Ο εμβληματικός δημιουργός από το Χονγκ Κονγκ, Γουόνγκ Καρ Γουάι, σκηνοθετεί το 2007, τους Τζουντ Λο, Ρέιτσελ Βάις και Νάταλι Πόρτμαν σε ένα ρομαντικό δράμα, με φόντο την διαδρομή που διανύουμε από τον έρωτα στο αντίο, που παράλληλα σηματοδοτεί και μια νέα αρχή, αλλά και μία αναζήτηση του ίδιου μας του εαυτού. Η ταινία «Οι Νύχτες μου Μακριά σου» είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη της ERTFLIX.

Ads

Μια νεαρή γυναίκα, η Ελίζαμπεθ (Νόρα Τζόουνς), ξεκινάει ένα ταξίδι αναζήτησης του ίδιου της του εαυτού, προσπαθώντας να αναρρώσει από έναν χωρισμό που την πίκρανε. Όταν η συναισθηματική της πληγή αρχίζει να ξεθωριάζει, η Ελίζαμπεθ γνωρίζει αποκομμένους ανθρώπους και οδηγείται σε νέα και απρόσμενα κεφάλαια στη ζωή της.

Από τους ποιητικούς συλλογισμούς ενός ιδιοκτήτη νυχτερινού καφέ (Τζουντ Λο), μέχρι τις απεγνωσμένες προτάσεις μιας χαρτοπαίχτρας (Νάταλι Πόρτμαν), τον ραγισμένο δεσμό ενός αστυνομικού (Ντέιβιντ Στράδερν) και της επαναστάτριας συζύγου του (Ρέιτσελ Βάις).

image

Ads

Αυτοί οι άνθρωποι επαναπροσδιορίζουν τις απόψεις της Ελίζαμπεθ για τη ζωή, τις σχέσεις και τελικά, την ίδια της την ταυτότητα. Σύντομα, η Ελίζαμπεθ αρχίζει να ξεχνάει το παρελθόν που την πλήγωσε, καθώς ανακαλύπτει ένα νέο μονοπάτι για εκείνη, ένα μονοπάτι πραγματικής αγάπης.

Η ταινία «Οι Νύχτες μου Μακριά σου» του σπουδαίου Γουόνγκ Καρ Γουάι, είναι μια συγκινητική διάβαση κατά μήκος μιας έκτασης που χωρίζει τον πόνο μιας χαμένης αγάπης από την φαιδρή και εκ νέου ανακάλυψή της.

image

Tο «τρομερό παιδί» του κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ, αφήνει για πρώτη φορά τον αγαπημένο του τόπο και μέσω της ηρωίδας της νέας του δημιουργίας, που ενσαρκώνεται από την συνθέτρια και τραγουδίστρια Νόρα Τζόουνς στην πρώτη της επαφή με τον κινηματογραφικό φακό, ταξιδεύει από ακτή σε ακτή ανακαλύπτοντας τη δική του Αμερική.

image

Θέλοντας να ξεπεράσει το οδυνηρό τέλος της πενταετούς σχέσης της, η Ελίζαμπεθ πλανιέται στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη Νέα Υόρκη στο Μέμφις και από εκεί στο Λας Βέγκας και στην Καλιφόρνια. Στον δρόμο γνωρίζει διάφορους άλλους, σημαδεμένους από τη ζωή, χαρακτήρες (Τζουντ Λο, Νάταλι Πόρτμαν, Ρέιτσελ Γουάιζ, Ντέιβιντ Στράδερν), που ο καθένας τους έχει να πει τη δική του τραγική ιστορία αγάπης.

image

Tαυτόχρονα της δίνεται η ευκαιρία να επανεξετάσει τα δικά της πιστεύω, να ισορροπήσει τον εύθραυστο εαυτό της, ν’ αναζητήσει τα αίτια του πόνου της και φυσικά, να παραδοθεί στην αγαπημένη της συνήθεια: Tην απόλαυση μεταμεσονύκτιων γλυκισμάτων.

Ο Γουόνγκ Καρ Γουάι, μαζί με το νέο του διευθυντή φωτογραφίας, Ντάριους Κόντζι, την ακολουθεί σε κάθε μίλι και σε κάθε σταθμό, ενορχηστρώνοντας και χρωματίζοντας αυτό το ενδοσκοπικό road movie και παράλληλα, σκιαγραφώντας την αμερικανική κουλτούρα και ψυχή μέσα από το δικό του συναρπαστικό αισθητικό πρίσμα.

Υποβλητική ατμόσφαιρα, πραγματικές ερμηνείες, διάθεση περιπλάνησης και η πάντα συγκλονιστική μουσική του διεθνούς φήμης Ιάπωνα συνθέτη, Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι. Ο σκηνοθέτης, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Καμιά φορά η απτή απόσταση μεταξύ δύο ανθρώπων είναι μικρή αλλά η συναισθηματική τεράστια. Κοιτώ αυτές τις αποστάσεις, από διάφορες πλευρές. Ήθελα να διερευνήσω αυτές τις αποστάσεις, μεταφορικά και κυριολεκτικά – τι πρέπει να κάνεις για να τις διανύσεις;»

Η απαρχή της ταινίας «Οι Νύχτες μου Μακριά σου», τοποθετείται στο 2005, όταν ο Γουόνγκ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, διευθύνοντας την έρευνα για μια άλλη ταινία. Όταν η δουλειά αναβλήθηκε για αργότερα, ο Γουόνγκ αποφάσισε να κάνει μια μικρότερη ταινία, με ροπή προς τις προηγούμενες σύγχρονες προσεγγίσεις του (Chungking Express, Happy Together & Fallen Angels), που γυρίστηκαν πολύ γρήγορα και απαίτησαν πολύ μικρή προετοιμασία.

Ο Γουόνγκ, εγκαταλείποντας τις εξωτικές σκηνές των ιστοριών του, που είχαν γίνει συνώνυμες πλέον με το όνομά του, αποφάσισε να κάνει μια ταινία «αυθόρμητη και σύγχρονη», όπως περιγράφει ο ίδιος. Επίσης, η ταινία αυτή ήταν ένα προσωπικό πείραμα για τον περιπετειώδη σκηνοθέτη, «Ήθελα να δω πως σίγουρα θέματα θα ερμηνεύονταν από διαφορετικές κουλτούρες και περιοχές.» Παρόλο που είναι πολύ διαφορετική από το «2046», ο Γουόνγκ θεωρεί το ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ ΜΟΥ ΜΑΚΡΙΑ ΣΟΥ σαν ένα συμπλήρωμα στο αισθησιακό έργο της Κινεζικής γλώσσας. «Το 2046 είχε να κάνει με το χρόνο, το «Οι Νύχτες μου Μακριά σου» έχει να κάνει με την απόσταση», εξηγεί ο Γουόνγκ. «Μου αρέσει να υπάρχει ένα συνδετικό νήμα που ενώνει τις ταινίες μου.»

image

Γουόνγκ Καρ Γουάι / Kar Wai Wong

Ο Γουόνγκ Καρ Γουάι γεννήθηκε το 1956 στη Σανγκάι και μετακόμισε στο Χονγκ Κονγκ με την οικογένεια του στην ηλικία των πέντε ετών. Ξεκίνησε την καριέρα του ως σεναριογράφος κι άρχισε να σκηνοθετεί τα σενάρια του το 1988. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, «Καθώς κυλούν τα δάκρυα μας» (As Tears Go By – 1988) συμμετείχε στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών.

Το 1990, η δεύτερη ταινία του «Οι Άγριες Μέρες Μας» (Days of Being Wild) απέσπασε πέντε βραβεία Hong Kong Film, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Ταινίας. Ίδρυσε τη δική του εταιρία Jet Tone το 1992 και πέρασε τα επόμενα δύο χρόνια γυρίζοντας το «Ashes of Time», σε απομονωμένες περιοχές της Κίνας.

Το «Δάσος του Τσάνγκινγκ» (Chungking Express – 1994), που πραγματοποιήθηκε πολύ γρήγορα σε ένα διάλειμμα από τα γυρίσματα του «Ashes of Time» και έγινε η πρώτη παγκόσμια επιτυχία του. Ακολούθησαν οι «Έκπτωτοι Άγγελοι» (Fallen Angels – 1995). Με γυρίσματα κυρίως στην Αργεντινή, το «Happy Together» έκανε πρεμιέρα το 1997 στο Φεστιβάλ Καννών, όπου απέσπασε βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Όλες οι επόμενες ταινίες του, έκαναν την πρεμιέρα τους στις Κάννες.

Μεταξύ των οποίων και η «Ερωτική Επιθυμία» (In the Mood for Love) το 2000, που χάρισε στον Τόνι Λιουνγκ το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού. Το «2046» που κυκλοφόρησε το 2004, είναι η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του και ακολούθησαν «Οι Νύχτες μου Μακρυά» (My Blueberry Nights) το 2007. Ενώ το 2006 ο Γουόνγκ Καρ Γουάι, ήταν Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών.

ERTFLIX

Μία ιδιαίτερα αξιόλογη πρόταση έρχεται να καταθέσει το ERTFLIX, για τις δύσκολες ημέρες του δεύτερου lockdown που βιώνουμε, προτείνοντας μας 30 νέες ταινίες οι οποίες διατίθενται δωρεάν και με ελληνικούς υπότιτλους. Από τον «Θάνατο του Ιερού Ελαφιού» του Γιώργου Λάνθιμου και το «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λώρενς» του Ναγκίσα Όσιμα, μέχρι το επίκαιρο φιλμ «Δυστυχώς Απουσιάζατε» του Κεν Λόουτς.

Οι 30 νέοι τίτλοι περιλαμβάνουν blockbuster από το Χόλιγουντ, ταινίες από τον ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο, αλλά και βραβευμένες ευρωπαϊκές δημιουργίες, καθώς και εξαιρετικές βιογραφίες. Όσο για τους πρωταγωνιστές, από τον Ντάστιν Χόφμαν και τον Κόλιν Φάρελ έως τον Μέλ Γκίμπσον και από τη Νίκολ Κίντμαν έως την Γκούινεθ Πάλτροου και την Κέιτ Μπλάνσετ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ανανέωσης του περιεχομένου του ERTFLIX δημιουργείται από μια νέα κατηγορία με τον τίτλο «Νεανικές», όπου οι πιστοί της πλατφόρμας μπορούν να βρουν εφηβικές ταινίες, αλλά και μουσικά ντοκιμαντέρ. Η ταινία «Οι Νύχτες μου Μακριά σου / My Blueberry Nights» του Γουόνγκ Καρ Γουάι, θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη της ERTFLIX, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Διαβάστε επίσης:

image

Οι Νύχτες μου Μακριά σου / My Blueberry Nights
Σκηνοθεσία: Γουόνγκ Καρ Γουάι
Σενάριο: Kar-Wai Wong, Lawrence Block
Πρωταγωνιστούν: Νόρα Τζόουνς, Τζουντ Λο, Ντέιβιντ Στράδερν, Ρέιτσελ Βάις, Νάταλι Πόρτμαν
Έτος Παραγωγής: 2007
Χώρα Παραγωγής: Κίνα, Γαλλία, Η.Π.Α., Χονγκ Κονγκ
Διάρκεια: 95 λεπτά