Οι «Ξέφρενες Νύχτες» σηματοδοτούν την δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία του Πολ Τόμας Άντερσον. Πρόκειται ουσιαστικά για την ταινία, που του χάρισε ευρεία αναγνώριση, καθώς το φιλμ έφτασε να αποσπάσει και τρεις Υποψηφιότητες για Όσκαρ. Προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο στο 8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου, δίνοντας μας την ευκαιρία να την ξαναθυμηθούμε, επί της μεγάλης οθόνης.

Ads

«Ξέφρενες Νύχτες» (Boogie Nights)
Σκηνοθεσία: Πολ Τόμας Άντερσον
Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Τζούλιαν Μουρ, Μπαρτ Ρέινολντς, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Χίδερ Γκράχαμ, Τζον Σ. Ράιλι
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 1997
Διάρκεια: 155 λεπτά
Το Σάββατο 25 Αυγούστου στις 21:00, στο Άλσος Πετραλώνων (Γήπεδο Μπάσκετ), με ελεύθερη είσοδο

image

Ένας νεαρός Καλιφορνέζος βρίσκει την οικογένεια που πάντα έψαχνε σε έναν οίκο παραγωγής ταινιών πορνό. Μέσα σ’ αυτήν αναβαπτίζεται ως Ντερκ Ντίγκλερ και ξεκινάει την μετεωρική του πορεία σαν ένα από τα «μεγαλύτερα» αστέρια του χώρου. Όσο απότομη όμως η άνοδος, τόσο πιο επίπονη η πτώση και η προσγείωση στην βαθιά συντηρητική Αμερική των ‘80s.

Ads

image

Εκμεταλλευόμενος μια αεικίνητη κάμερα και ένα ασυναγώνιστο επιτελείο ηθοποιών, ο Άντερσον ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στα παρασκήνια της πορνοβιομηχανίας. Πίσω τους ανακαλύπτει έναν παράλληλο κόσμο ιδεαλιστών που αγωνίζονται να κρατήσουν ακέραιες τις ηθικές του αξίες, απέναντι σε μια πραγματικότητα που κλείνει ασφυκτικά γύρω τους.

image

Για την ιστορία, αξίζει να σημειώσουμε ότι σε ένα υπόμνημα που είχε τυπώσει η 20th Century Fox το 1994, και έχει δει το φως της δημοσιότητας, τρία χρόνια πριν κυκλοφορήσει στις αίθουσες η ταινία, το στούντιο δεν φαίνεται να μην έχει εντυπωσιαστεί καθόλου από τις 186 σελίδες που αποτελούσαν ένα προσχέδιο του σεναρίου, χαρακτηρίζοντάς το «κάτω του μετρίου» σε επίπεδο πλοκής και concept.

image

Εν τέλει, το project κατέληξε στα χέρια της New Line, όπου και το ολοκλήρωσε, αναδεικνύοντας το τεράστιο σκηνοθετικό ταλέντο του Πολ Τόμας Αντερσον. Επίσης η ταινία έγινε το εφαλτήριο για τις καριέρες πολλών ηθοποιών που συμμετείχαν.

Διαβάστε επίσης:

Athens Open Air Film Festival

image

Πιστό στο ραντεβού του με το κοινό, το αγαπημένο καλοκαιρινό σινεφίλ ραντεβού, το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, επιστρέφει για 8η συνεχή χρονιά με μαγικές και δροσερές εκδηλώσεις, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο. Δεκαοχτώ (18) κλασικές ταινίες θα προβληθούν στην μεγάλη οθόνη, σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.

Το 8ο Athens Open Air Film Festival πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) με προβολές, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικοί χώροι (Πρώτη κινηματογραφική Προβολή στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου), άλση, πλατείες, παραλίες και μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας μεταμορφώνονται σε θερινό σινεμά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Διαβάστε επίσης: