H Ταινιοθήκη της Ελλάδος, αναβιώνει τον θεσμό της «Μικρής Λέσχης» και ανοίγει τους θησαυρούς της συλλογής της, προβάλλοντας κόπιες 16mm και 35mm του αρχείου της, δωρεάν για τα μέλη. Το νέο Αφιέρωμα έχει τίτλο: «5 Δεκαετίες, 50 Ταινίες / Η Δεκαετία του 40». Από την Κυριακή 20 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 10 Απριλίου, θα προβληθούν οκτώ χαρακτηριστικές κινηματογραφικές δημιουργίες, της συγκεκριμένης περιόδου. Το Tvxs.gr είναι αρωγός σε αυτήν την αξιόλογη προσπάθεια και ως χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά.

Ads

«Μικρή Λέσχη» ονομαζόταν η κινηματογραφική λέσχη της Ταινιοθήκης που είχε μυήσει στην έβδομη τέχνη γενιές σινεφίλ και λειτουργούσε στην οδό Κανάρη 1 έως το 1997, όταν πυρκαγιά κατέστρεψε τμήμα του νεοκλασικού κτιρίου. Το 2009 η Ταινιοθήκη μετακόμισε στις νέες της εγκαταστάσεις στον Κεραμεικό και αφιερώθηκε στον τριπλό της ρόλο ως ψηφιακή βιβλιοθήκη, Μουσείο Κινηματογράφου και εστία ανάπτυξης μιας νέας κινηματογραφοφιλίας.

Η «Μικρή Λέσχη» αναβιώνει στον Κεραμεικό και προγραμματίζει μια σειρά αφιερωμάτων σε μεγάλους σκηνοθέτες – δημιουργούς, ιστορικά αφιερώματα, εθνικές κινηματογραφίες και θεματικούς κύκλους προβολών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διοργάνωση ανοιχτών συζητήσεων με το κοινό και τις εισηγήσεις σε κάθε κύκλο από ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών κι επαγγελματίες του χώρου. Η αρχή έγινε με το Αφιέρωμα: «Ταινιοθήκη της Ελλάδος: μια ιστορία σε εικόνες» και συνεχίστηκε με την θεματική ενότητα: «5 Δεκαετίες, 50 Ταινίες / Η Δεκαετία του 30».

image

Ads

Διαβάστε επίσης:
Η «Μικρή Λέσχη» αναβιώνει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
«5 Δεκαετίες, 50 Ταινίες / Η Δεκαετία του 30»

Το αφιέρωμα της «Μικρής Λέσχης» με τίτλο «5 δεκαετίες, 50 ταινίες» συνεχίζεται με τη δεκαετία του 1940. Συνολικά θα προβληθούν 8 κόπιες 16mm και 35mm από το αρχείο της Ταινιοθήκης και η «Διαγωγή… μηδέν!» σε digital beta. Τις ταινίες θα προλογίσουν κριτικοί και θεωρητικοί του κινηματογράφου και σκηνοθέτες.

image

«Η δεκαετία του ’40 σημαδεύεται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την ανάδειξη του νεορεαλισμού  και τη διαμάχη ανάμεσα στον εμπορικό κινηματογράφο και τον μοντερνισμό. Στην Ιταλία εμφανίζεται στην διάρκεια του Φασιστικού καθεστώτος μια τάση για ρεαλισμό – κορυφαία έκφραση της οποίας ήταν η Ossessione – του Λ. Βισκόντι. Με τη μεταφορά του μυθιστορήματος του Κέιν προχωρά σε μια διεισδυτική απεικόνιση της φτώχιας στην κοιλάδα του Πάδου, ενώ ενορχηστρώνει αριστουργηματικά τους ηθοποιούς του και χρησιμοποιεί τις τεχνικές του φωτισμού των στούντιο. Το κίνημα Νεορεαλισμού θα έβρισκε την πιο ολοκληρωμένη του  έκφραση στην τριλογία του Ρ. Ροσελίνι, από την οποία προβάλουμε την Παϊζά. Στα έξι επεισόδια ο φακός ακολουθεί τις Αμερικανικές δυνάμεις από τη Σικελία στην κοιλάδα του Πάδου.  Ο Ροσελίνι χρησιμοποιεί – όπως λέει ο Μπαζέν – την κάμερά του  σαν μια Μπελλ Χαουέλ των πολεμικών ανταποκριτών. Στο Χόλλυγουντ η καλοκουρδισμένη μηχανή παραγωγής ονείρων χρησιμοποιεί ιδιοφυείς σκηνοθέτες -όπως τον Χαουρντ Χοκς -στο Κόκκινο Ποτάμι, για να δώσει καινούργια λάμψη στο γουέστερν. Ή τον Σιόντμακ  που οι Δολοφόνοι,  είναι  ένα εξαιρετικό δείγμα του Αμερικανικού νουάρ. Το τρομερό παιδί του Χόλλυγουντ και συνάμα μεγάλος εικονοκλάστης ο Όρσον Γουέλς, παρουσιάζει μια εμπνευσμένη μεταφορά του Μάκμπεθ. Ο Ροσελίνι πειραματίζεται και αυτός στο L’amore (φωτογραφία) με τη μεταφορά του έργου του Κοκτώ, Η ανθρώπινη φωνή. Τέλος, ο Ν. Λιν, μεγάλος μάστορας του Αγγλικού κινηματογράφου, μεταφέρει στην οθόνη τις Μεγάλες προσδοκίες του Ντίκενς και επιβάλει τον Άλεκ Γκίνες. Στη κατεχόμενη Γαλλία Α.Ζ. Κλουζό μεταφέρει με επιτυχία στην οθόνη το αστυνομικό μυθιστόρημα του Στίμαν. Ενώ στη μεταπολεμική Ελλάδα ο βετεράνος Γαζιάδης σκηνοθετεί την Έλλη Λαμπέτη σε μια κωμωδία στα θρανία, είδος που θα ευδοκιμούσε την επόμενη δεκαετία.» – Μαρία Κομνηνού (Γεν. Γραμματέας ΔΣ Ταινιοθήκης της Ελλάδος/Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών)

Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών για το Αφιέρωμα, «5 Δεκαετίες, 50 Ταινίες / Η Δεκαετία του ‘40», έχει διαμορφωθεί ως εξής:

image

Κυριακή 20 Μαρτίου
18.00 Μεγάλες προσδοκίες (Great Expectations) – D. Lean (1946, 35mm, 113’)
Προλογίζει ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος, πρώην ειδικός σύμβουλος ΕΚΕΒΙ
20.15 Δολοφόνοι (The Killers / A Man Alone) – R. Siodmak (1946, 35mm, 103’ – φωτογραφία)
Προλογίζει ο Αλέξης Αλεξίου, σκηνοθέτης

image

Κυριακή 27 Μαρτίου
18.00 Διαγωγή… μηδέν! – Γ. Φιλίππου, Μ. Γαζιάδης (1949, Digital Beta, 90’ – φωτογραφία)
20.00 Ossessione (Διαβολικοί  εραστές/ Έμμονο πάθος) – L. Visconti (1943, 35mm, 140’)
Προλογίζει η Ηλέκτρα Βενάκη, Ιδρύτρια της διαδικτυακής πύλης www.altcine.com για τον Βαλκανικό κινηματογράφο

Σάββατο 02 Απριλίου
Ειδική Προβολή «Μικρής Λέσχης»
20.00 Παϊζά (Αυτοί που έμειναν ζωντανοί)  (Paisan) – R. Rossellini (1946, 35mm 134’)
Προλογίζει η Μαρία Κομνηνού, Γενική Γραμματέας Δ.Σ. Ταινιοθήκης – Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών

image

Κυριακή 03 Απριλίου
18.00 Ο δολοφόνος κατοικεί στο 21 ( L’assasin habite au 21) -H.G. Clouzot (1942, 16mm, 84’ – φωτογραφία)
Προλογίζει ο Θανάσης Βασιλείου, διδάκτωρ Αισθητικής Κινηματογράφου, καθηγητής στη Σχολή Σταυράκου, καθηγητής Πανεπιστημίου Aix-Marseille Universite
20.00 Το κόκκινο ποτάμι (Red river) – H. Hawks, A. Rosson (1948, 16mm, 133’ – φωτογραφία)
Προλογίζει ο Γιάγκος Αντίοχος, κριτικός κινηματογράφου (Αθηνόραμα)

image

Κυριακή 10 Απριλίου
18.00 Μάκμπεθ (Macbeth) – O. Welles (1948, 16mm, 92’ – φωτογραφία)
20.00 Αγάπη (L’ Amore) – R. Rossellini  (1948, 16mm, 70’)
Προλογίζει η Έφη Θεοδώρου, σκηνοθέτις

image

Όλες οι προβολές της «Μικρής Λέσχης» θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Β με εξαίρεση την προβολή της ταινίας Παϊζά το Σάββατο 02 Απριλίου που θα γίνει στην Αίθουσα Α.

Πληροφορίες για τις κάρτες μέλους της «Μικρής Λέσχης»

Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν για τα μέλη της «Μικρής Λέσχης», ενώ η εγγραφή του μέλους γίνεται οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί και ισχύει για 12 συνεχόμενους μήνες. Το ετήσιο αντίτιμο της ασημένιας κάρτας μέλους της «Μικρής Λέσχης» είναι 50 ευρώ και 25 ευρώ της λευκής κάρτας για φοιτητές, ανέργους και ΑμεΑ και παρέχει στο μέλος τη δυνατότητα να παρακολουθεί δωρεάν τις προβολές αρχείου (περίπου 100 ταινίες ανά έτος), να εκδίδει μειωμένο εισιτήριο στις υπόλοιπες προβολές της Ταινιοθήκης (τόσο στον χειμερινό όσο και στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς) και να έχει προτεραιότητα κράτησης, ενώ η χρυσή κάρτα μέλους κοστίζει 100 ευρώ και δίνει επιπλέον στο μέλος τη δυνατότητα να συν-διαμορφώνει το πρόγραμμα προβολών, αλλά και να αποκτήσει 30 προσκλήσεις για τις προβολές της επιλογής του. Ώρες πώλησης καρτών: Καθημερινά από τις 17:30 – 22:00 στο ταμείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 / Μετρό Κεραμεικός).