Η επιλογή της αφροαμερικανής ηθοποιού, Χάλι Μπέιλι (Halle Bailey), για τον ρόλο της Άριελ στη νέα ταινία «Η Μικρή Γοργόνα» έφερε ποικίλες αντιδράσεις και «πυρά» κατά της Disney, με το hashtag #NotMyAriel να κάνει τον γύρο του Διαδικτύου και πολλούς να κατηγορούν την Disney πως διαστρεβλώνει την αρχική ιστορία κινουμένων σχεδίων.

Ads

Η νέα ταινία είναι μια live-action εκδοχή της κλασικής ταινίας κινουμένων σχεδίων, βασισμένη στην ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και παρά τις θετικές αντιδράσεις που συγκέντρωσε αρχικά το βίντεο που κυκλοφόρησε, γρήγορα το #NotMyAriel άρχισε να γίνεται viral, ξεσηκώνοντας ένα κύμα αντιδράσεων. Αν και είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι η ηθοποιός επιλέχθηκε για να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία, φαίνεται ότι οι πρώτες εικόνες πυροδότησαν αντιδράσεις και απογοήτευση, με τους χρήστες του διαδικτύου να επικρίνουν την επιλογή μιας μαύρης ηθοποιού.

Πολλοί από τους χρήστες του Twitter σημείωσαν ότι η Μπέιλι δεν ταιριάζει με την εικόνα που έχουν όλοι για τη μικρή γοργόνα, δηλαδή ένα κορίτσι με λευκό δέρμα, κόκκινα μαλλιά και γαλανά μάτια. Μεταξύ άλλων, σχολιάστηκε ότι η μαύρη ηθοποιός στον συγκεκριμένο ρόλο, αμαυρώνει τις παιδικές αναμνήσεις του κοινού, καθώς παραμορφώνει τον αγαπημένο χαρακτήρα.

Οι αντιδράσεις μικρών αφροαμερικανών κοριτσιών

Ads

H απάντηση στην αρνητική κριτική και τα σχόλια ήρθε όμως μέσω TikTok, στο οποίο αφροαμερικανίδες μητέρες μικρών κοριτσιών ανέβασαν βίντεο με τις αντιδράσεις των παιδιών τους την πρώτη φορά που είδαν το τρέιλερ της «Μικρής Γοργόνας» με την «Μαύρη Άριελ».

«Είναι μαύρη;» ρωτάει η Ke’Iona Shanks, η οποία γίνεται 8 ετών την επόμενη εβδομάδα. «Ναι!». Η Άριελ, η οποία στην προηγούμενη ταινία της Disney απεικονιζόταν ως λευκή με κόκκινα μαλλιά και μπλε μάτια, τώρα έχει κόκκινες μπούκλες και είναι μαύρη.

Η αντίδραση της Ke’Iona ήταν μία από τις πολλές στιγμές που κατέγραψαν οι γονείς στο TikTok καθώς έδειχναν στις μαύρες κόρες τους το τρέιλερ για τη νέα live-action εκδοχή της «Μικρής Γοργόνας», αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Η πλατφόρμα γέμισε από βίντεο με αντιδράσεις των μικρών μαύρων κοριτσιών, όταν αντιλήφθηκαν ότι η Άριελ είναι μία από αυτές. Στα βίντεο που αναρτήθηκαν, οι μητέρες απαθανατίζουν τις κόρες τους να κοιτούν για πρώτη φορά το τρέιλερ της νέας ταινίας. Όταν συνειδητοποίησαν ότι η Άριελ είναι μαύρη, άλλα συγκινήθηκαν, άλλα ούρλιαξαν από τη χαρά τους.

«Μαμά κοίτα, είναι μαύρη», «Είναι καφέ σαν κι εμένα» ακούγονται να λένε στα βίντεο οι μικρές φαν της πριγκίπισσας της Disney. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τόνισαν τη σημασία που έχει η «Μαύρη Άριελ» και γενικότερα μία μαύρη πριγκίπισσα, για αυτά τα παιδιά.

Ο ρόλος της Χάλι Μπέιλι σηματοδοτεί μια από τις λίγες φορές που μια πριγκίπισσα της Disney υποδύεται μια μαύρη πρωταγωνίστρια. Τα βίντεο αντίδρασης καταγράφουν τη στιγμή που νεαρά μαύρα κορίτσια βλέπουν το τρέιλερ, πολλά από αυτά με τις πιτζάμες τους, και βλέπουν για πρώτη φορά μια πριγκίπισσα της Disney που τους μοιάζει.

«Το να βλέπεις μια πραγματική εκδήλωση κάποιου πράγματος που αγαπάς και για το οποίο παθιάζεσαι, κάνει αυτό το πράγμα πιο ρεαλιστικό και σε κάνει να νιώθεις ότι συμπεριλαμβάνεσαι- αυτή είναι η ελπίδα μου γι’ αυτές», δήλωσε ο Sterling Shanks, ο οποίος κατέγραψε τις κόρες του – Ke’Iona, Lai’Anna, 7 ετών, και Ea’Iona, 2 ετών – καθώς παρακολουθούσαν το τρέιλερ. «Βλέποντας τη Halle Bailey ως Ariel κάτι που αγαπούν γίνεται πιο εφικτό και σχετικό». Ο κ. Shanks δήλωσε ότι η αντίδρασή τους τον έκανε να δακρύσει.

Η αντίδραση της Halle Bailey

«Αισθάνομαι τόσο ευγνώμων που βίωσα αυτή την ταινία σε όλη της την δόξα. Ήταν πολύ δύσκολη εμπειρία το να είμαι μακριά από τα πάντα και από όλους όσους έχω γνωρίσει, να νιώθω μοναξιά, αμφιβολία, αλλά και τόση ελευθερία και επιμονή που έφτασα να έχω στο τέλος» είχε αναφέρει η πρωταγωνίστρια για το φιλμ. Η Halle Bailey έγραψε στο Twitter ότι παρακολούθησε  «με δέος» την ανταπόκριση των μικρών παιδών στο τρέιλερ.

Απαντώντας στην αρνητική κριτική , η Bailey είχε μιλήσει στο Variety, λέγοντας ότι δεν έδωσε σημασία στα σχόλια. «Αισθάνομαι ότι ονειρεύομαι και είμαι απλά ευγνώμων και δεν δίνω σημασία στον αρνητισμό. Απλά νιώθω ότι, ξέρετε, αυτός ο ρόλος ήταν κάτι μεγαλύτερο από εμένα και σπουδαιότερο. Και θα είναι πανέμορφο. Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που είμαι μέρος του».

«Θέλω το κοριτσάκι μέσα μου και τα μικρά κορίτσια σαν εμένα που παρακολουθούν να ξέρουν ότι είναι ξεχωριστά και ότι πρέπει να είναι πριγκίπισσες με κάθε τρόπο», δήλωσε η Bailey στο Variety τον Αύγουστο. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είναι. Αυτή η διαβεβαίωση ήταν κάτι που χρειαζόμουν».

Στα σχεδόν 100 χρόνια ιστορίας της Disney, έχει υπάρξει μόνο μία μαύρη πριγκίπισσα της Disney – η πριγκίπισσα Τιάνα στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος» του 2009 με πρωταγωνίστρια την Anika Noni Rose. Η τραγουδίστρια Μπράντι πρωταγωνίστησε το 1997 σε μια κινηματογραφική εκδοχή της «Σταχτοπούτας», ένα ριμέικ του μιούζικαλ των Ρότζερς και Χάμερσταϊν.