Το ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων «Οι 18 Καταζητούμενες», των Αμέρ Σομάλι και Πωλ Κάουν, εστιάζει στις αρχές της πρώτης Ιντιφάντα, το 1987. Οι κάτοικοι ενός παλαιστινιακού χωριού κοντά στη Βηθλεέμ αγοράζουν 18 αγελάδες, σε μια προσπάθεια να γίνουν αυτάρκεις από πλευράς τροφίμων και να μην εξαρτώνται, από το Ισραήλ. Προβάλλεται δωρεάν στο διαδίκτυο από το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ads

Βρισκόμαστε στο 1987 και το πρώτο μαζικό κίνημα στη Δυτική Όχθη φουντώνει. Οι ντόπιοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να μην αγοράζουν ισραηλινά προϊόντα, ένα από τα οποία είναι το γάλα, που μέχρι τότε αγόραζαν από μια ισραηλινή εταιρεία.

Στο χωριό του σκηνοθέτη, Άμερ Σόμαλι, στο Μπέιτ Σαχούρ, προάστιο της Βηθλεέμ, ακτιβιστές αποφασίζουν να κάνουν μια συνεταιριστική φάρμα γαλακτοκομικών προϊόντων. Αγοράζουν 18 αγελάδες από ένα ισραηλινό κιμπούτς και τις μεταφέρουν στη Δυτική Όχθη.

image

Ads

Πρόκειται για κάποιους διανοούμενους και ειρηνιστές, οι οποίοι βέβαια δεν έχουν ιδέα πώς να εκθρέψουν ζώα ή να λειτουργήσουν ένα βουστάσιο. Δια της εμπειρικής μεθόδου, οι νεόκοποι «λακτιβιστές» τελικά τα καταφέρνουν και ο πληθυσμός εξαρτάται πλέον από αυτό το «γάλα της Ιντιφάντα».

Αλλά αυτή η πράξη ανυπακοής δεν περνά απαρατήρητη. Η φάρμα δέχεται έφοδο, οι αγελάδες φωτογραφίζονται και κηρύσσονται «απειλή για το κράτος του Ισραήλ». Θα ζήσουν αρκετά αυτές οι 18 καταζητούμενες για να δώσουν γάλα γι’ άλλη μια μέρα;

image

Με χιούμορ και πάθος, η ταινία «Οι 18 Καταζητούμενες», διακατέχεται έντονα από το πνεύμα της πρώτης παλαιστινιακής εξέγερσης, μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες αυτών που την έζησαν.

Συνδυάζοντας συνεντεύξεις και αρχειακό υλικό με animation, το ντοκιμαντέρ των Αμέρ Σομάλι και Πολ Κόουαν αφηγείται την παράξενη ιστορία 18 αγελάδων. Οι αγελάδες έγιναν σύμβολο ελευθερίας και αντίστασης, παρέχοντας γάλα στους παλαιστίνιους κατοίκους, ώστε να μην εξαρτώνται από τους ισραηλινούς παραγωγούς.

image

«Τα αρχεία των Παλαιστινίων από την πρώτη Ιντιφάντα προέρχονται από τον ξένο τύπο. Διαχειρίζονται το παλαιστινιακό ζήτημα, ανάλογα με τη δική τους ατζέντα. Όσοι υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους τους παρουσιάζουν ως μαρτυρικά θύματα και όσοι είναι εναντίον τους ως τρομοκράτες που καίνε λάστιχα και πετάνε μολότοφ. Ο τύπος ποτέ δεν έδειξε πώς είναι οι συνηθισμένοι Παλαιστίνιοι στην καθημερινή τους ζωή: ότι αρμέγουν αγελάδες, ταΐζουν κότες, βοηθούν τα παιδιά τους στα μαθήματά τους.» – Αμέρ Σομάλι

Η ταινία τεκμηρίωσης, «Οι 18 Καταζητούμενες / The Wanted 18» των Αμέρ Σομάλι και Πωλ Κάουν, προβάλλεται στο πλαίσιο του Αφιερώματος που διοργανώνει το 22ο Φ.Ν.Θ. στο animated ντοκιμαντέρ: «Όταν το Ντοκιμαντέρ συνάντησε το Κινούμενο Σχέδιο».

Διαβάστε Επίσης:

image

22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο αναβλήθηκε λόγω της έκτακτης παγκόσμιας συνθήκης με την πανδημία, επιστρέφει και πραγματοποιείται διαδικτυακά από την Τρίτη 19 Μαΐου έως και την Πέμπτη 28 Μαΐου. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν, 210 ταινίες τεκμηρίωσης, από όλον τον κόσμο.
 
Η φετινή διοργάνωση, διεξάγεται online και παρουσιάζει ντοκιμαντέρ, πρωτότυπα αφιερώματα, καθώς και μια σειρά από live ανοιχτές συζητήσεις, διαθέσιμες στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube, αλλά και στον επίσημο ιστότοπο, όπου θα μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν τα ντοκιμαντέρ του 22ου ΦΝΘ. Κάθε ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο για 400 θεάσεις σε χρήστες αποκλειστικά από την Ελλάδα.

Διαβάστε Επίσης:

image

Οι 18 Καταζητούμενες / The Wanted 18
Σκηνοθεσία:  Αμέρ Σομάλι και Πωλ Κάουν
Σενάριο: Paul Cowan
Διεύθυνση φωτογραφίας: Daniel Villeneuve, German Gutierrez
Μουσική: Benoit Charest
Φορμάτ: DCP Έγχρωμο – Ασπρόμαυρο
Έτος Παραγωγής: 2014
Χώρα Παραγωγής: Καναδάς, Παλαιστίνη, Γαλλία
Διάρκεια: 75 λεπτά
Προβάλλεται δωρεάν στο διαδίκτυο από το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης