Ο Κεν Λόουτς παραμένει διαχρονικά ένας κορυφαίος κινηματογραφιστής, πολιτικοποιημένος και ανθρωπιστής, όντας πιστός στις αρχές του. Πολλές από τις ταινίες του, μπορούμε να τις παρακολουθήσουμε πλέον δωρεάν στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο επίσημο κανάλι του στο YouTube. Καθώς οι ειδικοί μας συστήνουν να Μείνουμε Σπίτι λόγω Κοροναϊού, είναι μία καλή ευκαιρία για να τις ανακαλύψουμε.

Ads

Ο σπουδαίος Βρετανός σκηνοθέτης, είναι ο κορυφαίος εκφραστής του κοινωνικού ρεαλισμού στον Κινηματογράφο και καταφέρνει μέσα από τις ταινίες του να μεταφέρει την εκάστοτε πολιτική κατάσταση και τον κοινωνικό προβληματισμό που τον διακρίνει, στην μεγάλη οθόνη, χαρίζοντας μας ένα Σινεμά υψηλών απαιτήσεων, που προβληματίζει και θέτει ερωτήματα στον θεατή.

Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία ήταν η «Poor Cow» (1967) και ακολούθησε το «Kes» (1969) και το «Hidden Agenda», που απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στις Κάννες το 1990. Ανάμεσα στις πιο γνωστές ταινίες του είναι οι «Raining Stones» (Ειδικό Βραβείο Επιτροπής-Κάννες 1993), «Ladybird Ladybird», «Land and Freedom» (Οικουμενικό Βραβείο Επιτροπής – Κάννες 1995), «Carla’s Song», «My Name is Joe», «Bread and Roses», κ.α.

Ακολούθησαν οι ταινίες «Sweet Sixteen», που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Καννών 2002, «Ae Fond Kiss», υποψήφια για Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2004 και «Tickets» που σκηνοθέτησε μαζί με τους Όλμι και Κιαροστάμι, καθώς βέβαια και το εξαιρετικό έργο, «Ο Άνεμος Χορεύει το Κριθάρι» (The Wind That Shakes the Barley – 2006).

Ads

Οι πιο πρόσφατες σκηνοθετικές του δουλειές είναι: «Looking for Eric» (2009), «Jimmy’s Hall» (2014), «I, Daniel Blake» (2016) και «Sorry We Missed You» (2019).

Διαβάστε Επίσης:

Στο επίσημο κανάλι του Κεν Λόουτς στο YouTube, μπορούμε να βρούμε αρκετές από τις πρώτες δημιουργίες του, μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ, αλλά και ταινίες μυθοπλασίας. Ενδεικτικά σας προτείνουμε:

3 Clear Sundays (1965)

The End of Arthur’s Marriage (1965)

Up The Junction (1965)

In Two Minds (1967)

The Rank and File (1971)

The Price of Coal (1977)