Στουν κινηματογράφους από την Πέμπτη μπορείτε να δείτε τη βραβευμένη στις Κάννες ταινία των αδερφών Νταρντέν, δύο ελληνικές ταινίες που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των κριτικών αλλά και επανεκδόσεις ταινιών του Μπουνιουέλ και του Γκοντάρ.

Ads

«Ανάμεσά μας» («Young Ahmed», Γαλλία/ Βέλγιο, 2019)

Η τελευταία ταινία των αδερφών Νταρντέν, απέσπασε  το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Καννών του 2019. Εξετάζουν την περίπτωση ενός 13χρονου μουσουλμάνου στο Βέλγιο (Ιντίρ Μπεν Αντί) ο οποίος για λόγους που μόνον ο ίδιος ξέρει (και δεν αποκαλύπτει) έχει κάνει μια απότομη στροφή προς τη θρησκεία.

Ο φανατισμός του ιμάμη του, έχει απομακρύνει τον Αχμέντ από το άμεσο κοινωνικό περιβάλλον του (οικογένεια, φίλοι, συμμαθητές, δάσκαλοι) και με ένα μαχαίρι κρυμμένο στην τσάντα, ο μικρός αποτελεί θανάσιμη απειλή για όλους. Όμως το βασικό ερώτημα που απασχολεί τους Νταρντέν ενώ ξετυλίγουν την ιστορία είναι αν τελικά μπορεί αυτό το πλάσμα που βρίσκεται στο μεταίχμιο παιδικής ηλικίας – ενηλικίωσης να ξαναβρεθεί «μέσα στη ζωή»

«Μήλα» (Ελλάδα, 2020)

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Χρήστου Νίκου, έγινε ευρέως γνωστή μετά την προβολή της στο περσινό φεστιβάλ Βενετίας καθώς προσέλκυσε το ενδιαφέρον της εταιρείας Dirty Films της Κέιτ Μπλάνσετ. Πρόκειται για αλληγορία πάνω στην αποξένωση των καιρών μας.   Θύματα μιας μορφής πανδημίας, πολλοί άνθρωποι για κάποιο λόγο αρχίζουν να χάνουν την μνήμη τους. Η επιστήμη προσπαθεί να βγάλει άκρη και εμείς παρακολουθούμε την ιστορία ενός από αυτούς τους ανθρώπους που υποδύεται ο Αρης Σερβετάλης, πολύ καλός, όπως πάντα στην απόδοση ηρώων που ζουν σε έναν δικό τους κόσμο.

«Ο ράφτης» (Ελλάδα, 2020)

Η ταινία είναι  της Σόνιας Λίζα Κέντερμαν με τον Δημήτρη Ημελλο στον ρόλο του ήρωα του τίτλου. Ένας αγέλαστος αλλά αφοσιωμένος επαγγελματίας, αναζητεί τρόπους ώστε να διατηρηθεί ζωντανό το επάγγελμα του πατέρα του (Θανάσης Παπαγεωργίου) το οποίο συνεχίζει ο ίδιος.

«Ένα ήσυχο μέρος 2» («A Quiet Place Part II», ΗΠΑ, 2021)

Ο σκηνοθέτης του μεταφυσικού θρίλερ Τζον Κρασίνσκι, που είχε σημειώσει τεράστια επιτυχία το 2018, επιστρέφει με μια συνέχεια παρακολουθεί τις νέες περιπέτειες μιας δυναμικής μητέρας (Εμιλι Μπλαντ) που προσπαθεί να προστατεύσει τα τρία παιδιά της από την εξωγήινη απειλή.

Ταινίες σε επανέκδοση

«Η ωραία της ημέρας» («Belle de jour», Γαλλία/ Ιταλία, 1967) του Λουίς Μπουνιουέλ

Ads

Οι επίμονες σεξουαλικές φαντασιώσεις που στοιχειώνουν την «καλή νοικοκυρά» Σεβερίν Σερεζί (Κατρίν Ντενέβ) – η οποία ενώ αγαπά τον σύζυγό της, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί σεξουαλικά μαζί του – την οδηγούν στην απόφαση να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε έναν οίκο ανοχής.

«Ζούσε την ζωή της» («Vivre sa vie», Γαλλία, 1962) του Ζαν Λυκ Γκοντάρ

Το χρονικό της «δημιουργίας» μιας πόρνης στο Παρίσι της δεκαετίας του 1960, μέσα από τις συναντήσεις της με πελάτες, εραστές, φίλους, φίλες, με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του Γκοντάρ.