Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε τους νικητές των Βραβείων Όσκαρ 2019 και όπως είναι φυσικό η αγωνία και το ενδιαφέρον για τη λαμπερή διοργάνωση έχει φτάσει στο κατακόρυφο. Σε αυτή τη διάρκεια των 90 χρόνων από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός των Όσκαρ, μετά από μία ιδέα του περιβόητου παραγωγού του Χόλυγουντ, Λούις Μπ. Μάγερ, υπήρξαν πολλοί οι πρωταγωνιστές που έδωσαν αυτό το κάτι παραπάνω με την παρουσία τους στις λαμπερές βραδιές. Και όπως είναι λογικό οι προβολείς πέφτουν περισσότερο στους ηθοποιούς, τα αστέρια που δίνουν τη λάμψη τους στην τελετή βράβευσης.

Ads

Άλλωστε, οι ηθοποιοί είναι οι αναγνωρίσιμοι στο ευρύ κοινό εν αντιθέσει με τους σκηνοθέτες που φτιάχνουν τις ταινίες αλλά πολλές φορές και το μύθο των πρωταγωνιστών τους – ποιος αλήθεια μπορεί να αναγνωρίσει τους φημισμένους Φρανκ Κάπρα, Τζορτζ Κιούκορ, Φρεντ Τσίνεμαν, Τζον Σλέσιντζερ και πολλούς άλλους καταξιωμένους σκηνοθέτες;

Ωστόσο, ανάμεσα στους δεκάδες ηθοποιούς που έχουν πάρει στο σπίτι τους το χρυσό αγαλματίδιο υπάρχουν και αυτοί που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στο θεσμό, έχουν γράψει τη δική τους μεγάλη ιστορία στον κινηματογράφο και μέσα και από τα Όσκαρ είχαν και έχουν τη δική τους επιρροή στην κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλυγουντ.

Με αφορμή τη αυριανή απονομή των Όσκαρ, είναι μία ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω και να δούμε όλους τους πολυβραβευμένους ηθοποιούς του θεσμού, που άφησαν το δικό τους σημάδι στο σινεμά, κάτι που μάλλον δεν έγινε τυχαία. Δηλαδή τη βραβευμένη με τέσσερις φορές Κάθριν Χέπμπορν και αυτούς που την ακολουθούν με τρία χρυσά αγαλματάκια, δηλαδή τον Τζακ Νίκολσον, την Ίνγκριντ Μπέργκμαν και τη Μέριλ Στριπ, για την οποία μπαίνουν στοιχήματα αν τα επόμενα δύο χρόνια θα προσθέσει ακόμη ένα Όσκαρ στη συλλογή της.

Ads

Το ρεκόρ της Κάθριν Χέπμπορν

Η βραβευμένη με τέσσερα Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου Κάθριν Χέπμπορν (γεννήθηκε 12 Μαΐου 1907 και πέθανε 29 Ιουνίου 2003) αποτελεί έναν από τους θρύλους του σινεμά, με την πολυτάραχη ζωή της, τη δυναμική στάση ζωής της, που αμφισβήτησε την πρωτοκαθεδρία των ανδρών και άφησε εποχή για τη σχέση της με τον Σπένσερ Τρέισι. Η Χέπμπορν ήταν υποψήφια δώδεκα φορές για το Όσκαρ, οκτώ φορές για α’ ρόλο, ενώ το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την αξιολόγησε πρώτη στη λίστα με τις καλύτερες γυναίκες ηθοποιούς όλων των εποχών.

Τα Όσκαρ τα κέρδισε για τις ταινίες:

«Χρυσή Λίμνη», ένα τρυφερό δράμα, που γύρισε ο Μαρκ Ράιντελ το 1981, έχοντας δίπλα της τον αξεπέραστο Χένρι Φόντα, στην τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση (πέθανε τον επόμενο χρόνο) και την κόρη του Τζέιν Φόντα.

«Το Ξημέρωμα της Δόξας», μια δραματική ταινία του 1933, σε σκηνοθεσία Λόουελ Σέρμαν και σε σενάριο του Χάουαρντ Τζ. Γκριν. Συμπρωταγωνιστούν ο θρυλικός Ντάγκλας Φέρμπανκς τζούνιορ και ο Άντολφ Μεντζού. Η Χέπμπορν ερμηνεύει το ρόλο μιας ταλαντούχας και φιλόδοξης νεαρής ηθοποιού, η οποία έφυγε από την επαρχία και πήγε στη Νέα Υόρκη για να γίνει σταρ του Μπρόντγουεϊ κάτι που θα καταφέρει μετά από πολλές περιπέτειες. Εδώ κερδίζει το πρώτο της Όσκαρ.

«Μάντεψε Ποιος θα ‘ρθει το Βράδυ», μια αξέχαστη κοινωνική κομεντί, σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Στάνλεϊ Κρέιμερ και σενάριο Ουίλιαμ Ρόουζ, έχοντας δίπλα της τον έρωτα της ζωής της, τον Σπένσερ Τρέισι, τον άνθρωπο που τη βοήθησε να κτίσει την προσωπικότητά της που θα την κάνει σύμβολο της ανεξάρτητης γυναίκας. Επίσης, πρωταγωνιστεί ο μοναδικός Σίντνεϊ Πουατιέ. Το θέμα της ταινίας καταπιάνεται με ένα καυτό κοινωνικό ζήτημα της εποχής, δηλαδή την είσοδο ενός μαύρου σε μία μεγαλοαστική οικογένεια, ως υποψήφιος γαμπρός.

«Το Λιοντάρι του Χειμώνα», ένα ιστορικό δράμα εποχής, σαιξπηρικού χαρακτήρα, που γύρισε ο Άντονι Χάρβεϊ το 1968. Δίπλα της πρωταγωνιστεί ο Πίτερ Ο’ Τουλ.

Κέβιν Σπέισι

Ο – πολυσυζητημένος με τον κακό τρόπο τον τελευταίο καιρό – ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Κέβιν Σπέισι έλαβε το Όσκαρ Β′ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του Μπράιαν Σίνγκερ, «Συνήθεις Ύποπτοι» το 1995.

Το 1999 ακολούθησε και δεύτερο Όσκαρ, Α′ Ανδρικού Ρόλου, για την ερμηνεία του στην ταινία του Σαμ Μέντες, American Beauty.

Βίβιαν Λι

Η Βίβιαν Λι βραβεύθηκε με δύο Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου, το πρώτο για τον ρόλο της Σκάρλετ Ο’Χάρα στο Όσα παίρνει ο άνεμος (Gone With The Wind) το 1939 και το δεύτερο για τον ρόλο της Μπλανς Ντυμπουά στο Λεωφορείον ο Πόθος (A Streetcar Named Desire) το 1951.

Άντονι Κουίν

Ο Αμερικανός ηθοποιός Άντονι Κουίν εμφανίστηκε σε περισσότερες από 150 ταινίες σε διάστημα 50 ετών και βραβεύτηκε με Όσκαρ Β′ Ανδρικού Ρόλου το 1952 στην ταινία Βίβα Ζαπάτα (Viva Zapata!) ως συμπρωταγωνιστής του Μάρλον Μπράντο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα πήρε πάλι Όσκαρ για την ερμηνεία του στο ρόλο του ζωγράφου Πολ Γκογκέν στο φιλμ Η ζωή ενός ανθρώπου (Lust For Life, 1956).

Γκλέντα Τζάκσον

Η Αγγλίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης, Γκλέντα Τζάκσον έχει επίσης δυο Όσκαρ Α′ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στις ταινίες Ερωτευμένες Γυναίκες (Women in Love, 1969) και Απιστία με αξιοπρέπεια (A Touch of Class, 1973).

Ελίζαμπεθ Τέιλορ

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ κέρδισε δύο αγαλματάκια, την πρώτη για την ταινία Ζήσαμε στην Αμαρτία του 1960 και τη δεύτερη για το Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; του 1966.

Τομ Χανκς

Ο Τομ Χανκς έχει κερδίσει δύο συνεχόμενες χρονιές Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου, το 1993 και το 1994, για τις ερμηνείες του στις ταινίες Φιλαδέλφεια (Philadelphia, 1993) και Φόρεστ Γκαμπ (Forrest Gump, 1994).

Τζόντι Φόστερ

Το 1989 βραβεύτηκε με Όσκαρ Α′ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία, Οι Κατηγορούμενοι (The Accused), όπου υποδύθηκε μια γυναίκα που έπεσε θύμα βιασμού.

Δύο χρόνια αργότερα πρωταγωνίστησε στο ψυχολογικό θρίλερ Η Σιωπή των Αμνών (The Silence of the Lambs) στο ρόλο της Κλαρίς Στάρλινγκ, μιας εκπαιδευόμενης πράκτορα του FBI, που βοηθά στη σύλληψη ενός μανιακού δολοφόνου. Η ερμηνεία της έλαβε εξαιρετικές κριτικές και της χάρισε το δεύτερο Όσκαρ Α′ Γυναικείου Ρόλου.

Ίνγκριντ Μπέργκμαν

Η Σουηδή καλλονή Ίνγκριντ Μπέργκμαν, ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, είχε τρία Όσκαρ και δύο Έμμυ.

Το 1945 έλαβε το βραβείο Όσκαρ για τη συμμετοχή της στην ταινία Εφιάλτης.

Ρόμπερτ Ντε Νίρο  

Ο Ρόμπερτ Μάριο Ντε Νίρο θεωρείται δικαίως ως ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, για ορισμένους και ο πιο σημαντικός εν ζωή.

Κέρδισε βραβείο Όσκαρ Α′ Ανδρικού Ρόλου για το Οργισμένο Είδωλο και Όσκαρ Β′ Ανδρικού Ρόλου για το Ο Νονός ΙΙ .

Κέιτ Μπλάνσετ

Η Αυστραλή Κέιτ Μπλάνσετ έχει δυο βραβεία Όσκαρ, ένα Α′ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του 2013 Θλιμμένη Τζάσμιν (Blue Jasmine) και ένα Β′ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του 2004 Ιπτάμενος Κροίσος (The Aviator).

Σπένσερ Τρέισι

Ο Σπένσερ Τρέισι είχε βραβευθεί δύο φορές με Όσκαρ. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ντένζελ Γουάσινγκτον

Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον έχει λάβει δυο βραβεία Όσκαρ Α′ Ανδρικού Ρόλου, για την δραματική-πολεμική ταινία Glory (1989) και για τον ρόλο του ως αστυνομικού στο θρίλερ Ημέρα Εκπαίδευσης (2001).

Τζακ Νίκολσον

Τρία Βραβεία Όσκαρ από τις 12 φορές που προτάθηκε και 7 Χρυσές Σφαίρες. Το πρώτο του Όσκαρ Α′ ανδρικού ρόλου, το κέρδισε για την ερμηνεία του στην ταινία του Μίλος Φόρμαν Στη Φωλιά του Κούκου (One Flew Over the Cuckoo’s Nest, 1975). Για τον ρόλο του στο Οι Κόκκινοι (Reds, 1981) προτάθηκε για Όσκαρ Β′ ανδρικού ρόλου, δυο χρόνια αργότερα κέρδισε το όσκαρ Β′ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο Σχέσεις Στοργής (Terms of Endearment, 1983), ενώ για το Καλύτερα δε Γίνεται (As Good As It Gets) του 1997 κέρδισε το τρίτο του Όσκαρ.

Μέριλ Στριπ

Η Μέριλ Στριπ που ήρθε με τον αέρα της πρωταγωνίστριας ήδη από την ταινία Ο Ελαφοκυνηγός (The Deer Hunter, 1978) και μετά με το Κράμερ εναντίον Κράμερ (Kramer vs. Kramer, 1979). Για την πρώτη ταινία έλαβε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ, ενώ για τη δεύτερη κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ. Το 1982 κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία Η Εκλογή της Σόφι (Sophie’s Choice).

Το 2012 κέρδισε το τρίτο της Όσκαρ για την ταινία Η Σιδηρά Κυρία (The Iron Lady).

Κάθριν Χέπμπορν

H Κάθριν Χάουτον Χέπμπορν ήταν ένας θρύλος. Η πολυετής καριέρα της (73 ολόκληρα χρόνια) έχει σφραγιστεί με τα περισσότερα Όσκαρ Α′ Γυναικείου Ρόλου, τέσσερα τον αριθμό, από συνολικά δώδεκα υποψηφιότητες. Το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την αξιολόγησε πρώτη στη λίστα με τις καλύτερες γυναίκες ηθοποιούς όλων των εποχών.