Η Κατέλ Κιγιεβερέ («Suzanne», «Un Poison Violent»), υπογράφει την τρίτη και πιο ώριμη ταινία της, με τον τίτλο «Δύο Καρδιές». Το σενάριο πλέκει τρεις φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες για να μιλήσει για εκείνες τις στιγμές στη ζωή όπου η τραγωδία συναντά την ελπίδα και ο θάνατος μεταμορφώνεται σε ζωή. Προβάλλεται την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Ιουνίου, στο «Σινεμά με Θέα».

Ads

«Ήθελα να αντιμετωπίσω μια νέα αφηγηματική και χρονική πρόκληση. Ήθελα μια ταινία που να είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό χωρίς να κάνω εκπτώσεις ως σκηνοθέτης. Όσο γράφαμε το σενάριο, ήθελα να κάνω μια ταινία που δε θα ήταν ούτε χρονικό ούτε μια ιστορία για ένα σύνολο χαρακτήρων. Ήθελα να κάνω κάτι που να μοιάζει με σκυταλοδρομία – σαν μια ταινία που δεν έχει κεντρικό χαρακτήρα. Έπρεπε να βρούμε μια ισορροπία, να δώσουμε σε όλους και όλες τη δική τους θέση στην ιστορία, στη ζωή τους. Έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τα κινηματογραφικά μέσα για να δημιουργήσουμε μια εμπειρία που ήταν αρκετά αληθινή για να παρασύρει στην κίνησή της τον θεατή. Κάθε χαρακτήρας έχει μια δυνατή προσωπικότητα αλλά είναι και ένα κομμάτι μιας αλυσίδας που ενώνει τη ζωή και τον θάνατο. Στην καρδιά της ταινίας βρίσκεται το ερώτημα της σύνδεσης ανάμεσα στα άτομα αυτά και το πώς οργανώνουμε την αλυσίδα αυτή για να παρατείνουμε μια ζωή, να αντιμετωπίσουμε τον θάνατο.» – Κατέλ Κιγιεβερέ

image

«Δύο Καρδιές» (Réparer les vivants / Heal the living – (2016) της Κατέλ Κιγιεβερέ (Γαλλία, Βέλγιο)
Διάρκεια: 104 λεπτά
Τετάρτη 13/6 και Πέμπτη 14/6, στις 21:30

Ads

Όλα ξεκινούν την αυγή. Τρεις νεαροί σέρφερ δαμάζουν τα θηριώδη κύματα. Μερικές ώρες μετά, στην επιστροφή τους, συμβαίνει ένα ατύχημα. Πλέον συνδεδεμένος στα μηχανήματα ενός νοσοκομείου, η ύπαρξη του Σιμόν μοιάζει περισσότερο με παραίσθηση. Στο μεταξύ στο Παρίσι, μια γυναίκα αναμένει μια μεταμόσχευση που θα της δώσει μια νέα ευκαιρία στη ζωή.

image

Η Κατέλ Κιγιεβερέ, μεταφέρει το μυθιστόρημα της Μαϊλίς ντε Κερανγκάλ στην μεγάλη οθόνη. Πρόκειται για μία ευαίσθητη και συγκινητική δημιουργία, με εξαιρετικό καστ ηθοποιών στη διάθεσή της. Πρωταγωνιστούν: Ταχάρ Ραχίμ, Εμανουέλ Σενιέ, Αν Ντορβάλ, Μπουλί Λανέρ, Φίνεγκαν Όλντφιλντ.

«Ο Νταβίντ Θιόν, ο παραγωγός της ταινίας, μου έδωσε ένα αντίτυπο λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του. Είχα ήδη διαβάσει δύο άλλα βιβλία της Μαϊλίς ντε Κερανγκάλ και αυτό το διάβασα σε πέντε ώρες, ενώ σκεφτόμουν ότι έπρεπε να το κάνω ταινία. Μου ήταν τόσο ξεκάθαρο, ήταν κάτι το ενστικτώδες. Αργότερα, όταν δούλευα το σενάριο, κατάλαβα καλύτερα το γιατί. Υπήρχε μια κάθαρση στη διαδικασία της επεξεργασίας της ιστορίας – υπήρχε η ανάγκη και επιθυμία μου να μεταμορφώσω τη δική μου εμπειρία στο νοσοκομείο. Τελικά, η μεταφορά αυτή έγινε τόσο προσωπική όσο και οι άλλες μου ταινίες. Εξάλλου, η ιστορία αυτή υποσχόταν μια πολύ δυνατή κινηματογραφική περιπέτεια. Το ταξίδι αυτού του οργάνου μού έδινε τη δυνατότητα να κινηματογραφήσω σώματα με έναν τρόπο που είναι ταυτόχρονα ανατομικός, ποιητικός και μεταφυσικός. Πώς μπορεί κανείς να κινηματογραφήσει το εσωτερικό ενός ανθρώπου; Ποιους κανόνες σπάμε εξερευνώντας αυτά τα «μέρη»; Η κινηματογραφική αυτή πρόκληση, που αναμιγνύει το ασήμαντο και το ιερό, μου θύμισε την πρώτη μου ταινία.» – Κατέλ Κιγιεβερέ

Σινεμά με Θέα

image

Η πιο δροσερή πρόταση εξόδου γίνεται και φέτος το καλοκαίρι από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οι δυο κορυφαίοι πολιτιστικοί θεσμοί της συμπρωτεύουσας, διοργανώνουν για τέταρτη συνεχή χρονιά το «Σινεμά με Θέα» στο πιο όμορφο σημείο της πόλης, την οροφή του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με τη μοναδική θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο, προτείνοντας μαγικές κινηματογραφικές βραδιές.

Το «Σινεμά με Θέα» είναι ένας θερινός κινηματογράφος θεσμός, ο οποίος ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 και αγαπήθηκε πολύ από το κοινό της πόλης που γεμίζει με ενθουσιασμό όλες τις προβολές. Προσφέρει μια εναλλακτική και οικονομική πρόταση εξόδου για όσους θα βρίσκονται το καλοκαίρι στην Θεσσαλονίκη, από τις 11 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου και από τις 27 Αυγούστου έως τις 13 Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες:
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – οροφή του κτιρίου Μ2
Προβολές: Δευτέρα έως Πέμπτη
Τιμές Εισιτηρίων: 5€ (γενική είσοδος), 4€ (φοιτητές, παιδιά, κάρτα ανεργίας, CineΚάρταF της περιόδου 2017-2018)
Η ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων του «Σινεμά με Θέα» έχει ξεκινήσει μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης