Η κινηματογραφική εκδοχή μιας από τις συγκλονιστικότερες στιγμές της Εθνικής Αντίστασης, της εκτέλεσης των 200 κομμουνιστών από τους ναζί στην Καισαριανή σχεδόν μονοπωλεί την σημερινή τηλεοπτική βραδιά.

Ads

Το Τελευταίο Σημείωμα – Αlpha 21.30

Ελληνικό ιστορικό δραμα του Παντελή Βούλγαρη, με τους Αντρέα Κωνσταντίνου, Μελία Κράιλινγκ, Αντρέ Χένικε.

Η αληθινή ιστορία του 34χρονου Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος εκτελούσε χρέη διερμηνέα για τον Γερμανό διοικητή του στρατοπέδου Χαϊδαρίου Καρλ Φίσερ και ήταν ένας από τους 200 αγωνιστές οι οποίοι εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944, με το εξαιρετικό βλέμμα του Π. Βούλγαρη.

Ads

Την Πρωτομαγιά του 1944, κι ενώ η Αθήνα εξακολουθούσε να τελεί υπό ναζιστική κατοχή, διακόσιοι κρατούμενοι των φυλακών Χαϊδαρίου οδηγούνται στο σκοπευτήριο της Καισαριανής και εκτελούνται ως αντίποινα για την δολοφονική ενέδρα που έστησαν Έλληνες αντιστασιακοί εναντίον ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού των Ες Ες και τριών αντρών του. Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες ήταν και ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, μορφωμένος και πολύγλωσσος αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κομμουνιστής ο οποίος, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του στις φυλακές, υποχρεωνόταν να χρησιμεύει ως διερμηνέας των Γερμανών.

Η Πλειοψηφία της Σιωπής – Cinobo
Tουρκικο οικογενειακό δράμα του  Σερέν Γιουτζέ

Ηθοποιοί Μπαρτού Κιουτσουκτσαγκλαγιάν, Σετάρ Τανριστζέν, Εσμέ Μαντρά

Νεορεαλιστικό, αφοπλιστικό σινεμά από την Τουρκία για τη δύναμη – και την πρόκληση – του να παίρνεις τη ζωή σου στα χέρια σου. Σκηνοθετικό ντεμπούτο που κέρδισε επάξια το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου στο φεστιβάλ Βενετίας του 2010.

Ο Μερτκάν, 21 ετών, ζει στην Κωνσταντινούπολη. Η ζωή του είναι σταθερή και προβλέψιμη, αλλά δεν τον γεμίζει. Μένει στο σπίτι των γονιών του, είναι το παιδί για όλες τις δουλειές στα γραφεία της κατασκευαστικής εταιρείας του πατέρα του, και διασκεδάζει με τους κολλητούς του σε εμπορικά κέντρα και ντισκοτέκ. Όταν γνωρίζει την Γκιλ, Κούρδη από την Ανατολική Τουρκία, ο άχαρος Μερτκάν αρχίζει να αποκτά λίγη αυτοπεποίθηση και μοιάζει να μπορεί να αντιταχθεί στους καταπιεστικούς γονείς του. Ο πατέρας του, όμως, αρνείται κάθε σχέση με «τους ανθρώπους αυτούς που θέλουν να διχάσουν τη χώρα μας». Θα είναι άραγε ο Μερτκάν αρκετά δυνατός ώστε να μην γίνει το είδος του ανθρώπου που ο πατέρας του θέλει να τον κάνει;

Βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Luigi De Laurentiis  | Φεστιβάλ Βενετίας 2010

Cosmic Candy, ΕΡΤ 2, 00.15

Eλληνική δραματική ταινία της Ρηνιώς Δραγασάκη, με τους Μαρία Κίτσου, Μάγια Πιπερά, Κίμων Κουρή.

Μια ιδιόρρυθμη και μοναχική γυναίκα βλέπει τη ζωή της να ανατρέπεται πλήρως, όταν ένα άγνωστο κορίτσι εμφανίζεται στην πόρτα της ζητώντας βοήθεια.

Η ηρωίδα του «Cosmic Candy», η Αννα, είναι ένα λίγο μεγαλύτερο κορίτσι, αλλά η ψυχοσύνθεσή της είναι εξίσου εσωστρεφής, επιτρέποντας μόνο αυτές τις μικρές, εσωτερικές εκρήξεις στην απόσταση από τη γλώσσα στον ουρανίσκο – ό,τι άλλο, την τρομάζει, το αποφεύγει. Δουλεύει στους τακτικά οργανωμένους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ, ζει στο τακτικό σπίτι της, τρώει τακτικά συσκευασμένες κονσέρβες. Ωσπου η Πέρσα, η 11χρονη γειτόνισσά της, μένει μόνη της και ζητά βοήθεια. Η Αννα θ’ αναλάβει, απρόθυμα, να προστατεύσει την Πέρσα κι εκείνη θ’ αναλάβει, με ενθουσιασμό που ξεχειλίζει, να βγάλει τη ζωή της Αννας από τα τακτικά της όρια.