Βγαίνοντας από ένα μέτριο σε εισπράξεις κινηματογραφικά έτος όπως το 2022 με το Top Gun: Maverick και το Avatar: The Way of Water οριακά να βελτιώνουν την εικόνα, μπήκαμε στο 2023 με αισιοδοξία ότι το κινηματογραφικό κοινό θα επιστρέψει ακόμη πιο μαζικά στις αίθουσες.

Ads

Τη χρονιά που διανύουμε αναμένονται ηχηρές επιστροφές δημιουργών (αλλά και franchise), μεταξύ αυτών, ο Κρίστοφερ Νόλαν, ο Ντενί Βιλνέβ και ο Μάρτιν Σκορσέζε.

TAR (9/2)

Η ταινία του Τοντ Φιλντ έχει ήδη αποσπάσει έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ αυτών, Καλύτερης Ταινίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου και Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Μία βαθιά ψυχαναλυτική ταινία που συνοδεύεται από την εξαιρετική ερμηνεία της Κέιτ Μπλάνσετ. Με βάρος στην οπτική αφήγηση ο Τοντ Φιλντ κάνει μία ταινία γύρο από την cancel culture και δημιουργεί ερωτήματα για το αν διαχωρίζεται η προσωπική ζωή με το έργοι ενός καλλιτέχνη και για το που οδεύει η Τέχνη μέσα από αυτή την αλλαγή που δέχεται.

Ads

Υπόθεση:

Με φόντο τον διεθνή κόσμο της δυτικής κλασικής μουσικής, η ταινία επικεντρώνεται στη Lydia Tár, που θεωρείται ευρέως μία από τις μεγαλύτερες εν ζωή συνθέτες-μαέστρους και η πρώτη γυναίκα σε θέση διεύθυνσης μεγάλης γερμανικής ορχήστρας.

The Banshees of Insherin (Τα Πνεύματα του Ινίσεριν) (30/2)

Η επιστροφή του Μάρτιν Μακντόνα είναι γεγονός μετά το Οσκαρικό,  «Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» και έρχεται σαρωτικά. «Τα Πνεύματα του Ινίσεριν» ήδη έχουν 9 υποψηφιότητες για Όσκαρ και αποτελούν ακόμη ένα δειγμά της αιχμηρότητας και του μαύρου χιούμορ του Ιρλανδού δημιουργού. Η εμμονική σύγκρουση δύο φίλων τίθεται ως αφορμή στην ταινία να σχολιαστεί ο «αιώνιος» διχασμός από τον εμφύλιο και μετά.

Υπόθεση:

Δύο φίλοι βρίσκονται σε αδιέξοδο όταν ο ένας τερματίζει απότομα τη σχέση τους, με ανησυχητικές συνέπειες και για τους δύο.

Indiana Jones and the Dial of Destiny (29/6)

Ένα από τα μεγαλύτερα  franchise στην ιστορία του σινεμά φτάνει στην πέμπτη ταινία του μετά από το σχετικά απογοητευτικό «Indiana Jones και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου» και οι fan του αναμένουν την επιστροφή του Χάρισον Φορντ στον ρόλο του Ιντιάνα Τζόουνς, ενώ στον ρόλο του κακού είναι ο Μαντς Μίκελσεν. Την νέα ταινία του franchise υπογράφει στην σκηνοθεσία ο Τζέιμς Μαγκόλντ του εξαιρετικού Ford vs Ferrari, ενώ το σενάριο έγραψαν τα αδέρφια Μπάτεργουορθ (Edge of tomorrow, Spectre) και σύμφωνα με όσα ακούγονται βοήθησε και η πρωταγωνίστρια Φοίβη – Γουόλτερ Μπρίτζ (Fleabag). Όλα αυτά σε συνδυασμό με την μουσική που υπογράφει ο Τζον Γουίλιαμς κάνουν την ταινία μία από τις πολαναμενόμενες της χρονιάς.

Μission Impossible: Dead Reckoning Part 1 (13/7)

Ίσως το δημοφιλέστερο franchise ταινιών δράσης των τελευταίων χρόνων όπου σε κάθε ταινία του πλέον αναμένεις ένα ακραίο κασκαντερικό κόλπο με πρακτικά εφέ από τον ηθοποιό – κασκαντέρ Τομ Κρουζ φτάνει τις εφτά ταινίες. Ο Τομκ Κρούζ μετά την εισπρακτική επιτυχία που σημείωσε το ανανεωμένο και με εξαιρετική δράση «Top Gun: Maverick» επιστρέφει στις αίθουσες με το «Μission Impossible: Dead Reckoning Part 1» το οποίο αναμένεται να γίνει ακόμη μία εισπρακτική επιτυχία.

Οppenheimer (Οπενχάιμερ) (20/7)

Ο Βασιλιάς του εγκεφαλικού μαζικού σινεμά Κρίστοφερ Νόλαν μετά το χλοιαρό Tenent δημιουργεί μία ταινία βασισμένη στην βιογραφία του Οπενχάιμερ του δημιουργού της ατομικής βόμβας. Ήδη οι προσδοκίες είναι αρκετά υψηλές λόγω του εξαιρετικού καστ. Ενδεικτικά παίζουν οι Κίλιαν Μέρφι, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Φλόρενς Πιου, Έμιλυ Μπλαντ, Ματ Ντέιμον, Γκάρι Όλντμαν κ.λπ. Επιπλέον, οι φήμες ήδη μιλούν για αφήγηση τύπου Memento (ίσως του magnus opus του Νόλαν), ενώ ο ίδιος ο δημιουργός έχει δηλώσει ότι κατάφερε να αναπαραστήσει την έκρηξη μίας ατομικής βόμβας με την χρήση μόνο πρακτικών εφέ. Σίγουρα, η νέα ταινία του δημιουργού των «Inception», «Interstellar» και της τριλογίας «Batman» είναι μία από τις πολυαναμενόμενες της χρονιάς και όχι μόνο για το φανατικό του κοινό.

Βarbie (20/7)

Η Γκρέτα Γκέργουικ με ένα σερί υποψηφιοτήτων Όσκαρ για τις ταινίες της «Lady Bird» και «Little Women» δοκιμάζει να δημιουργήσει μία ταινία με πρωταγωνίστρια τον χαρακτήρα της Barbie η οποία εισέρχεται στον κανονικό κόσμο. Ενώ η ταινία αρχικά είχε γίνει μιμ (αδίκως λόγω δημιουργού) , το πρώτο τρέιλερ που κυκλοφόρησε με αναφορές στο «2001: Space Odyssey» και τον Ζακ Τατί άλλαξε την τις ισορροπίες με όλους πλέον να περιμένουν μία διασκεδαστική και σατιρική κωμωδία.

Killers of the Flower Moon (2023)

Ο Μάρτιν Σκορσέζε δημιουργεί ένα γουέστερν βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Ντέβιντ Γκραν, το οποίο αναμενόταν να κυκλοφoρήσει μέσα στο 2022 αλλά τελικά πήρε παράταση για το 2023. Εκτός από την αναμονή για το νέο έργο του μεγάλου δημιουργού μετά το «Irishman», ο κινηματογραφικός κόσμος αναμένει να δει την συνύπαρξη των Λεονάρντο Ντι Κάπριο και του Ρόμπερτ ντε Νίρο, δύο ηθοποιών που σημάδεψαν την φιλμογραφία του Μάρτιν Σκορσέζε υπό τις οδηγίες του Αμερικανού σκηνοθέτη.

WASP 22 (2022)

Ο για πολλούς παρωχημένος δημιουργός υπογράφει την 50η (!) του ταινία και επιστρέφει μετά από 2 χρόνια απουσίας για μία ταινία που αρχικά ακούστηκε από δημοσιογράφους, αλλά αργότερα διαψεύστηκε από τον μάνατζερ του, ότι θα είναι και η τελευταία του. Η ταινία απαρτίζεται στην πλειονότητα της από γαλλικό καστ και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα θυμίζει το «Match point» σε ύφος. Σίγουρα ο Γούντι Άλεν δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος αλλά μετά το ιδιαίτερα ευχάριστο Rifkin’s Festival του 2020 έδειξε ότι η «μπογιά» του παραμένει ακόμη συμπαγής.

Beau is Afraid (2023)

Η νέα ταινία του ανερχόμενου σκηνοθέτη Άρι Άστερ σε παραγωγή της  Α24 είχε αρχικά την ονομασία «Dissapointment Blvd» αλλά τελικά άλλαξε σε «Beau is Afraid», ενώ οι φήμες μιλάνε για συγκρούσεις μεταξύ του δημιουργού και της εταιρίας παραγωγής για την διάρκεια του τελικού cut που θα βγει στις αίθουσες. Ο Άρι Άστερ μετά το αλληγορικό για την απώλεια «Mindsommar» και το ατμοσφαιρικό και ιδιαίτερο Hereditary έχει αποκτήσει πολλούς fan στο κινηματογραφικό κοινό και όλοι αναμένουν την καινούργια του ταινία, η οποία έχει ήδη ένα αρκετά «περίεργο» τρέιλερ.