Οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ βρίσκονται σε απεργία μέσω του σωματείου Writers’ Guild of America, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερους και δικαιότερους -με βάση τα κέρδη των εταιριών παραγωγής- μισθούς.

Ads

Συγκεκεριμένα, αφού απέτυχαν οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις με τα μεγαλύτερα στούντιο και τις πλατφόρμες streaming και δεν υπήρξε συμφωνία για την αύξηση των απολαβών των μελών του, το Σωματείου Αμερικανών Σεναριογράφων (WGA) αποφάσισε ομόφωνα να ξεκινήσει απεργία διαρκείας. Όπως είναι φυσικό η απεργία αυτή έχει επηρεάσει shows και σειρές της βιομηχανίας -άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο- ενώ κάποιες σειρές δεν εχουν επηρεαστεί, καθώς το συγγραφικό μέρος είχε τελειώσει νωρίτερα και η παραγωγή τους θα προχωρήσει κανονικά.

Η απεργία που έχει ξεκινήσει από τις 2 Μαΐου έχει επηρεάσει κυρίως τα γνωστά Talk Shows όπως το Jimmy Kimmel Live, The Tonight Show, Late Night Show κ.λπ., καθώς τα επεισόδια γράφονται μέρα με την μέρα ή από εβδομάδα σε εβδομάδα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν έτοιμα σενάρια για να γυριστούν τα επεισόδια. Επόμενο είναι, φυσικά, το «πάγωμα»  αυτών των shows να διαρκέσει όσο κρατήσει και η απεργία, η οποία δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα. 

Οι σειρές που επηρεάζει η απεργία

Abbott Elementary

Οι σεναριογράφοι της τρίτης σεζόν της γνωστής βραβευμένης με Emmy σειράς “Abbott Elementary” έχουν προχωρήσει σε απεργία. Η σειρά δεν μπορεί να προχψωρήσει στην παραγωγή, καθώς τα επεισόδια γράφονται παράλληλα με την εξέλιξη των season. H συγγραφέας Brittani Nichols αποκάλυψε ότι αυτή η απεργία θα μπορούσε τελικά να επηρεάσει τον αριθμό των επεισοδίων που μπορούν να γράψουν για την επερχόμενη σεζόν.

Ads

«Εάν αυτή η απεργία συνεχιστεί για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, η σειρά δεν θα βγει όταν πρέπει, ενώ θα μπορούσε να αλλάξει ο αριθμός των επεισοδίων πράγμα που είναι πιθανό να αναστατώσει τους fans της σειράς».

Family Guy και American Dad

Οι ομάδες των σεναριογράφων των μακροχρόνιων κωμωδιών κινουμένων σχεδίων για ενήλικες «American Dad» και «Family Guy» αποχώρησαν από τη δουλειά τους για να υποστηρίξουν την απεργία. Οι παραγωγοί του “Family Guy” Rich Appel και Alec Sulkin, όπως και του “American Dad” Brian Boyle και Matt Weitzman και ο Seth MacFarlane και πάλι, σταμάτησαν να συμμετέχουν στις εκπομπές ως ένδειξη στήριξης στον αγώνα των σεναριογράφων. Το «Family Guy» ολοκλήρωσε την 21η σεζόν του στις αρχές Μαΐου, ενώ το «American Dad» ξεκίνησε την 20ή του σεζόν τον Μάρτιο.

Andor

Ο showrunner της σειράς “Andor” Tony Gilroy, είχε επικριθεί μετά την έναρξη της απεργίας ότι συνεχίζει την  παραγωγή της σειράς, ωστόσο ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι έχει σταματήσει όλες τις δραστηριότητες στην εκπομπή Disney+. Με δήλωση στο Variety ανέφερε: «Σταμάτησα όλες τις συγγραφικές εργασίες στο “Andor” πριν από τα μεσάνυχτα της 1ης Μαΐου. Αφού ενημερώθηκα για τη συνάντηση των showrunner το Σάββατο, ενημέρωσα τον Chris Keyser στο WGA την Κυριακή το πρωί να σταματήσεις όλες τις λειτουργίες παραγωγής». 

Big Mouth

Η σειρά κινουμένων σχεδίων του Netflix «Big Mouth» είχε ξεκινήσει περίπου 6 εβδομάδες την συγγραφή της 8ης και τελευταίας σεζόν της σειράς. Οι δημιουργοί, όπως αναφέρει το Variety, θα είχαν τελειώσει το γράψιμο τον Αύγουστο εάν δεν είχε γίνει η απεργία.

Cobra Kai

Οι συγγραφείς της σειράς «Cobra Kai» συμμετέουν στην απεργία, ενώ η σειρά βρίσκεται στην παραγωγή της 6ης σεζόν που πρόκειται να είναι και η τελευταία. Όπως έκανε γνωστό ο συνδημιουργός της σειράς Jon Hurwitz έγραψε στο Twitter «τα μολύβια κάτω» σε ένδειξη αλληλεγγύης και πρόσθεσε αργότερα ότι κανένας σεναριογράφος δεν βρίσκεται στο πλατό για την παραγωγή της 6ης σεζόν.

Good Omens

Ο Neil Gaiman έχει κάνει γνωστή την υποστήριξή του στην απεργία των συγγραφέων. Ο δημιουργός έγραψε νωρίτερα στο Twitter ότι η πολυαναμενόμενη 2η σεζόν του “Good Omens”, με πρωταγωνιστές τους David Tennant και Michael Sheen, θα κυκλοφορήσει μέσα στο καλοκαίρι, καθώς είχε ήδη παραχθεί. Ωστόσο, όπως τόνισε η προώθηση της σειράς ίσως να μην είναι αυτή που ήθελε γιατί ο ίδιος απεργεί.

Stranger Things

Οι δημιουργοί του «Stranger Things», αδελφοί Duffer, δήλωσαν ότι η παραγωγή δεν θα προχωρήσει στην επιτυχημένη σειρά του Netflix μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της WGA και του AMPTP.

Yellowjackets

Η συνδημιουργός της σειράς “Yellowjackets” Ashley Lyle έγραψε στο Twitter ότι η συγγραφή για την 3η σεζόν του δράματος έχει σταματήσει μετά από ακριβώς μία ημέρα προόδου.

«Ήταν καταπληκτικό, δημιουργικά αναζωογονητικό και τόσο διασκεδαστικό, και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που θα επανέλθω σε αυτό μόλις το WGA λάβει μια δίκαιη συμφωνία», έγραψε στο Twitter.