Το tvxs.gr επιλέγει κάθε μέρα τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες, τόσο από το τηλεοπτικό πρόγραμμα, όσο και από τις δημοφιλείς πλατφόρμες Cinobo, Netflix και Ertflix.

Ads

Σήμερα ξεχωρίζουν ο αριστουργηματικός «Οθέλος» του Όρσον Γουέλς, το υπαρξιακό γουέστερν «Μέχρι το τέλος» του Τόμι Λι Τζόουνς, το μαγικό «Ποίηση Χωρίς Τέλος» του Αλεχάντρο Χοντορόφσκι και η αστυνομική περιπέτεια «Τάνγκο και Κας», από την χολιγουντιανή περίοδο του σπουδαίου, Αντρέι Κοντσαλόφσκι.

«Οθέλος», Βουλή, 22:00

Καθώς μια νεκρική πομπή μεταφέρει τον Οθέλο και τη Δεισδαιμόνα στην τελευταία τους κατοικία, ο καταδικασμένος σε θάνατο Ιάγος θυμάται το χρονικό της όλης τραγωδίας.

Ads

Ταινία-θρίαμβος της ιδιοφυίας και της ευρηματικής σκηνοθεσίας, που τιμήθηκε το 1952 με το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ Κανών. Αργότερα, οι περιπέτειες των γυρισμάτων της οδήγησαν τον Γουέλς να κάνει το ντοκιμαντέρ «Κινηματογραφώντας τον Οθέλο».

Σκηνοθεσία: Όρσον Γουέλς

Παίζουν: Μάικλ Μακ Λίαμουάρ, Όρσον Γουέλς, Σούζαν Κλουτιέ, Ρόμπερτ Κοτ, Μάικλ Λόρενς.

«Μέχρι το τέλος», ΕΡΤ-2, 22:00

Στη Νεμπράσκα της δεκαετίας του 1850 μια μοναχική, αλλά δυναμική γυναίκα σώζει έναν αναξιόπιστο λιποτάκτη από την αγχόνη, αναγκάζοντάς τον να τη συνοδεύσει σε ένα εκκλησιαστικό ίδρυμα της Άιοβα, όπου θέλει να μεταφέρει τρεις γυναίκες που έχουν χάσει τα λογικά τους.

Δίνοντας τον πρώτο ρόλο στη γυναικεία ματιά πάνω στην Άγρια Δύση και τυλίγοντας με μαύρο χιούμορ (φυσικές και ψυχολογικές) συγκρούσεις που εξελίσσονται απολύτως δραματικά, ο Τόμι Λι Τζόουνς προσεγγίζει με πρωτότυπο –τόσο ρεαλιστικό όσο και αντισυμβατικό– τρόπο το κλασικό γουέστερν, εντυπωσιάζει με τη γλυκόπικρη αναβίωση του απάνθρωπα ηρωικού κόσμου του και μας χαρίζει δύο ολοζώντανους, συμπληρωματικούς κινηματογραφικούς χαρακτήρες που συγκινούν χαμένοι μέσα στις κωμικοτραγικές αντιφάσεις τους. Μια ταινία που μπορεί να μην έχει την υπαρξιακή βαρύτητα των «Τριών Ταφών του Μελκιάδες Εστράδα», αποτελεί όμως έργο ενός στιλάτου, ώριμου κινηματογραφικού δημιουργού.

Σκηνοθεσία: Τόμι Λι Τζόουνς

Παίζουν: Τόμι Λι Τζόουνς, Χίλαρι Σουάνκ, Μέριλ Στριπ, Τζέιμς Σπέιντερ

«Ποίηση Χωρίς Τέλος», ΕΡΤ-2, 01:45

Ενάντια στη θέληση του αυταρχικού πατέρα του, ο νεαρός Αλεχάνδρο αποφασίζει να μη σπουδάσει γιατρός, αλλά να γίνει ποιητής, μπαίνοντας στους κύκλους της καλλιτεχνικής αβανγκάρντ του Σαντιάγκο της δεκαετίας του ’30.

Με την ίδια σουρεαλιστική τόλμη και αφηγηματική αυθαιρεσία, ο πολυπράγμων Αλεχάνδρο Χοδορόφσκι συνεχίζει τη συναρπαστική κινηματογραφική αυτοβιογραφία του από εκεί όπου σταμάτησε ο «Χορός της Πραγματικότητας».

Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Χοντορόφσκι

Παίζουν: Πάμελα Φλόρες, Άνταν Χοντορόφσκι, Μπόντις Χοντορόφσκι

«Τάνγκο και Κας», Star, 00:30

Δυο αστυνομικοί πέφτουν στην παγίδα ενός μεγαλέμπορου ναρκωτικών, φυλακίζονται άδικα, δραπετεύουν με εντυπωσιακό τρόπο και παίρνουν εκδίκηση τινάζοντας τα πάντα στον αέρα.

Σκηνοθεσία: Αντρέι Κοντσαλόφσκι

Παίζουν: Σιλβέστερ Σταλόνε, Κερτ Ράσελ, Τζακ Πάλανς