Βραβευμένο τουρκικό κινηματογράφο, περιπέτεια με τον Στιβ Μακουίν και μια εικόνα από μια υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας, μπορείτε να παρακολουθήσετε σήμερα στη μικρή οθόνη. 

Ads

Χειμερία Νάρκη – Βουλή 23.00

Τουρκική ταινία του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, με τους Χαλούκ Μπιλγκινέρ, Μελίσα Σοζέν, Ντεμέτ Ακμπάγκ.

Πρώην ηθοποιός και εύπορος κληρονόμος, ο Αϊντίν ζει με τη νεαρή σύζυγό του και την πρόσφατα διαζευγμένη αδελφή του, διευθύνοντας έναν κομψό ξενώνα στην Καππαδοκία. Όταν ένα μικρό αγόρι ρίξει μια πέτρα στο παράθυρο του τζιπ του, μια σειρά γεγονότων θα τον φέρουν αντιμέτωπο με την αληθινή ζωή και τους ανθρώπους.

Ads

Με την κατάκτηση του Χρυσού Φοίνικα του 2014, μια ταινία που έχει χαρακτηριστεί ως η μεγάλη στιγμή του σημαντικότερου σύγχρονου Τούρκου σκηνοθέτη.

Holy Boom ΕΡΤ 2, 00.00

Συμπαραγωγή Ελλάδας, Αλβανίας, Κύπρου της Μαρία Λάφη, με τους Νένα Μεντή, Λούλι Μπίτρι, Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Σάμουελ Ακινόλα. Ο νεαρός Φιλιππινέζος Ίγκε ανατινάζει με τους φίλους του ένα γραμματοκιβώτιο του ΕΛΤΑ. Έτσι θα καταστραφεί το γράμμα με τα ναρκωτικά που περιμένουν η Λένα και ο Μανού, ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για τη θεούσα κυρία Θάλεια και ένας πολύτιμος φάκελος από τα Τίρανα με παραλήπτη την Άντια, όλοι τους συγκάτοικοι στην ίδια πολυκατοικία.

Το «Holy Boom» της Μαρίας Λάφη είναι μια σπονδυλωτή ταινία με καθημερινούς ήρωες που ζουν σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας και που βάσει του φαινομένου της πεταλούδας οι δράσεις του ενός επηρεάζουν απρόσμενα και ραγδαία τις δράσεις ανθρώπων που δεν γνώρισαν και ίσως δεν γνωρίσουν ποτέ. Το ντεμπούτο της σκηνοθέτριας σε ταινίες μεγάλου μήκους, σε συμπαραγωγή της ΕΡΤ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με το Albanian Film Center εστιάζει σε ανθρώπους της διπλανής πόρτας και στα πάθη τους, επιχειρώντας έναν αρκετά επιτυχημένο παραλληλισμό με την Εβδομάδα των Παθών κατά την οποία ξετυλίγονται τα γεγονότα.

Οι χήρες – Open 01.45

Αμερικανική ταινία του Στιβ ΜακΚουίν, με τους Βαϊόλα Ντέιβις, Μισέλ Ροντρίγκεζ, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Σίνθια Ερίβο.Μετά το θάνατο ενός κακοποιού του Σικάγο με ύποπτες διασυνδέσεις η χήρα του βρίσκεται στριμωγμένη από ανθρώπους οι οποίοι ζητούν τα χρήματα που τους χρωστούσε. Έχοντας στα χέρια της τη μυστική ατζέντα του, αποφασίζει να κάνει ένα ριψοκίνδυνο «χτύπημα» για να μπορέσει να τους ξεπληρώσει.

O  λευκός Θεός – Cinobo

Με την ευκαιρία της συζήτηση γύρω από το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, δείτε την πιο απρόσμενη  αλληγορία του πρόσφατου Ευρωπαϊκού σινεμά. Ο Ούγγρος Κορνέλ Μουντρούτσο (“Pieces of a Woman”, “Το Φεγγάρι του Δία”) αφηγείται μια ιστορία συλλογικότητας και ξεσηκωμού από την οπτική ενός σκύλου και του νεαρού κοριτσιού στο οποίο “ανήκει”. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα των Καννών.

Η 13χρονη Λίλι προσπαθεί να σώσει τον σκύλο της, Χάγκεν. Aπογοητευμένη, τα βάζει με τον πατέρα της για την “εξαφάνιση” του φίλου της. Η Λίλι ξεκινάει να βρει τον σκύλο της και να τον σώσει. Ο Χάγκεν από τη μεριά του επίσης προσπαθεί να επιστρέψει στη φίλη του. Παλεύοντας να επιβιώσει σε έναν κόσμο γεμάτο κακοτοπιές, ο Χάγκεν σύντομα συνειδητοποιεί πως λίγοι είναι αυτοί που αγαπούν έναν σκύλο. Μάλιστα όταν πιάνεται στα δίχτυα του μπόγια, και το μέλλον του δεν μοιάζει και τόσο ευοίωνο, αυτός και οι υπόλοιποι σκύλοι που έχουν κατακλύσει την πόλη, θα εξεγερθούν εναντίον της ανθρωπότητας. Και μόνο η Λίλι, ίσως, είναι αυτή που μπορεί να αποτρέψει τη “μάχη” ανάμεσα στον άνθρωπο και τον σκύλο.

Βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα  | Φεστιβάλ Καννών 2014
Βραβείο Palm Dog | Φεστιβάλ Καννών 2014