Την παραμονή του 70ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, θα έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε επί της μεγάλης οθόνης, την ταινία  «Κάτω από τον Ήλιο του Σατανά» (Under the Sun of Satan / Sous le soleil de Satan – 1987) του Μορίς Πιαλά, με πρωταγωνιστές τους: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Σαντρίν Μπονέρ και Μορίς Πιαλά. Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο φιλμ, το οποίο απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα της διοργάνωσης, 30 χρόνια πριν, εν μέσω αποδοκιμασιών! Το φιλμ προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, την Τρίτη 16 Μαΐου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο του Ciné-club.

Ads

Ciné-club

image

Το Ciné-club παρουσιάζει δημιουργίες που έχουν σχέση με την πολιτιστική επικαιρότητα του Ινστιτούτου, της Γαλλίας ή της Ελλάδας και προβάλλονται μία Τρίτη κάθε μήνα. Στην πέμπτη συνάντηση του κύκλου προβολών, η αρχή έγινε με «Το μυθιστόρημα ενός χαρτοκλέφτη» του Sacha Guitry, ακολούθησε η «Επιθεώρηση Lavardin» του Claude Chabrol και η εξαιρετική «Φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη.

Ads

Το 2017 το Ciné-club μας καλωσόρισε με την ταινία: «Νύχτες με Πανσέληνο» (Full Moon in Paris – 1984) του Ερίκ Ρομέρ, ενώ τον Φεβρουάριο, το αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει ή να ξαναδεί το μυθιστόρημα του σπουδαίου συγγραφέα, έτσι όπως μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη από τον Ζυλ Ντασέν: «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται».

Το Ciné-club αυτή την περίοδο επιστρέφει δυναμικά και μας προτείνει μία μοναδική προβολή που συνδέεται με την τρέχουσα κινηματογραφική επικαιρότητα και το επετειακό 70ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών: «Κάτω από τον Ήλιο του Σατανά» (Under the Sun of Satan / Sous le soleil de Satan – 1987).

Διαβάστε επίσης:
Το «Ιερό Ελάφι» του Γιώργου Λάνθιμου στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 70ού Φεστιβάλ Καννών

Κάτω από τον Ήλιο του Σατανά / Under the Sun of Satan / Sous le soleil de Satan
Σκηνοθεσία: Μορίς Πιαλά / Maurice Pialat
Σενάριο: Ζωρζ Μπερνανός (μυθιστόρημα), Sylvie Pialat, Μορίς Πιαλά (προσαρμογή)
Πρωταγωνιστούν: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Σαντρίν Μπονέρ, Μορίς Πιαλά
Έτος: 1987
Χώρα: Γαλλία
Διάρκεια: 97 λεπτά
Τρίτη 16 Μαΐου στις 19:30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Auditorium Theo Angelopoulos)
Ελεύθερη είσοδος
Ταινία υποτιτλισμένη στα ελληνικά
Την ταινία παρουσιάζει ο συγγραφέας Σπύρος Γιανναράς

image

Την παραμονή της έναρξης του 70ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, το Ciné-club επιχειρεί μία επιστροφή στο παρελθόν με μια επετειακή ημερομηνία και προβολή. 30 χρόνια πριν και συγκεκριμένα τον Μάιο του 1987, η ταινία «Κάτω από τον Ήλιο του Σατανά» (Under the Sun of Satan / Sous le soleil de Satan) κέρδιζε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες – 21 χρόνια μετά τον τελευταίο γαλλικό Φοίνικα που είχε κερδίσει ο Claude Lelouch με το φιλμ: «Ένας Άντρας και μια Γυναίκα».

image

Ένας αμφιλεγόμενος Χρυσός Φοίνικας, ο οποίος απονεμήθηκε εν μέσω αποδοκιμασιών του κοινού, στο οποίο ο σκηνοθέτης απάντησε προκλητικά: «Αν δεν σας αρέσω, μπορώ να σας πω πως ούτε και σ’ εμένα αρέσετε».

Αξίζει να θυμίσουμε ότι την ίδια χρονιά συναντάμε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, το αριστούργημα του Βιμ Βέντερς, «Τα Φτερά του Έρωτα» (Wings of Desire – 1987), το οποίο περιορίστηκε στο Βραβείο Σκηνοθεσίας, αλλά και αξιομνημόνευτα φιλμ, όπως: «Η Κοιλιά του Αρχιτέκτονα» του Πίτερ Γκριναγουέι, «Chronicle of a Death Foretold» του Φραντσέσκο Ρόσι, «The Family» του Έτορε Σκόλα, «Prick Up Your Ears» του Στίβεν Φρίαρς κ.α.

image

Το φιλμ «Κάτω από τον Ήλιο του Σατανά», αποτελεί διασκευή του έργου του συγγραφέα και δημοσιογράφου, Ζωρζ Μπερνανός / Georges Bernanos και αφηγείται την ιστορία της δεκαεξάχρονης Mouchette, που σκότωσε τον εραστή της. Ενώ όλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία, η έφηβη αισθάνεται την ανάγκη να εξομολογηθεί το έγκλημά της στον αββά Donissan, τον εφημέριο του χωριού. Μια νοσηρή σχέση αναπτύσσεται μεταξύ τους…

image

Η Σαντρίν Μπονέρ / Sandrine Bonnaire υποδύεται τη Mouchette. Το κοινό την είχε ανακαλύψει χάρη στον Πιαλά λίγα χρόνια νωρίτερα μέσα από την ταινία «Στους Έρωτές μας» (1983), ενώ αυτή είναι η τρίτη συνεργασία τους. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ / Gerard Depardieu. Η ταινία καταπιάνεται με τα ηθικά διλήμματα της πίστης και την αβεβαιότητα σχετικά με τη σημασία της μετάνοιας και της συγχώρεσης.

Ο Μορίς Πιαλά (31 Αυγούστου του 1925 – 11 Ιανουαρίου του 2003) ξεκίνησε να ασχολείται με τον Κινηματογράφο σε σχετικά μεγάλη ηλικία και ολοκλήρωσε συνολικά δέκα ταινίες μεγάλου μήκους σε μια περίοδο 24 ετών. Ξεκινώντας ως ζωγράφος, ο Πιαλά έκανε αρχικά ταινίες μικρού μήκους και τηλεοπτικά προγράμματα στη δεκαετία του ’60. H πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία ήταν το 1969, σε ηλικία 44 ετών, με το «L’ enfence nue», που αφηγείτε την ιστορία μιας βασανιστικής εφηβείας.

image

Εκτός από το φιλμ «Κάτω από τον Ήλιο του Σατανά», άλλες ταινίες του Μορίς Πιαλά που προβλήθηκαν κατά καιρούς στην Ελλάδα, ήταν οι εξής: «Δεν θα γεράσουμε μαζί», «Λούλου, το αγόρι που αγαπούσαν τα κορίτσια», «Για τους έρωτές μας» και «Police, Τμήμα δίωξης ναρκωτικών».