Ο Τζιμ Τζάρμους – το τρομερό παιδί του ανεξάρτητου κινηματογράφου – μπορεί να μεγάλωσε, αλλά το σινεμά του παραμένει πρωτότυπο και αναζωογονητικό. Τρία χρόνια μετά το φιλμ «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» (Only Lovers Left Alive – 2013), ο Αμερικανός σκηνοθέτης επέστρεψε φέτος δριμύτερος με την ταινία μυθοπλασίας «Paterson» (Ταινία Έναρξης) και το ντοκιμαντέρ «Gimme Danger», αφιερωμένο στον Ίγκυ Ποπ και το συγκρότημα Stooges. Η ελληνική του πρεμιέρα, γίνεται στο 57ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στον Κινηματογράφο Ολύμπιον.

Ads

«Μου αρέσουν πολλά διαφορετικά είδη μουσικής. Η μουσική είναι το ισχυρότερο εκφραστικό μέσο των ανθρώπων. Δεν ξέρω πώς ακριβώς να εκφράσω το νέο ψυχεδελικό μουσικό κίνημα, υπάρχουν πολλά συγκροτήματα που αγαπώ και ανήκουν σε αυτό, αλλά μου αρέσουν επίσης η τρανς μουσική, διαφορετικές κατηγορίες του μέταλ όπως το στόουνερ και το ντουμ, η underground hip hop, το βαρύ ροκ εν ρολ και πολλά άλλα. Ωστόσο, με ενθουσιάζει η αναβίωση της ψυχεδελικής μουσικής η οποία σε αφήνει να περιπλανάσαι.» – Τζιμ Τζάρμους (54ο Φ.Κ.Θ.)

image

«Gimme Danger»
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Τζιμ Τζάρμους / Jim Jarmusch

Πρωταγωνιστούν: Ίγκυ Ποπ / Iggy Pop, Danny Fields, Mike Watt
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Μουσική
Έτος: 2016
Χώρα: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 108 λεπτά
Αίθουσα: Ολύμπιον – Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 22:45

Ads

image

Το εκρηκτικό ντοκιμαντέρ «Gimme Danger», είναι αφιερωμένο στους θρυλικούς Stooges και στον μοναδικό frontman τους, Ίγκι Ποπ. Φανατικός θαυμαστής τους και προσωπικός φίλος του Ίγκι Ποπ, ο Τζιμ Τζάρμους συνθέτει το πορτρέτο της μπάντας αλλά και μιας ολόκληρης εποχής. Η ενέργεια του αγέραστου Ίγκι διαποτίζει το ντοκιμαντέρ και μας παρασύρει σ’ έναν κόσμο αυθεντικό, όπως και τα είδωλά του.

image

«Στην ιστορία κάθε μορφής Τέχνης και για παράδειγμα στο ροκ εν ρολ, βλέπουμε ότι υπάρχει μια κυκλική πορεία. Όταν ήμουν νεότερος, είχαμε μπουχτίσει το στουντιακό και εμπορικό ρον εν ρολ. Όταν εμφανίστηκαν οι Stooges, oι Sex Pistols και οι Ramones, η ιδέα ήταν πλέον να μη σε νοιάζει το ότι δεν είσαι επαγγελματίας. Με κάποιο τρόπο πιστεύω ότι αυτό είναι το μέλλον και στο σινεμά. Εγώ προτιμώ να δω μια Ελληνική ανεξάρτητη ταινία που έγινε με προϋπολογισμό 200.000 δολάρια παρά τον “Μεγάλο Γκάτσμπι” του Μπαζ Λούρμαν, αλλά αυτό είναι θέμα γούστου.» – Τζιμ Τζάρμους (54ο Φ.Κ.Θ.)

image

Διαβάστε επίσης:
Η απολαυστική Συνέντευξη Τύπου του Τζιμ Τζάρμους στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

«Ο Μπο Ντίντλεϊ και ο Τσακ Μπέρι ήταν οι θεοί μου. Όχι ότι ήταν καλύτεροι από τον Little Richard ή τους Everly Brothers, αλλά ήταν πιο κοντά σε μένα. Πριν από 15 χρόνια κατάλαβα ότι έχω γίνει κι εγώ σαν τον Ντίντλεϊ – έπαιζε πολύ απλή μουσική που στην ουσία ήταν αρκετά σύνθετη. Ποιοι άλλοι με επηρέασαν και γιατί; Ο Φρανκ Ζάπα για τη μουσική και το χιούμορ, οι MC 5 φυσικά, οι Velvet Underground για τη σκοτεινή, soft-porn, θλιμμένη νιχιλιστική τους δύναμη. Πολλοί. Και ξέρω ότι θα επιστρέψω στο ξενοδοχείο απόψε και θα αυτοκτονήσω, γιατί ξέχασα 20-25 ακόμα μουσικούς που δεν σας είπα. Να σας πω, όμως, κι ένα όνομα που δεν θα πιστεύατε κι όμως με επηρέασε βαθιά. Μία μουσικό που έπαιζε τσέλο στον ανδροκρατούμενο χώρο της εποχής του ’60 στην κλασική μουσική. Δεν άφηναν χώρο οι άντρες για να γίνει διάσημη μία γυναίκα στην κλασική μουσική τότε. Οπότε η Σαρλότ Μούρμαν (Charlotte Moorman) βρήκε έναν άλλο τρόπο. Πολύ καυτή γκόμενα. Επαιζε γυμνή και δεμένη. Με επηρέασε αυτό γιατί σκέφτηκα: γύμνια, πρόκληση – να ένας τρόπος να περάσεις το μήνυμά σου.» – Ίγκυ Ποπ (Κάννες 2016)

«Εγώ αγαπώ τους MC5 και το πόσο πολιτικοποιημένοι ήταν. Σήμερα καταλαβαίνω ότι οι Stooges με το να μην είναι τόσο ανοιχτά πολιτικοί ήταν πιο πολιτικά επιδραστικοί τελικά. Είχαν μεγαλύτερη επίδραση σε μένα και σε εκατομμύρια κόσμου. Κάποιοι, φυσικά, έχουν καταφέρει να είναι και πολιτικοποιημένοι και εξαιρετικοί καλλιτέχνες.» – Τζιμ Τζάρμους (Κάννες 2016)

Τζιμ Τζάρμους

image

Ο Τζιμ Τζάρμους είναι μια από τις πιο επιδραστικές φιγούρες του παγκόσμιου σινεμά. Ο πολυβραβευμένος Αμερικανός δημιουργός έχει σφραγίσει με το έργο του τον σύγχρονο ανεξάρτητο κινηματογράφο, υπογράφοντας μέσα σε τέσσερις δεκαετίες ορισμένες από τις πλέον αναγνωρίσιμες και αγαπημένες ταινίες. Ανάμεσά τους συναντάμε φιλμ όπως: “Στην Παγίδα του Νόμου”, “Ο Νεκρός”, “Καφές και Τσιγάρα” και “Τσακισμένα Λουλούδια”.

«Πάντα έβρισκα τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα εκτός του mainstream, συχνά στο περιθώριο. Σε όλη την ιστορία της Τέχνης διαμορφώνεται το πολιτιστικό κατεστημένο και το πολιτιστικό περιθώριο. Όχι πάντα, αλλά συχνά, τα πιο πρωτοποριακά πράγματα βρίσκονται στο περιθώριο. Όσον αφορά τον εαυτό μου, βρίσκομαι σίγουρα κάπου στα περιθώρια, δε με βλέπω στο φάσμα του mainstream. Σίγουρα όμως υπάρχουν άνθρωποι που εκτιμώ πολύ και είναι πιο θαρραλέοι, οι οποίοι παραβιάζουν πολλούς περισσότερους κανόνες του σινεμά από ό,τι εγώ και βρίσκονται περισσότερο στο περιθώριο.» – Τζιμ Τζάρμους (54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)

image

Ο Τζιμ Τζάρμους υπογράφει την ταινία έναρξης του φετινού 57ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης με το φιλμ «Paterson», αλλά και ένα από τα πιο αναμενόμενα μουσικά ντοκιμαντέρ της σεζόν, το «Gimme Danger», το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε στο πλαίσιο της διοργάνωσης.

image

Διαβάστε επίσης:
Η νέα δημιουργία του Τζιμ Τζάρμους: «Paterson»
Τζιμ Τζάρμους και… «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί»

Το 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.