Μετά το «St. Vincent» του 2014, ο Αμερικανός δημιουργός Θίοντορ Μέλφι, επιστρέφει δριμύτερος με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του: «Αφανείς Ηρωίδες» (Hidden Figures – 2016). Ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης, παρουσιάζει την πραγματική ιστορία τριών γυναικών που βοήθησαν καταλυτικά τη NASA στις προσπάθειες των πρώτων διαστημικών αποστολών της. Έχοντας αποσπάσει τρεις Υποψηφιότητες για Όσκαρ, στο φιλμ πρωταγωνιστούν: η Τάρατζ Π. Χένσον, η εξαιρετική Οκτάβια Σπένσερ, η Τζανέλ Μονέ, ο Κέβιν Κόστνερ και η Κίρστεν Ντανστ.

Ads

Ο Θίοντορ Μέλφι, σκηνοθετεί μία γρήγορη, χιουμοριστική και γεμάτη έμπνευση ταινία, ρίχνοντας φως στην πρώτη, φαινομενικά αδύνατη, πτήση γύρω από την τροχιά της Γης, αλλά και στα πράγματα που μπορούν να πετύχουν οι γυναίκες όταν λειτουργούν ενωμένες, απέναντι σε στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Πέρα όμως από το πολύ συγκεκριμένο γεγονός, η ταινία τοποθετείται χρονικά σε ένα από τα πιο σημαντικά σταυροδρόμια της Αμερικάνικης ιστορίας. Τη συνεχή μάχη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την προσπάθεια της χώρας να ξεπεράσει τον Ψυχρό Πόλεμο, τη χρήση των πυρηνικών όπλων, αλλά και τη φιλοδοξία να είναι η πρώτη υπερδύναμη που θα έχει ανθρώπινη παρουσία στο Διάστημα.

image

Ads

«Αυτή η ιστορία λαμβάνει χώρα όταν υπήρχε ο Ψυχρός Πόλεμος, ο αγώνας για την κατάκτηση του διαστήματος, ο ρατσιστικός Νότος του Τζιμ Κρόου και η γέννηση του αγώνα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πρόκειται για μία εκπληκτική ιστορική στιγμή, που δυστυχώς ελάχιστοι γνωρίζουν.» – Θίοντορ Μέλφι

Αφανείς Ηρωίδες / Hidden Figures
Σκηνοθεσία: Θίοντορ Μέλφι
Σενάριο: Άλισον Σρέντερ
Πρωταγωνιστούν: Ταράτζι Π. Χένσον, Οκτάβια Σπένσερ, Τζανέλ Μόνα, Κέβιν Κόστνερ, Κίρστεν Ντανστ, Τζιμ Πάρσονς, Μαχερσάλα Άλι, Όλντις Χοντζ
Φωτογραφία: Μάντι Γουόλκερ
Μοντάζ: Πίτερ Τέσνερ
Σχεδιασμός παραγωγής: Γουίν Τόμας
Μουσική: Φάρελ Γουίλιαμς
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2016
Διάρκεια: 127 λεπτά

image

Μία ομάδα από γυναίκες μαθηματικούς, οι οποίες άνοιξαν τα σύνορα των θετικών επιστημών, πολέμησαν για την ισότητα κι έθεσαν τον Τζον Γκλεν σε τροχιά γύρω από τη Γη, με πάνω από 17.000 μίλια την ώρα, παρέμεινε για πολλά χρόνια στην απόλυτη αφάνεια.

Η ταινία «Αφανείς Ηρωίδες» αποκαλύπτει την απίστευτη, άγνωστη, αλλά αληθινή ιστορία, μίας μοναδικής ομάδας γυναικών, που άλλαξε τα θεμέλια των Ηνωμένων Πολιτειών και της NASA, στοχεύοντας προς το καλύτερο.

image

Αφηγείται την ζωτικής σημασίας ιστορία μιας ελίτ ομάδας Αφρο-Αμερικανών γυναικών μαθηματικών της NASA, η οποία βοήθησε τις Η.Π.Α. να κερδίσει τους αντιπάλους της στη διαστημική κούρσα και συγκεκριμένα τη Σοβιετική Ένωση, στον αγώνα των διαστημικών αποστολών, δίνοντας παράλληλα μάχη για τα ίσα δικαιώματα των γυναικών.

Το «Αφανείς Ηρωίδες» είναι η ιστορία των Κάθριν Τζόνσον (Ταράζι Π. Χένσον), Ντόροθι Βον (Οκτάβια Σπένσερ) και Μαίρη Τζάκσον (Τζανέλ Μονέ), τριών ιδιοφυών Αφροαμερικανών γυναικών, οι οποίες εργάζονταν για τη NASA και ήταν οι εγκέφαλοι πίσω από μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην ιστορία.

image

Πρόκειται για την εκτόξευση του αστροναύτη Τζον Γκλεν σε τροχιά, ένα σπουδαίο επίτευγμα που ανέτρεψε την διαστημική κούρσα και ενθουσίασε το κοινό. Οι τρεις πρωτοπόροι ξεπέρασαν κάθε εμπόδιο που συνάντησαν λόγω του φύλου και της φυλής τους, εμπνέοντας τις επόμενες γενιές να κάνουν μεγάλα όνειρα.

«Πάντα έκανα το καλύτερο για τη δουλειά μου, την οικογένειά μου και την κοινότητά μου. Έλυνα απλώς προβλήματα που έπρεπε να λυθούν. Μην τα αποφεύγετε. Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα, μπορεί να λυθεί. Μία γυναίκα μπορεί να το λύσει – όπως ακριβώς μπορεί κι ένας άντρας, αν του δώσεις αρκετό χρόνο.» – Κάθριν Τζ. Τζόνσον

image

Η Κάθριν Τζ. Τζόνσον, η Ντόροθι Βον και η Μαίρη Τζάκσον, κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις, το πάθος και τις επιστημονικές τους ικανότητες όταν οι απαιτήσεις του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου άλλαζαν την κοινωνική υπόσταση ολόκληρου του έθνους. Όταν πλέον καταργήθηκαν οι νόμοι σχετικά με τις φυλετικές διακρίσεις, τα ομοσπονδιακά γραφεία άρχισαν να αναζητούν γυναίκες και αφροαμερικανούς με την ικανότητα να διεξάγουν ουσιαστικές επιστημονικές έρευνες.

image

Το φιλμ πραγματεύεται την πραγματική ιστορία των ελάχιστα γνωστών ανθρώπων που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στα πρώτα βήματα των διαστημικών αποστολών της NASA. Απέσπασε τριες συνολικά υποψηφιότητες για Βραβείο Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Οκτάβια Σπένσερ και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου. Πρωταγωνιστούν: Τάρατζ Π. Χένσον, Οκτάβια Σπένσερ, Τζανέλ Μονέ, Κέβιν Κόστνερ, Κίρστεν Ντανστ, Τζιμ Πάρσονς, Μαχερσάλα Άλι, Όλντις Χοντζ.

image

«Έχω δύο κόρες και προσπαθώ κάθε μέρα να τους λέω ότι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε θέλουν στη ζωή τους, αν αφοσιωθούν με όλη την καρδιά και την ψυχή τους σε αυτό. Θέλω να γνωρίζουν ότι έχουν αληθινή αξία και ότι μπορούν να δημιουργήσουν μια ικανοποιητική ζωή για τους εαυτούς τους με τη δύναμη του μυαλού τους.» – Θίοντορ Μέλφι