Ο σκηνοθέτης του αξιόλογου Take Shelter (Καταφύγιο – 2011) επιστρέφει με μία διαφορετική ταινία ενηλικίωσης και με τον Μάθιου ΜακΚόναχι, ίσως στην καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Ο 14χρονος Έλλις, ζει σε ένα πλωτό σπίτι, στις όχθες ενός ποταμού στο Άρκανσας, με τους γονείς του. Ένα πρωί το σκάει από το σπίτι, για να συναντήσει τον καλύτερο του φίλο, Νέκμπον. Τα δύο αγόρια λαχταρούν να εξερευνήσουν μια βάρκα που είδαν ψηλά στα δέντρα, στις όχθες του Μισισιπή, απομεινάρι μιας τρομερής πλημμύρας.
 
Σκαρφαλώνουν λοιπόν για να ανακαλύψουν ότι κάποιος ήταν εκεί πριν από αυτούς. Παράλληλα, βρίσκουν φρέσκο φαγητό μέσα στη βάρκα. Ακολουθούν τα χνάρια στην παραλία, και κάπως έτσι γνωρίζουν τον Μαντ (Μάθιου ΜακΚόναχι)…
 
Η εμφάνιση του προδίδει ότι χρειάζεται βοήθεια και υπόσχεται στα νεαρά αγόρια να τους δώσει τη βάρκα σε αντάλλαγμα για φαγητό. Σταδιακά θα αναπτυχθεί μία φιλία μεταξύ τους.
 
Θα μάθουν έτσι ότι ο Μαντ καταζητείται για φόνο, αλλά το μόνο που τον απασχολεί είναι να βρει την παλιά του αγάπη. Ο λόγος για την όμορφη Τζούνιπερ (Ρις Γουίδερσπουν), που τα δυο μικρά παιδιά προσπαθούν να τον βοηθήσουν, ώστε να τη συναντήσει ξανά.

image
 
Η αλήθεια είναι, ότι ο Matthew McConaughey, τα τελευταία χρόνια, προσπαθεί να κάνει μία κάποια στροφή στην επαγγελματική του καριέρα, με διφορούμενα όμως μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Κλασσικά παραδείγματα, τα φιλμ “The Lincoln Lawyer” και “Killer Joe ” του 2011 αλλά και το “The Paperboy” του 2012. Εδώ, με το “Mud” (Ένα Καλοκαίρι – 2012) είναι ίσως η πρώτη φορά, που έχουμε πραγματικά κάτι το αξιόλογο…
 
Συμπαθητική και η βραβευμένη με Όσκαρ, Ρις Γουίδερσπουν, που εδώ ενσαρκώνει την Τζούνιπερ, σε μία από τις ελάχιστες εμφανίσεις της στη μεγάλη οθόνη, όπου δε διστάζει να τσαλακώσει την εικόνα της.
 
Βέβαια, ο πραγματικός πρωταγωνιστής της ταινίας μας, δεν είναι άλλος από τον χαρισματικό νεαρό Τάι Σέρινταν στον ρόλο του Έλλις. Ο 17χρονος σήμερα, Τάι Σέρινταν ξεκίνησε με ρόλους σε σχολικές παραστάσεις, πριν επιλέγει από 10,000 περίπου υποψήφιους για να πρωταγωνιστήσει στο «Δέντρο της Ζωής» του Τέρενς Μάλικ. Εκεί ο Σέρινταν υποδύεται τον νεαρότερο γιο του Μπραντ Πιτ και της Τζέσικα Τσαστέιν στην ταινία. Είναι δε αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι το 2011, ο Σέρινταν βρισκόταν στη λίστα του indieWIRE με τους «25 Κορυφαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες».

image
 
Το φιλμ, που είχε επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 65ου Φεστιβάλ Καννών 2012, είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη, Τζεφ Νίκολς και η πιο φιλόδοξη.
 
Το σκηνικό στον ποταμό και οι έφηβοι πρωταγωνιστές, θυμίζουν την κλασική ιστορία «Χακλμπέρι Φιν» του Μαρκ Τουαίην. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι ο Νίκολς είχε ζητήσει από τους νεαρούς πρωταγωνιστές του να έχουν διαβάσει τη συγκεκριμένη ιστορία, πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα.
 
Ο Τζεφ Νίκολς, λέει χαρακτηριστικά:
«Η ταινία αφορά την αγάπη. Πρόκειται για αυτό το αγόρι, τον Έλλις, που αναζητά απεγνωσμένα απόδειξη  ότι η αγάπη μπορεί να διαρκέσει, είτε στους γονείς του, είτε στον θείο του καλύτερου του φίλου, ή στον νέο του φίλο, τον Μαντ. Θέλει να δει την αγάπη να νικά. Θέλει να βεβαιωθεί ότι δε χάνεται. Ελπίζω το κοινό να φύγει σκεπτόμενο ότι η αγάπη, με όλο τον πόνο, τη χαρά και  τις ατέλειες τις είναι ένας στόχος για τον οποίο αξίζει να παλέψεις.»

image
 
Και καταλήγει ο σκηνοθέτης, λέγοντας:
«Μπορεί να ακουστεί λίγο υπερβολικό, αλλά ο Έλλις προέρχεται από μια σειρά ερωτικών απογοητεύσεων που είχε στο σχολείο. Πιστεύω ακράδαντα, ότι ο έρωτας όταν είσαι έφηβος, είναι πιο έντονος απ’ ότι θα είναι για την υπόλοιπη ζωή μας. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι πιο βαθύς ή ειλικρινής, απλά πιο έντονος. Όταν είσαι ερωτευμένος είσαι σε συνεχή αναβρασμό, όταν πληγώνεσαι, ο πόνος έχει την ίδια ένταση. Για μένα, έτσι ήθελα να είναι ο Έλλις. Αν μπορούσα να εκφράσω σε μια ταινία την πόλωση και την ένταση της αγάπης ενός μικρού παιδιού, πιστεύω ότι είναι μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί».


 
Έτος: 2012 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 130 λεπτά | Σκηνοθεσία: Jeff Nichols | Σενάριο: Jeff Nichols | Παίζουν: Matthew McConaughey, Tye Sheridan, Jacob Lofland