Το Tvxs.gr καθημερινά σας προτείνει τις καλύτερες ταινίες που προβάλλονται στη μικρή οθόνη.

Ads

Το βράδυ της Τετάρτης (9 Ιουνίου) οι επιλογές είναι πολλές και κυρίως καλές, με Κλιντ Ισντγουντ, Φαραντί, Αλ Πατσίνο και υπέροχο Τούρκικο σινεμά…

Σέρπικο Mega 22.00

Αμερικανική ταινία του Σίντνεϊ Λιούμετ, με τους Αλ Πατσίνο, Τζον Ράντολφ, Άλαν Ριτς.

Ads

Περίπου 10 χρόνια πριν υποδυθεί τον βασιλιά της σκόνης, ο Al Pacino έδειξε στο κοινό τη δράση και τη ζωή του Frank Serpico και αποθεώθηκε από τους κριτικούς. Τον βλέπουμε στον ρόλο του άφθαρτου και ατρόμητου αστυνομικού, ο οποίος όταν έφτασε η δύσκολη στιγμή δεν έκανε τα στραβά μάτια, αλλά πολέμησε για αυτό για το οποίο είχε καταταχθεί στην Αστυνομία: Για να αποδώσει δικαιοσύνη.

Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα αριστουργήματα των 1970. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το φιλμ ντοκουμέντο του Σίντνεϊ Λούμετ δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για όσα μας παρουσιάζει και χτυπάει στο επίκεντρο ένα αστυνομικό σύστημα που δεν αποτελείται από φύλακες αγγέλους.

Το Παρελθόν ΕΡΤ 2, 22.00

O Φαραντί επιστρέφει μετά το θρίαμβο του «Ενας Χωρισμός», με την πρώτη του ταινία σε γαλλικό έδαφος και τιμάται με το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών για την Μπερενίζ Μπεζό, ενώ η ταινία αποτελεί την επίσημη υποβολή του Ιράν για το ξενόγλωσσο Οσκαρ.

Γαλλο-ιρανική ταινία του Ασγκάρ Φαραντί, με τους Μπερενίς Μπεζό, Ταχάρ Ραχίμ, Αλί Μοσάφα.Ο Αχμάντ επιστρέφει στο Παρίσι από την Τεχεράνη για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες διαζυγίου με τη σύζυγό του Μαρί. Κατά την παραμονή του θα ανακαλύψει την καινούρια σχέση της με έναν Άραβα, τις διαρκείς συγκρούσεις με την κόρη της και μερικά καλά κρυμμένα μυστικά από το παρελθόν.

Million Dollar Baby ΣΚΑΪ 22.00

Αμερικανική ταινία του Κλιντ Ίστγουντ, με τον ίδιο και τους Χίλαρι Σουάνκ, Μόργκαν Φρίμαν.

Η ταινία μιλάει για έναν υποεκτιμημένο προπονητή μποξ με πάθος για την κέλτικη λογοτεχνία, το κρυφό του παρελθόν και την αναζήτησή του για εξιλέωση μέσω της βοήθειας που παρέχει σε μια ερασιτέχνισσα γυναίκα μποξέρ η οποία προσπαθεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά της και να γίνει επαγγελματίας. Η ταινία κέρδισε 4 βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου και του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Το Περιστέρι, Βουλή 00.00

Μια υπέροχη και λιτή τουρκική ταινία,  της Μπανού Σιβασά, με τους Ρουχί Σαχί, Ντεμέτ Γκενκ.

Ο Γιουσούφ είναι ένας νεαρός άντρας, που ζει με την αδερφή του και τον αδερφό του σ’ ένα προάστιο των Αδάνων. Στην ταράτσα του σπιτιού του έχει έναν περιστερώνα, όπου συντηρεί τα περιστέρια που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Είναι ιδιαίτερα δεμένος με ένα θηλυκό περιστέρι, τη Μαβερντί. Ο αδερφός του τον πιέζει να δουλέψει και να φέρει λεφτά στο σπίτι. Ο Γιουσούφ, που δεν ξέρει άλλον κόσμο πέρα απ’ αυτόν της ταράτσας με τα περιστέρια του, θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα του κόσμου της εργασίας και της φτωχογειτονιάς του.

Το παιχνίδι της μίμησης, ΣΤΑΡ 02.45

Αγγλο-αμερικανική ταινία του Μόρτεν Τίλντουμ, με τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρα Νάιτλι, Μάθιου Γκουντ.

Η ταινία είναι βασισμένη στη ζωή του Βρετανού μαθηματικού, καθηγητή της λογικής, κρυπτογράφου και πρωτοπόρου επιστήμονα υπολογιστών Άλαν Τούρινγκ. Ο Τούρινγκ αποτέλεσε σημαντική φυσιογνωμία της ιστορίας καθώς κατάφερε να σπάσει τον Κωδικό Enigma της Ναζιστικής Γερμανίας, επίτευγμα που βοήθησε τους Συμμάχους να νικήσουν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρά τη βοήθεια που προσέφερε όμως, ο Τούρινγκ διώχθηκε ποινικά αργότερα για την ομοφυλοφιλία του. Το σενάριο της ταινίας βρισκόταν στην κορυφή της ετήσιας Μαύρης Λίστας με τα καλύτερα χολιγουντιανά σενάρια που ακόμα δεν έχουν προχωρήσει προς παραγωγή το 2011. Μετά από μια διαδικασία υποβολής προσφορών με πέντε άλλα στούντιο, η Weinstein Company απέκτησε τα δικαιώματα της ταινίας για 7 εκατομμύρια δολάρια το Φεβρουάριο του 2014, το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ για δικαιώματα διανομής στην Ευρωπαϊκή Αγορά Κινηματογράφου.

Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο καθηγητής μαθηματικών Άλαν Τούρινγκ γίνεται μέλος μιας ομάδας Βρετανών επιστημόνων οι οποίοι προσπαθούν με άκρα μυστικότητα να σπάσουν το γερμανικό κώδικα επικοινωνιών. Αλαζόνας, εσωστρεφής, ο Τούρινγκ θέλει να δουλέψει με το δικό του τρόπο και όταν ο Τσόρτσιλ τον θέτει επικεφαλής της ομάδας, οι υπόλοιποι συνεργάζονται μαζί του απρόθυμα. Πιεσμένος από παντού, πρέπει να δείξει γρήγορα αποτελέσματα, τα οποία μοιάζουν να αργούν απελπιστικά…

Έλαβε οχτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Κάμπερμπατς, κερδίζοντας ένα στην κατηγορία Διασκευασμένου Σεναρίου. Συγκέντρωσε, επίσης, εννέα υποψηφιότητες για BAFTA, πέντε για Χρυσή Σφαίρα και τρεις για τα Βραβεία Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών του 2014.