Τρία χρόνια μετά την ποίηση του «Paterson», ο Τζιμ Τζάρμους μας ξεναγεί στο Σέντερβιλ, παρέα με τους ζωντανούς νεκρούς κι ένα σύνολο ηθοποιών που κάθε σκηνοθέτης θα ήθελε να έχει στη διάθεσή του. Οι «Νεκροί δεν Πεθαίνουν», αλλά τριγυρνούν ζητώντας εκδίκηση στην άπληστη Αμερική του Τραμπ και των φυλετικών διακρίσεων.

Ads

Βρισκόμαστε στην ήσυχη, σχεδόν αόρατη πόλη του Σέντερβιλ στην κεντρική Αμερική. Όλα εκεί φαίνονται να κυλούν ήσυχα και ασφαλή, όμως στην πραγματικότητα, κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Το φεγγάρι τις τελευταίες μέρες φέγγει πιο έντονα και μοιάζει να έχει κατέβει ανεξήγητα χαμηλά.

Οι ώρες της ημέρας μπερδεύονται, το φως του ήλιου χάνεται, ενώ τα ζώα συμπεριφέρονται παράξενα. Οι δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις είναι ανησυχητικές και οι επιστήμονες απορούν. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει την κατάρα που θα έρθει να σκεπάσει σύντομα αυτή την μικρή πόλη.

image

Ads

Σε λίγο οι νεκροί δεν θα πεθαίνουν. Θα μετατρέπονται σε αιμοδιψή ζόμπι και θα σηκώνονται απ’ τους τάφους για να πραγματοποιήσουν άγριες επιθέσεις στους εναπομείναντες ζωντανούς. Οι κάτοικοι της επαρχιακής πόλης πρέπει να παλέψουν για την επιβίωσή τους απέναντι στη βαρβαρότητα των ζωντανών νεκρών.

Όμως αυτή δεν είναι μία κλασική ταινία τρόμου, διότι πλέον βρισκόμαστε στο κινηματογραφικό σύμπαν του καταξιωμένου σεναριογράφου και σκηνοθέτη, Τζιμ Τζάρμους (Στην Παγίδα Του Νόμου, Ο Νεκρός, Τσακισμένα Λουλούδια, Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί), οπότε το τέλος του κόσμου οφείλει να είναι διαφορετικό.

image

Ο πατριάρχης του ανεξάρτητου Αμερικάνικου Σινεμά, επιστρέφει με το χαρακτηριστικό μινιμαλιστικό του στυλ και υπογράφει μια αναρχική κωμωδία ενήλικου τρόμου. Η αιματηρή βία, η ώριμη μελαγχολία, η διακριτική παραίτηση, ο τρυφερός κυνισμός και το πικρόχολο χιούμορ, είναι η μόνη άμυνα απέναντι στους σαρκοφάγους απέθαντους.

Αυτή είναι η νέα ταινία του Τζιμ Τζάρμους, η οποία αποτέλεσε και την επίσημη έναρξη του φετινού, 72ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, διαθέτοντας ένα μοναδικό σύνολο ηθοποιών, με τους: Μπιλ Μάρεϊ, Τίλντα Σουίντον, Στιβ Μπουσέμι, Τομ Γουέιτς, Άνταμ Ντράιβερ, Σελίνα Γκόμεζ, Ίγκι Ποπ, Κλόι Σεβινί, Ντάνι Γκλόβερ, Ρόζι Περέζ και RZA.

image

Οι συνήθεις ύποπτοι φίλοι του δημιουργού δίνουν κι εδώ το παρών, συνθέτοντας ένα καστ που κάθε ταινία θα ήθελε να διαθέτει. Ξεχωρίζει ο Άνταμ Ντράιβερ, σε μία απολαυστική ερμηνεία με φόντο μία συμβολική κωμωδία για τους ζωντανούς νεκρούς, στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αειθαλής Μπιλ Μάρεϊ (παλιός γνώριμος του Τζάρμους από την επιτυχία «Τσακισμένα Λουλούδια») βρίσκεται εδώ στον ρόλο του επικεφαλής τοπικού αστυνομικού, ο οποίος προσπαθεί μάταια να καταλάβει τι γίνεται και να επιβάλλει τον νόμο και την τάξη.

image

Η Κλόι Σεβινί, μαζί με τον Άνταμ Ντράιβερ (ο οποίος συνεργάζεται ξανά με τον Τζάρμους, μετά το υπέροχο «Paterson»), είναι στον ρόλο των βοηθών στο αστυνομικό τμήμα της πόλης, Σέντερβιλ. Η καθημερινή ρουτίνα τους θα κλονιστεί όταν τα σαρκοφάγα ζόμπι θα εισβάλουν στην πόλη τους. Οι ανωμαλίες στη φύση και το μακελειό που έρχεται, αντανακλούν σαν σκοτεινός καθρέφτης την εποχή της άγριας κλιματικής αλλαγής και της πόλωσης στην ακραία μετά-Τραμπ πραγματικότητα της Αμερικής.

image

Η χαρισματική Τίλντα Σουίντον, συνεργάζεται για τέταρτη φορά με τον ανεξάρτητο auteur και κλέβει την παράσταση χάρη στην Σκωτσέζικη προφορά της και την «εξωγήινη» ερμηνεία της.

Ο μέσος white trash ρατσιστής της διπλανής πόρτας είναι ο Στιβ Μπουσέμι, γνώριμος του Τζάρμους, ήδη από το «Mystery Train» του 1989. Ο Ντάνι Γκλόβερ, ο RZA του θρυλικού ραπ συγκροτήματος Wu-Tang Clan και η Σάρα Ντράιβερ, βρίσκουν και αυτοί τη θέση τους στο πολυσυλλεκτικό καστ.

image

Ο αυτοεξόριστος ερημίτης που παρατηρεί από απόσταση το ξέσπασμα βίας είναι ο αιώνιος «καταραμένος» ποιητής του rock, ο σπουδαίος Τομ Γουέιτς. Ενώ και ο Ίγκι Ποπ δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη την πρόκληση να ερμηνεύσει ένα ζόμπι, όταν ήταν στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Gimme Danger», για την ιστορία των Stooges.

image

Οι νεκροί θα σηκωθούν από τους τάφους και θα έχουν άσχημες διαθέσεις. Ο σκηνοθέτης κινηματογραφεί την απειλή από άψυχες οντότητες, αλλά δεν στέκεται στον κινηματογραφικό τρόμο. Αντιμετωπίζει την έλευση του χάους σαν φυσικό κίνδυνο, που ίσως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε, σ’ έναν πλανήτη που ο άνθρωπος καταστρέφει με την απληστία του.

image

Οι επιρροές του σκηνοθέτη ξεκινούν από το κλασικό «White Zombie» του 1932 με τον Μπέλα Λουγκόζι, μέχρι το «Περπάτησα Με Ένα Ζόμπι» που γύρισε ο Ζακ Τουρνέρ το 1943. Φυσικά ο μινιμαλιστικός τρόμος της «Νύχτας Των Ζωντανών Νεκρών» του 1968, παραμένει το αξεπέραστο αρχετυπικό σημείο αναφοράς, που ενέπνευσε τους δημιουργούς, ενώ δεν λείπει και ο φόρος τιμής στην ταινία του Ρομέρο με το αυτοκίνητο που οδηγεί η Σελένα Γκόμεζ, παρέα με τους «hipster» φίλους της.

image

Ενώ τέλος ο κάντρι τραγουδιστής Sturgill Simpson, ερμηνεύει την μπαλάντα των τίτλων αρχής που υπαγορεύει την ιστορία και κρύβει ένα γλυκόπικρο σχόλιο που λέει πολλά για τη σύγχρονη Αμερική, αλλά και όχι μόνο.

Διαβάστε επίσης:

Οι Νεκροί δεν Πεθαίνουν / The Dead Don’t Die
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Τζιμ Τζάρμους
Πρωταγωνιστούν: Μπιλ Μάρεϊ, Τίλντα Σουίντον, Στιβ Μπουσέμι, Τομ Γουέιτς, Άνταμ Ντράιβερ, Σελίνα Γκόμεζ, Ίγκι Ποπ, Κλόι Σεβινί, Ντάνι Γκλόβερ, Ρόζι Περέζ, RZA
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α., Σουηδία
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 104 λεπτά