλοι ελπίζουν κάποια στιγμή να πληρώσει το τίμημα για τις αταξίες του.

Ads

Αρκετά χρόνια αργότερα ο George επιστρέφει από το κολέγιο, νεαρός άντρας πια (Tim Holt). Ο γυρισμός του εορτάζεται μ’ έναν λαμπρό χορό. Ο Morgan, πλούσιος πια βιομήχανος αυτοκινήτων και η κόρη του Lucy (Anne Baxter) είναι ανάμεσα στους καλεσμένους. Καθώς οι δύο νέοι γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, η παλιά αγάπη της Isabel και του Morgan, ξυπνάει και πάλι, με απρόβλεπτες όμως συνέπειες…
image
Δυστυχώς όμως ο Γουέλς δεν είχε το τελικό μοντάζ της ταινίας του. Ωστόσο ακόμα και τα “υπολείμματα” της δημιουργίας του, που έφθασαν μέχρι τους θεατές, δεν μας επιτρέπουν ν’ αμφιβάλλουμε γι’ αυτό του το εγχείρημα.

Με την ταινία “Οι Υπέροχοι Άμπερσονς”, έχουμε μπροστά μας την εποποιία μιας εποχής και τις ζυμώσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ της παράδοσης και της εξέλιξης. Με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία οι “Άμπερσονς” αποτελούν την πιο προσωπική ταινία στην πλούσια φιλμογραφία του Γουέλς, ενώ παράλληλα έχουμε και τον εκούσιο περιορισμό του, στον ρόλο του σκηνοθέτη και του αφηγητή.
image
Όλα αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα θα σηματοδοτήσουν και το σχίσμα μεταξύ του σκηνοθέτη και των στούντιο του Χόλιγουντ της εποχής εκείνης. Κι αυτό, διότι ενώ ο Γουέλς έχει σχεδόν ολοκληρώσει τα γυρίσματα της ταινίας του, τον στέλνουν στη Ν. Αμερική για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη Βραζιλία (είναι το μετέπειτα “It’s All True”). Για κακή του τύχη όμως, την εποχή εκείνη, αλλάζει η διεύθυνση της εταιρείας παραγωγής Radio-Keith-Orpheum Pictures (RKO). Οι νέοι ιθύνοντες κρίνοντας την ταινία αντι-εμπορική αποφασίζουν να την “τροποποιήσουν” και από 131 λεπτά να την παρουσιάσουν στο κοινό με χρονική διάρκεια μόλις 88 λεπτά…

Η δικαιολογία που χρησιμοποίησαν ήταν το γεγονός ότι σε μια πολεμική περίοδο, το κοινό, έχει ανάγκη από αισιόδοξα μηνύματα. Μετά από αρκετές καθυστερήσεις η ταινία θα προβληθεί τελικά στους κινηματογράφους χωρίς όμως την έγκριση του Όρσον Γουέλς. Για την ιστορία, θα πρέπει να επισημάνουμε πως η ταινία σημείωσε εμπορική επιτυχία. Φαίνεται πως οι “ειδικοί” είχαν βολιδοσκοπήσει σωστά το κοινό που ζητούσε στη σκοτεινή αίθουσα τη φυγή από την ατμόσφαιρα της πολεμικής πραγματικότητας και την ταύτισή του με τα είδωλά του.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Όρσον Γουέλς: Η τέχνη είναι ένα ψέμα που πραγματώνει την αλήθεια

Το φιλμ του Όρσον Γουέλς «Οι Υπέροχοι Άμπερσονς» (The Magnificent Ambersons, 1942), θα προβληθεί την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου στις 21:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο κινηματοθέατρο Ίριδα (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55, Αθήνα) του Κινηματογραφικού Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Π.Ο.Φ.Π.Α.