Από το βραβευμένο με Όσκαρ «Lady Bird» της Γκρέτα Γκέργουικ, στο συγκινητικό animation «Το Νησί των Σκύλων» του Γουές Άντερσον και από την ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς με το «Ένα Ήσυχο Μέρος» του Τζον Κρασίνσκι, μέχρι την αγαπημένη Ανιές Βαρντά και το νέο της ντοκιμαντέρ, «Πρόσωπα & Ιστορίες». Το πρώτο μισό του 2018, κυκλοφορήσαν στις ελληνικές αίθουσες αρκετές νέες ταινίες. Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr επιλέξαμε και παρουσιάζουμε αναλυτικά, τις 20 σημαντικότερες εξ αυτών. Διαβάστε επίσης: The Guardian – Best films of 2018 so far.

Ads

«Το Αίμα των Σάμι» (Sami Blood – 2016) της Αμάντα Κέρνελ (Νορβηγία, Δανία, Σουηδία)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 3 Μαΐου

Ένας φόρος τιμής και αγάπης για όσους έμειναν και όσους έφυγαν από μια κοινωνία στην άκρη του κόσμου, και ταυτόχρονα μια εναλλακτική, προσωπική αφήγηση για το αποικιοκρατικό παρελθόν μιας «πολιτισμένης» χώρας, μέσα από τα μάτια μιας έφηβης. Η 14χρονη Έλε Μάργια ανήκει στη φυλή των Σάμι, που ζουν εκτρέφοντας ταράνδους. Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ‘30 κι ο ρατσισμός καλά κρατεί· έτσι, στο οικοτροφείο της κάνουν βιολογικές εξετάσεις που μετρούν το πότε μπορεί ένας ιθαγενής να εισαχθεί στην κοινωνία των λευκών. Η Έλε Μάργια αρχίζει να ονειρεύεται μια άλλη ζωή. Αλλά για να καταφέρει να ζήσει το όνειρό της, πρέπει να γίνει κάποια άλλη και να σπάσει όλους τους δεσμούς με την οικογένεια και την κουλτούρα της.

image

Ads

Μία εξαιρετική δημιουργία την οποία είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε αρχικά στο διαγωνιστικό τμήμα του 57ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εκεί όπου τιμήθηκε με το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες», ενώ απέσπασε και το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο στηρίζει την πολιτιστική πολυμορφία και βοηθά στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών. Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται σε εμπειρίες που διηγήθηκε στη δημιουργό Αμάντα Κέρνελ η γιαγιά της. Πρωταγωνιστούν: Λένε Σεσίλια Σπάροκ, Μία Έρικα Σπάροκ.

«Το βραβείο LUX είναι πρωτοπόρο στην προώθηση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, της δημιουργικής μας βιομηχανίας και της πολιτισμικής και γλωσσικής πολυμορφίας μας. Η έβδομη τέχνη γεννήθηκε εδώ στην Ευρώπη. Ο κινηματογράφος είναι η κινητήρια δύναμη του πολιτισμού, των αξιών και του διαλόγου. Το φετινό βραβείο ανοίγει το δρόμο για ένα επιτυχημένο 2018 που έχει ονομαστεί έτος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πολιτιστική κληρονομιά δεν αποτελείται μόνο από τη λογοτεχνία και την τέχνη. Αποτελείται και από τις ιστορίες που αφηγούμαστε και τις ταινίες που παρακολουθούμε. Είναι ο ιστός της ζωής μας.» – Αντόνιο Ταγιάνι (Πρόεδρος της Ευρωβουλής)

«Το Νησί των Σκύλων» (Isle of Dogs – 2018) του Γουές Άντερσον (Η.Π.Α., Γερμανία)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 19 Απριλίου

image

To «Το Νησί των Σκύλων» αφηγείται την ιστορία του Ατάρι Κομπαγιάσι, 12χρονου προστατευόμενου του διεφθαρμένου Δημάρχου Κομπαγιάσι. Όταν, με Προεδρικό Διάταγμα, αποφασίζεται να μεταφερθούν όλοι οι σκύλοι της πόλης Μεγκασάκι σε μία αχανή χωματερή, ονόματι Νησί των Σκουπιδιών, ο Ατάρι ξεκινά μόνος του την αναζήτηση του σκύλου-σωματοφύλακα του, Σποτς. Εκεί, με τη βοήθεια μίας αγέλης ημίαιμων φίλων, αρχίζει ένα επικό ταξίδι που θα καθορίσει την τύχη και το μέλλον ολόκληρης της Νομαρχίας.

Η δεύτερη stop-motion ταινία κινουμένων σχεδίων του Γουές Άντερσον είναι μια θαυμάσια περιπέτεια που μιλά για τη φιλία, την οικολογία, την αγάπη για τα ζώα, την τεχνολογία και την εξουσία, με φόντο την Ιαπωνία και το σινεμά του Κουροσάβα. Με τις φωνές μερικών εκ των κορυφαίων και πιο αγαπημένων ηθοποιών του σύγχρονου σινεμά: Φ. Μάρεϊ Άμπραχαμ, Μπομπ Μπάλαμπαν, Μπράιαν Κράνστον, Γκρέτα Γκέργουιγκ, Τζεφ Γκόλντμπλουμ, Ακίρα Ίτο, Σκάρλετ Γιόχανσον, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Μπιλ Μάρεϊ, Μαρί Νατσούκι, Γιοτζίρο Νόντα, Κουνίτσι Νομούρα, Έντουαρντ Νόρτον, Γιόκο Όνο, Κόγιου Ράνκιν, Λιβ Σράιμπερ, Φίσερ Στίβενς, Τίλντα Σουίντον, Ακίρα Τακαγιάμα, Κόρτνεϊ Μπ. Βανς, Φρανκ Γουντ. Το «Isle of Dogs», αποτέλεσε την ταινία έναρξης του φετινού 68ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (Μπερλινάλε).

«Καλπάζοντας με το Όνειρο» (The Rider – 2017) της Κλόε Ζάο (Η.Π.Α.)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 19 Απριλίου

image

Νεαρός πρωταθλητής του ροντέο βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν σοβαρό τραυματισμό που τον υποχρεώνει να μείνει μακριά από αυτό που αγαπά περισσότερο. Πόσο βαρύ είναι όμως το τίμημα τού να γυρνάς την πλάτη στις επιθυμίες σου; Βραβείο στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών για τη νέα ταινία της Κλόε Ζάο -μετά τα επίσης βραβευμένα «Τραγούδια που μου Έμαθαν τα Αδέρφια μου» – η οποία εξελίσσεται σε μία από τις ταχύτατα ανερχόμενες σκηνοθετικές φωνές της Αμερικής. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσή Αθηνά στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας 2017. Ηθοποιοί: Μπράντθ Τζάντρο, Τιμ Τζάντρο, Λίλι Τζάντρο, Κατ Κλίφορντ, Τέρι Ντον Πουριέ, Λέιν Σκοτ, Τάνερ Λάνγκντο, Τζέιμς Καλχούν, Ντέρικ Τζάνις.

«Ξεκινήσαμε την παραγωγή στις 3 Σεπτεμβρίου του 2016. Τα γυρίσματα κράτησαν πέντε εβδομάδες και πραγματοποιήθηκαν κυρίως στο Pine Ridge και στο γύρω από το Badlands. Ο Brady, ο οποίος εργάζεται ως επαγγελματίας προπονητής αλόγων, εκπαίδευε άλογα το πρώτο μισό κάθε ημέρας ώστε να τα έχει έτοιμα για πώληση. Έτσι, καταφέραμε να τραβήξουμε πολλά αυθεντικά footage της εκπαίδευσης του Brady και να αλληλεπιδράσουμε με τα άλογα, αξιοποιώντας πλήρως το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της Βόρειας Ντακότα. Εργαστήκαμε με ένα μικρό crew, μαγνητοσκοπώντας τα σπίτια των ανθρώπων, πραγματικές τοποθεσίες και εκδηλώσεις. Αυτή είναι η δεύτερη συνεργασία μου με τον κινηματογραφιστή Joshua James Richards. Προσπαθήσαμε να συλλάβουμε στιγμές με έναν οργανικό αλλά και κινηματογραφικό τρόπο, προκειμένου να ενσωματώσουμε περαιτέρω την αληθινή πραγματικότητα στην αφήγηση. Μέσα από το ταξίδι του Brady, τόσο στην οθόνη όσο και εκτός οθόνης, ελπίζω να εξερευνήσουμε την κουλτούρα της αρρενωπότητας και να προσφέρουμε μια πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή του κλασικού Αμερικανού καουμπόη. Θέλω επίσης να προσφέρω ένα αυθεντικό πορτρέτο της σκληρής, ειλικρινής και όμορφης αμερικανικής ψυχής που αγαπώ και σέβομαι βαθιά.» – Κλόε Ζάο

«Ένα Ήσυχο Μέρος» (A Quiet Place – 2018) του Τζον Κρασίνσκι (Η.Π.Α.)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Απριλίου

image

Σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο γεμάτο τέρατα, υπερευαίσθητα στον παραμικρό θόρυβο, μια οικογένεια αναγκάζεται να ζει στην απόλυτη σιωπή προκειμένου να επιβιώσει. Οι μέρες περνούν και η απειλή πλησιάζει όλο και περισσότερο. Ακόμα και η ανάσα σου μπορεί να σημάνει το τέλος σου. Η τετραμελής οικογένεια μαθαίνει να χρησιμοποιεί σταδιακά τη γλώσσα των κωφαλάλων, καθώς πρέπει να μάθει να ζει στην απόλυτη σιωπή, από τη στιγμή που κάποια μυστηριώδη πλάσματα, που καταδιώκουν ό,τι κάνει τον οποιονδήποτε ήχο, απειλούν τη ζωή των μελών της. Μόλις σε ακούσουν, σε καταδιώκουν. Η σιωπή είναι η μόνη επιβίωση.

Ο Τζον Κραζίνσκι πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί την ταινία «Ένα Ήσυχο Μέρος», με πρωταγωνίστρια τη σύζυγό του, Έμιλι Μπλαντ. Πρόκειται για ένα σύγχρονο και ενδιαφέρον θρίλερ, το οποίο καταφέρνει να σε κρατάει σιωπηλό, βυθισμένο στην αγωνία σου, μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

«Δεν Ήσουν Ποτέ Εδώ» (You Were Never Really Here – 2017) της Λιν Ράμσεϊ (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Η.Π.Α.)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 22 Μαρτίου

image

Η προσπάθεια ενός βετεράνου του πολέμου (Χοακίν Φίνιξ) να σώσει μια νεαρή κοπέλα που αγνοείται από ένα δίκτυο διακίνησης λευκής σάρκας (trafficking) καταλήγει σε λουτρό αίματος. Η διεφθαρμένη εξουσία και η εκδίκηση απελευθερώνουν μια έκρηξη βίας που οδηγεί στην αφύπνιση του ήρωα.

Έξι χρόνια μετά το αξιόλογο φιλμ «Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν», η σκηνοθέτης Λιν Ράμσεϊ παρουσιάσει την καινούρια ταινία της. Το «Δεν Ήσουν Ποτέ Εδώ» τιμήθηκε στο 70ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, με το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου (εξ ημισείας με τον Γιώργο Λάνθιμο για την ταινία του “Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού / The Killing of a Sacred Deer) και με το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Χοακίν Φίνιξ.

Μία από τις σπουδαιότερες γυναικείες φωνές του μοντέρνου σινεμά, η Λιν Ράμσεϊ, παραδίδει ένα αιματοβαμμένο θρίλερ για έναν αλύτρωτο εξολοθρευτή άγγελο, που διακατέχεται από την μινιμαλιστική αλλά εκρηκτική ερμηνεία του Χοακίν Φίνιξ.

«Πρόσωπα & Ιστορίες» (Visages Villages/ Faces Places – 2017) των Ανιές Βαρντά και JR (Γαλλία)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 15 Μαρτίου

image

Μια σπουδαία σκηνοθέτης και ένας από τους πλέον σημαντικούς νέους εικαστικούς της εποχής μας ξεκινούν μια ξεχωριστή περιπλάνηση ενώνοντας τις δυνάμεις τους σε μια μαγική δημιουργία όπου η Τέχνη συναντά τη ζωή με τους πιο απρόοπτους τρόπους. Ένας ύμνος στην ομορφιά των καθημερινών ανθρώπων και των απρόσμενων ιστοριών τους. Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ καθώς και η Επίσημη Ταινία Έναρξης του 20ου Επετειακού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

H 89χρονη Ανιές Βαρντά, μία από τις εμβληματικές φιγούρες της Νουβέλ Βαγκ και ο διεθνώς αναγνωρισμένος 33χρονος φωτογράφος και εικαστικός JR συνεργάστηκαν στη σκηνοθεσία αυτού του μαγευτικού οδοιπορικού που συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με την ταινία δρόμου. Συγγενικές ψυχές, η Βαρντά και ο JR μοιράζονται το πάθος για τις εικόνες και πώς αυτές δημιουργούνται, παρουσιάζονται και μοιράζονται. Μαζί, ταξιδεύουν σε χωριά της Γαλλίας στο φορτηγό – φωτογραφικό θάλαμο του JR, συναντούν ντόπιους, καθημερινούς ανθρώπους, μαθαίνουν τις ιστορίες τους και δημιουργούν τεράστια πορτρέτα τους.

Οι φωτογραφίες τοποθετούνται σε τοίχους σπιτιών, σε αχυρώνες, σε εργοστάσια, ακόμα και σε τρένα, αποκαλύπτοντας την ανθρώπινη φύση και την ιστορία όσων φωτογραφίζουν αλλά και των ίδιων των δημιουργών. Η ταινία «Πρόσωπα & Ιστορίες» καταγράφει αυτές τις ζεστές και απρόβλεπτες συναντήσεις και το αποτύπωμα που αφήνουν, καθώς και τη φιλία που ολοένα και δυναμώνει ανάμεσα στους δύο σκηνοθέτες που όσο ταξιδεύουν εμπιστεύονται ακόμα περισσότερο ο ένας τον άλλον. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας αριστουργηματικός ύμνος στην ομορφιά των απλών ανθρώπων και των απρόσμενων ιστοριών τους και βέβαια στην υπέρτατη αξία της μνήμης.

«Foxtrot» (2017) του Σάμουελ Μάοζ (Ισραήλ)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 8 Μαρτίου

image

Ο Μίκαελ και η Ντάφνα καταρρέουν όταν τους ανακοινώνεται ο θάνατος του γιου τους. Όσο εκείνη σβήνει τη θλίψη της με αντικαταθλιπτικά κι ο Μίκαελ βυθίζεται στην οργή, θα έρθει μια αναπάντεχη ανατροπή που συναγωνίζεται σε σουρεαλισμό μόνο τις στρατιωτικές εμπειρίες του παιδιού τους.

Μετά τον εξαιρετικό «Λίβανο», που είχε αποσπάσει το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, ο Σάμουελ Μάοζ επιστρέφει με μια γλυκόπικρη ταινία για τα παιχνίδια της μοίρας στις ζωές μας. Η ταινία απέσπασε το Ειδικό βραβείο της Eπιτροπής στο Φεστιβάλ της Βενετίας, καθώς και το Βραβείο σκηνοθεσίας 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Η ταινία αποτέλεσε την πρόταση του Ισραήλ για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

«Lady Bird» (2017) της Γκρέτα Γκέργουικ (Η.Π.Α.)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 1 Μαρτίου

image

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μια δεκαεπτάχρονη με κλίση στις Τέχνες ενηλικιώνεται στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια. Η Κριστίν “Lady Bird” ΜακΦέρσον είναι τελειόφοιτη του Λυκείου από μια λαϊκή συνοικία.  Λαχταρά την περιπέτεια, την ανώτερη κουλτούρα και μια ευκαιρία, αλλά δεν βρίσκει τίποτα από αυτά στο Καθολικό Λύκειο του Σακραμέντο. Η ταινία ακολουθεί το τελευταίο έτος του ομώνυμου χαρακτήρα της στο Λύκειο, συμπεριλαμβανομένων της πρώτης αισθηματικής της σχέσης, της συμμετοχής στο σχολικό παιχνίδι και, κυρίως, της αίτησης για το κολέγιο. Στη νέα ταινία της Γκρέτα Γκέρβιγκ (Nights and Weekends – 2008), πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Σαουόρς Ρόναν, Τίμοθι Κάλαμεντ, Οντέγια Ρας, Λόρι Μέτκαλφ, Λούκας Χέντζις, Κάθριν Νιούτον, Τζέικ Μακντόρμαν. Το φιλμ έχει αποσπάσει πέντε Υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ αυτών καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και α’ γυναικείου ρόλου. Μία τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης, σκηνοθετημένη από την εξαιρετικά ταλαντούχα Γκρέτα Γκέργουικ και με πρωταγωνιστρία την ανερχόμενη και αξιόλογη ηθοποιό, Σαουόρς Ρόναν.

«Μαζί ή Τίποτα» (Aus dem Nichts / In the Fade – 2017) του Φατίχ Ακίν (Γερμανία, Γαλλία)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 22 Φεβρουαρίου

image

Μια γυναίκα καταδύεται στην κόλαση μετά τον θάνατο του συζύγου και του γιου της σε βομβιστική επίθεση και αναδύεται στο καθαρτήριο, επιζητώντας την τιμωρία των δύο νεοναζί που κρύβονται πίσω από το έγκλημα. Το οδυνηρό αυτό ταξίδι με μόνη καύσιμη ύλη την οργή και το πένθος γίνεται μέσα από τον φακό του Φατίχ Ακίν ένα σαφές, ριζοσπαστικό πολιτικό σχόλιο, που φιλοδοξεί να διαλύσει την ομίχλη της εποχής. Μια αιχμηρή ιστορία εκδίκησης, επίκαιρη και καθηλωτική, η νέα ταινία του καταξιωμένου δημιουργού τιμήθηκε πρόσφατα με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ η πρωταγωνίστρια Νταϊάν Κρούγκερ απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών.

Συγκινητική, αιχμηρή, και εξαιρετικά επίκαιρη, η νέα ταινία του καταξιωμένου σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν – «Μαζί, Ποτέ», «Η Άκρη του Ουρανού», «Soul kitchen», «Ο Ήχος της Πόλης» – έρχεται για να αφηγηθεί μια ιστορία απώλειας και εκδίκησης. Ο Γερμανός σκηνοθέτης τουρκικής καταγωγής, διερευνά τη δική των νεοναζί και και τη σύνδεση τους με την Χρυσή Αυγή. Εξαιρετική στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Νταϊάν Κρούγκερ, στην καλύτερη ερμηνεία της καριέρα της.

«Είμαι κατά κάποιον τρόπο ο «άλλος» (στη Γερμανία) με το background μου. Έχω μαύρα μαλλιά, οι γονείς μου είναι από την Τουρκία. Κάπως έτσι, είμαι ο τέλειος στόχος για αυτές τις ξενοφοβικές επιθέσεις. Πριν μερικά χρόνια, υπήρχε μια λίστα, ένα website με το όνομα «Nuremburg 2.0» με ονόματα πολιτικών και καλλιτεχνών. Το όνομα μου ήταν σε αυτή τη λίστα, ως στόχος των νεοναζί. Αυτό με οδήγησε στο να γράψω και να κινηματογραφήσω (την ταινία) επειδή είμαι πιθανός στόχος αυτών των ομάδων. Αυτό που έκανα με αυτήν την ταινία ήταν ενός είδους αντεπίθεσης.» – Φατίχ Ακίν

«H Μορφή Του Νερού» (The Shape Of Water – 2017) του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο (Η.Π.Α.)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 15 Φεβρουαρίου

image

Από έναν εκ των σπουδαιότερων αφηγητών του καιρού μας, τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, έρχεται το «The Shape of Water», ένα απόκοσμο παραμύθι τοποθετημένο χρονικά στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Στο μυστικό, υψίστης ασφαλείας εργαστήριο στο οποίο δουλεύει, η μοναχική Ελίζα (Σάλι Χόκινς) είναι εγκλωβισμένη σε μία κατάσταση απόλυτης απομόνωσης. Η ζωή της θα αλλάξει για πάντα, όταν μαζί με τη συνάδελφό της, Ζέλντα (Οκτάβια Σπένσερ), θα ανακαλύψουν ένα άκρως απόρρητο πείραμα.

Μία από τις σημαντικότερες ταινίες της νέας χρονιάς, η οποία τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα Καλύτερης Ταινίας στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2017, ενώ κέρδισε τις εντυπώσεις τόσο στις Χρυσές Σφαίρες, όσο φυσικά και στην απονομή των φετινών Όσκαρ.

«Εάν παραμείνετε αυθεντικοί και πιστοί στα πιστεύω σας, σε όσα πραγματικά πιστεύετε, στην περίπτωσή μου στα τέρατα, θα μπορέσετε να κάνετε όλα όσα θέλετε.» – Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο

«Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου» (Call Me by Your Name – 2017) του Λούκα Γκουαντανίνο (Ιταλία, Γαλλία, Βραζιλία, Η.Π.Α.)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 8 Φεβρουαρίου

image

Ο δεκαεπτάχρονος Elio (Τίμοθι Κάλαμετ / Timothée Chalamet) περνά ένα τεμπέλικο καλοκαίρι στην ιταλική εξοχή με τους γονείς του. Την ηρεμία καταλύει ο ερχομός ενός ψηλού, μαυρισμένου Αμερικάνου, του Oliver (Άρμι Χάμερ / Armie Hammer), ο οποίος θα βοηθήσει τον καθηγητή πατέρα του Elio (Μάικλ Στούλμπαργκ / Michael Stuhlbarg) στην έρευνά του. Στην αρχή ο Elio αντιμετωπίζει τον νεοφερμένο επιφυλακτικά και παρόλο που ψάχνει αφορμές για να περάσει χρόνο με τον Oliver, του φέρεται με υπεροψία. Παιδί διανοούμενων ακαδημαϊκών, ο Elio κοροϊδεύει την αμερικάνικη αργκό του Oliver. Οι μεταξύ τους λεκτικές κονταρομαχίες αποκτούν ρομαντική χροιά και σύντομα ο Elio και ο Oliver γίνονται αχώριστοι. Παρόλο που κάποια στιγμή ο Oliver πρέπει να επιστρέψει στην Αμερική, αυτή είναι η πρώτη αγάπη του Elio και θα μείνει στην καρδιά και στο μυαλό του για πάντα. Το σενάριο υπογράφει ο Τζέιμς Άιβορι, βασισμένος στο ομώνυμο βιβλίο του Αντρέ Ακιμάν.

Δύο χρόνια μετά το εξαιρετικό φιλμ  «Κάτω Από Τον Ήλιο» (A Bigger Splash – 2015) – με πρωταγωνιστές τους: Τίλντα Σουίντον, Ρέιφ Φάινς, Ντακότα Τζόνσον και Ματίας Σένερτς – Λούκα Γκουαντανίνο, επιστρέφει δυναμικά με τη νέα του δημιουργία: «Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου» (Call Me by Your Name – 2017). Ο Ιταλός σκηνοθέτης υπογράφει ένα από τα καλύτερα φιλμ της νέας σεζόν, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε και στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Η ταινία βρέθηκε σε πολλές λίστες με τις καλύτερες ταινίες του 2017, όπως για παράδειγμα στην αντίστοιχη του Guardian, όπου κατέλαβε την 1η θέση!

«Ανθρώπινη Ροή» (Human Flow – 2017) του Άι Γουέι Γουέι (Γερμανία, Η.Π.Α., Κίνα)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 8 Φεβρουαρίου

image

Περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από την πείνα, τις κλιματικές αλλαγές και τον πόλεμο, στη μεγαλύτερη ανθρώπινη μετατόπιση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα επικό ταξίδι για τη μετανάστευση από τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο εικαστικό και ακτιβιστή Άι Γουέι Γουέι. Το ντοκιμαντέρ περιγράφει τόσο τις επιδράσεις του φαινομένου της μετανάστευσης σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και τον αντίκτυπο σε ανθρώπινο επίπεδο, μέσα από προσωπικές ιστορίες.

Γυρισμένο σε 23 χώρες, από την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Αφγανιστάν, τη Τουρκία έως το Μεξικό, το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη ροή ενός κύματος ανθρώπων που κινούνται συνεχώς προς αναζήτηση δικαίωσης, καταφύγιου και πατρίδας. Η «Ανθρώπινη Ροή» έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η ανοχή, η ευσπλαχνία και η εμπιστοσύνη χρειάζονται περισσότερο από ποτέ. Μια μαρτυρία του ανυπέρβλητου ανθρώπινου πνεύματος που θέτει ένα από τα πιο καθοριστικά ερωτήματα του αιώνα. Θα επιλέξει η παγκόσμια κοινωνία να απορρίψει τον φόβο και τα προσωπικά συμφέροντα, ώστε να επιλέξει την ελευθερία και τον σεβασμό προς τους συνανθρώπους;

«Η προσφυγική κρίση είναι υπόθεση όλων μας. Συνεχίστε να μιλάτε και να ενεργείτε υπερασπιζόμενος την ανθρωπότητα. Δείτε την ανθρωπότητα ως μία οντότητα. Αν κάποιος τραυματιστεί ή παραμεληθεί, αυτό σημαίνει ότι όλοι θα μπορούσαμε να υποφέρουμε και να είμαστε σε παρόμοια δεινή κατάσταση.» – Άι Γουέι Γουέι

Διαβάστε επίσης:

«Αόρατη Κλωστή» (Phantom Thread – 2017) του Πολ Τόμας Άντερσον (Η.Π.Α.)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 1 Φεβρουαρίου

image

Στο μεταπολεμικό Λονδίνο της δεκαετίας του ’50 ο σχεδιαστής ρούχων Ρέινολντς Γούντκοκ (Ντάνιελ Ντέι Λούις) και η αδερφή του, Σίριλ (Λέσλι Μάνβιλ) κυριαρχούν στον χώρο της βρετανικής υψηλής ραπτικής, ντύνοντας μέλη βασιλικών οικογενειών, αστέρες του κινηματογράφου και εκπροσώπους της ανώτατης κοινωνικής τάξης. Παράλληλα, πλήθος γυναικών μπαίνουν εφήμερα στη ζωή του ιδιόρρυθμου Ρέινολντς, ενσαρκώνοντας τις κατά διαστήματα μούσες του και σταδιακά παραχωρούν τη θέση τους στις επόμενες, που θα έχουν ανάλογη τύχη. Η μόνη σταθερή γυναίκα στη ζωή του Ρέινολντς είναι η αδερφή του μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει, τυχαία, μια νεαρή γυναίκα, την Άλμα, η οποία γίνεται ερωμένη και μούσα του. Από τη στιγμή που ερωτεύεται και παραδίδεται στην Άλμα συνειδητοποιεί πως διασαλεύεται η απόλυτα ελεγχόμενη και προγραμματισμένη στην παραμικρή λεπτομέρεια ζωή του και κάτι τέτοιο τον τρομοκρατεί. Η απρόσμενη αυτή ερωτική σχέση έρχεται να μεταμορφώσει και τους δύο, αλλά και την ίδια την ερωτική τους σχέση.

Η ταινία διαδραματίζεται στον κόσμο της μόδας την δεκαετία του 1950 στο Λονδίνο, όπου ένας σχεδιαστής μόδας αναλαμβάνει να ντύσει τα μέλη της υψηλής κοινωνίας και της βασιλικής οικογένειας. Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις συνεργάζεται ξανά με τον σκηνοθέτη Πολ Τόμας Άντερσον, στην τοποθετημένη στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’50 «Αόρατη Κλωστή». Ο Βρετανός ηθοποιός, ενσαρκώνει τον διάσημο σχεδιαστή μόδας Ρείνολντς Γούντκοκ, ο οποίος γνωρίζει τη νεαρή Άλμα (Βίκι Κριπς) που θα γίνει η μούσα του και θα του αναστατώσει τη ζωή. Πρωταγωνιστούν επίσης οι ηθοποιοί: Λέσλι Μάνβιλ, Καμίλα Ράδερφορντ, Ρίτσαρντ Γκρέιαμ. H νέα ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον («Μανόλια», «Θα Χυθεί Αίμα») με τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις στον τελευταίο ρόλο της καριέρας του, έχει ήδη αποσπάσει δύο Υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες 2018 – χωρίς όμως να κερδίσει κάποιο βραβείο.

«Dolphin Man» (2017) του Λευτέρη Χαρίτου (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 1 Φεβρουαρίου

image

Το «Dolphin Man» είναι ένα βιωματικό ταξίδι στο νερό, που μεταφέρει την ομορφιά που ο Μαγιόλ είδε στη θάλασσα, το επείγον μήνυμά του για την προστασία της αλλά και την εμπειρία της επανασύνδεσης του ανθρώπου με το υγρό στοιχείο. Από την Κάρπαθο ως τις Μπαχάμες και από την Έλμπα της Ιταλίας ως την Ινδία και την Ιαπωνία, ο θεατής ανακαλύπτει τα μέρη που καθόρισαν τη ζωή του Μαγιόλ και σπάνια φιλμ γυρισμένα από του πρωτοπόρους φωτογράφους του υποθαλάσσιου κόσμου. Παράλληλα μέσα από συνεντεύξεις με την οικογένεια του, κοντινούς του φίλους, τους συντελεστές της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο», αλλά και με τους ‘κληρονόμους’ του, όπως οι παγκόσμιοι πρωταθλητές κατάδυσης William Trubridge και Umberto Pelizzari, η ταινία διερευνά το όραμα αυτού του πολυδιάστατου χαρακτήρα και την αναζήτηση μιας νέας συνείδησης για τη σχέση μας με την θάλασσα.

Το ντοκιμαντέρ «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου ξετυλίγει τη ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ, από τον οποίο εμπνεύστηκε ο Λυκ Μπεσόν το «Απέραντο Γαλάζιο». Ο Μπαρ, ο οποίος υποδύθηκε τον Μαγιόλ στην ταινία του Μπεσόν, αναλαμβάνει τον ρόλο αφηγητή με αφορμή μια υπέροχη συνάντηση που είχε με τον δύτη το 1988. Πρόκειται για μία όμορφη και συνάμα συγκινητική ταινία τεκμηρίωσης, την οποία είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, παρουσία τόσο του σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτο, όσο και του εξαιρετικού Ζαν Μαρκ Μπαρ.

«Εγώ, η Τόνια» (I, Tonya – 2017) του Κρεγκ Γκιλέσπι (Η.Π.Α.)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 25 Ιανουαρίου

image

Το φιλμ μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη την αληθινή ιστορία της Αμερικανίδας πρωταθλήτριας Τόνια Χάρντινγκ η οποία κατηγορήθηκε για τη μεγαλύτερη συνωμοσία στην ιστορία του καλλιτεχνικού πατινάζ. Το μέλλον της στο άθλημα ήταν αμφίβολο από τη στιγμή που κατέστρωσε ένα απίστευτο σχέδιο με τον σύζυγο της για την κατάκτηση του τίτλου. Εξαιρετική στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Μάργκο Ρόμπι, ενώ μαζί της εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Σεμπάστιαν Σταν, Μποτζάνα Νοβάκοβιτς, Άλισον Τζάνεϊ, Μπόμπι Καναβάλε, Μακένα Γκρέις.

Η ταινία ήταν Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας (Κωμωδία / Μιούζικαλ) και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (Μάργκο Ρόμπι), ενώ απέσπασε την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου, για την καταλυτική ερμηνεία της Άλισον Τζάνεϊ, στον ρόλο της μητέρας της Τόνια Χάρντινγκ. Το φιλμ έχει επίσης αποσπάσει και πέντε Υποψηφιότητες για τα επερχόμενα Βραβεία BAFTA. Μια παράλογη, τραγική, αλλά και με χιούμορ ματιά στη γυναίκα που αποτέλεσε ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του αθλητισμού.

«Όταν πρωτοδιάβασα το σενάριο σκέφτηκα ότι ο σεναριογράφος είναι πολύ δημιουργικός, πως έφτασε να σκεφτεί αυτό τον τρελό χαρακτήρα και το απίστευτο περιστατικό στο χώρο του καλλιτεχνικού πατινάζ. Ακόμη κι όταν έμαθα όμως ότι η ιστορία είναι αληθινή, ένοιωσα ότι μπορούσα να μείνω αμερόληπτη γιατί δεν είχα καμία προκατάληψη απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους.» – Μάργκο Ρόμπι

«Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) του Μάρτιν ΜακΝτόνα (Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 18 Ιανουαρίου

image

Μετά από μήνες χωρίς να έχει βρεθεί ο ένοχος στην υπόθεση δολοφονίας της κόρης της, η Μίλντρεντ Χέις (βραβευμένη με Όσκαρ, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ) κάνει μία τολμηρή κίνηση, παραγγέλνοντας τρεις πινακίδες στο δρόμο που οδηγεί στην κωμόπολη της, οι οποίες έχουν ένα αμφιλεγόμενο μήνυμα για τον σεβαστό σερίφη της περιοχής, Ουίλιαμ Ουίλοουμπι (υποψήφιος για Όσκαρ, Γούντι Χάρελσον). Όταν ο δεύτερος στην ιεραρχία, Αξιωματικός Ντίξον (Σαμ Ρόκγουελ), ένας ανώριμος τύπος με ροπή προς τη βία, μπλέκεται στην υπόθεση, η μάχη μεταξύ της Μίλντρεντ και της αστυνομίας του Έμπινγκ θα επιδεινωθεί.

Ένα σκοτεινό, κωμικό δράμα, που αναφέρεται στην αγωνιώδη προσπάθεια μιας γυναίκας από μια μικρή πόλη του Μιζούρι, η οποία πιέζει με έναν ξεχωριστό τρόπο τις τοπικές αρχές προκειμένου να εξιχνιαστεί η υπόθεση δολοφονίας της κόρης της. Κέρδισε τέσσερις Χρυσές Σφαίρες: Καλύτερης Ταινίας – Δράμα, Α’ Γυναικείου Ρόλου – Δράμα για την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Σαμ Ρόκγουελ και Καλύτερου Σεναρίου.

«Η Πιο Σκοτεινή Ώρα» (Darkest Hour – 2017) του Τζο Ράιτ (Ηνωμένο Βασίλειο)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 18 Ιανουαρίου

image

Η ταινία αφηγείται τις πρώτες εβδομάδες της πρωθυπουργίας του Τσόρτσιλ, όταν οι Ναζί είχαν αρχίσει να καταλαμβάνουν την Ευρώπη και ο ίδιος έπρεπε, έχοντας όχι μόνο την απειλή της εισβολής των δυνάμεων του Χίτλερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και 300.000 στρατιώτες εγκλωβισμένους στη Δουνκέρκη, να αποφασίσει αν θα συνθηκολογήσει μαζί τους, στην πιο σκοτεινή στιγμή της δικής του αλλά και της ιστορίας της χώρας του ή αν θα τους αντιμετωπίσει στο πεδίο της μάχης. Παρά τον εσωτερικό πόλεμο που δέχεται από το κόμμα του και τον σκεπτικισμό του Βασιλιά, ο Τσόρτσιλ, με την αρωγή της επί 31 χρόνια συζύγου του, αποφασίζει να πολεμήσει για τα ιδανικά, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας του και οι λόγοι που συνέταξε με σκοπό να ανυψώσει το ηθικό των Βρετανών, έξοχο δείγμα της ρητορικής του δεινότητας, έχουν μείνει στην Ιστορία.

O βραβευμένος με BAFTA σκηνοθέτης Τζο Ράιτ (Pride & Prejudice /Περηφάνια & Προκατάληψη, Atonement / Εξιλέωση και Anna Karenina / Άννα Καρένινα) επιστρέφει δυναμικά στην μεγάλη οθόνη με την κινηματογραφική βιογραφία του Ουίνστον Τσόρτσιλ, σε σενάριο του υποψήφιου για Όσκαρ σεναριογράφου Άντονι ΜακΚάρτεν (The Theory of Everything / Η Θεωρία των Πάντων).  Πρωταγωνιστεί ο εξαιρετικός Γκάρι Όλντμαν, με μία ακόμη σπουδαία ερμηνεία, η οποία ήδη του έχει χαρίσει μία Υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες. Μαζί του εμφανίζονται και οι ηθοποιοί: Λίλι Τζέιμς, Μπεν Μέντελσον και Κριστίν Σκοτ Τόμας.

«Γουέστερν» (Western – 2017) της Βαλέσκα Γκρίζεμπαχ (Γερμανία, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 11 Ιανουαρίου

image

Μια σπουδαία Γερμανίδα σκηνοθέτιδα επιστρέφει μετά από δώδεκα χρόνια με ένα δικό της «Γουέστερν». Μέσα από τα μάτια ενός μοναχικού παρατηρητή που επιβλέπει ένα μεγάλο έργο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας σύγκρουσης πολιτισμών. Στον δικό της ορισμό αυτού του ανδροκρατούμενου είδους, οι καουμπόηδες είναι οι Γερμανοί υπάλληλοι μιας κατασκευαστικής εταιρείας που αναλαμβάνει έργα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι Ινδιάνοι είναι οι Βούλγαροι γηγενείς που φαντάζουν εξωτικοί – άλλοτε διασκεδαστικοί κι άλλοτε επικίνδυνοι – στα μάτια των εισβολέων, αλλά η Δύση παραμένει άγρια και σταθερά προσανατολισμένη στην «ανάπτυξη». Αξίζει τέλος να σημειώσουμε, ότι το έγκυρο βρετανικό περιοδικό κινηματογράφου, Sight & Sound, την έχει κατατάξει στην 5η θέση με τις καλύτερες ταινίες του 2017.

«Το Δωμάτιο των Θαυμάτων» (Wonderstruck – 2017) του Τοντ Χέινς (Η.Π.Α.)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 11 Ιανουαρίου

image

Η ταινία εξελίσσεται σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, το 1927 και το 1977, με πρωταγωνιστές δύο κωφά παιδιά που αναζητούν την ίδια μυστηριώδη σύνδεση. Στην πρώτη ιστορία, μια κοπέλα φεύγει από το σπίτι της στην Νέα Υόρκη για να συναντήσει το αγαπημένο της κινηματογραφικό είδωλο, ενώ στη δεύτερη περίοδο, ένας νέος ψάχνει στα μεσοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών, για να βρει τον χαμένο από χρόνια πατέρα του, μετά τον θάνατο της μητέρας του.

Δύο χρόνια μετά το εξαιρετικό «Carol» (2015), ο Τοντ Χέινς, επιστρέφει δυναμικά με την έβδομη μεγάλου μήκους δημιουργία του, μεταφέροντας στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο εικονογραφημένο βιβλίο του Μπράιαν Σέλζνικ: «Wonderstruck». Ένα όμορφο και συγκινητικό έργο, με πρωταγωνίστρια την Τζούλιαν Μου. Το φιλμ κέρδισε τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ αποτέλεσε την επίσημη ταινία έναρξης του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Τζούλιαν Μουρ, Όουκς Φέγκλεϊ, Μίλισεντ Σίμοντς, Μισέλ Γουίλιαμς, Τζέιντεν Μάικλ. Τη μουσική υπογράφει ο πολυβραβευμένος Κάρτερ Μπέργουελ, ενώ τη διεύθυνση φωτογραφίας έχει αναλάβει ο καταξιωμένος Έντουαρντ Λάκμαν.

«Molly’s Game» (2017) του Άαρον Σόρκιν (Η.Π.Α.)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 4 Ιανουαρίου

image

Η ταινία «Molly’s Game» βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Μόλι Μπλουμ (Τζέσικα Τσαστέιν), μιας νέας χαρισματικής σκιέρ των Ολυμπιακών Αγώνων που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αθλητισμό μετά από έναν τραυματισμό. Κάνοντας ένα διάλειμμα από τις σπουδές της στη Νομική, η Μόλι ξεκινά να δουλεύει ως υπεύθυνη ενός χώρου στον οποίο διοργανώνονται παρτίδες πόκερ με υψηλά πονταρίσματα και στις οποίες συμμετέχουν κινηματογραφικοί αστέρες, επιχειρηματίες και διαβόητοι μαφιόζοι.

Για μία λαμπερή δεκαετία, η Μόλι απολαμβάνει την επιτυχία και τα χρήματα, όμως η «τύχη» της τελειώνει όταν το «παιχνίδι» της μπαίνει στο μάτι της ρωσικής μαφίας. Μέσα στη νύχτα, συλλαμβάνεται από 17 πράκτορες του FBI με αυτόματα όπλα και έρχεται αντιμέτωπη με εγκληματικές κατηγορίες. Μοναδικός σύμμαχός της είναι ο δικηγόρος της (Ίντρις Έλμπα), ο οποίος σταδιακά ανακαλύπτει ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα κρυμμένα «χαρτιά», απ’ όσα έχει καταφέρει να βγάλει στην επιφάνεια ο κίτρινος Τύπος για την Μόλι Μπλουμ.

Ο καταξιωμένος θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, Άαρον Σόρκιν – βραβευμένος με Όσκαρ Σεναρίου για το φιλμ «The Social Network» (2010) – πραγματοποιεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, με την ταινία: «Molly’s Game» (2017). Έχοντας ένα εξαιρετικό καστ στη διάθεσή του, με την Τζέσικα Τσαστέιν, τον Ίντρις Έλμπα, τον Κέβιν Κόστνερ, και τον Μάικλ Σέρα, ο δημιουργός περιγράφει την πραγματική ιστορία της Μόλι Μπλουμ.