Ο Βρετανός σκηνοθέτης Μάικλ Λι, τέσσερα χρόνια μετά το υποψήφιο για Όσκαρ Σεναρίου φιλμ του, «Another Year» (2010), επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Ο Κύριος Τέρνερ» (Mr. Turner). Η ταινία πραγματεύεται την τελευταία περίοδο της ζωής του εκκεντρικού Βρετανού ζωγράφου Τζόζεφ Μέιλορντ Γουίλιαμ Τέρνερ (1775-1851) και ο Λι καταφέρνει να αποσπάσει από τον πρωταγωνιστή του Τίμοθι Σπαλ, την καλύτερη ερμηνεία της πλούσιας καριέρας τους και μία από τις πιο αξιόλογες της κινηματογραφικής σεζόν…

Ads

Η ιστορία διαδραματίζεται στο δεύτερο μισό της ζωής του ρομαντικού ζωγράφου Τζόζεφ Μέιλορντ Γουίλιαμ Τέρνερ (JMW Turner: 1775-1851) και συγκεκριμένα από το 1825 – όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά τις Κάτω Χώρες – μέχρι και τον θάνατό του, το 1851. Αυτή είναι παράλληλα και η πιο δημιουργική περίοδο της ζωής του σπουδαίου καλλιτέχνη.
image
Βαθιά επηρεασμένος από τον θάνατο του πατέρα του, ο Βρετανός ζωγράφος, διατηρεί σχέση με την οικονόμο του, την οποία και εκμεταλλεύεται σεξουαλικά. Παράλληλα όμως συνδέεται ερωτικά  και με μία άλλη κυρία, με την οποία ζει ινκόγκνιτο στο Τσέλσι, μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Τέρνερ, ταξιδεύει πολύ, ζωγραφίζει ακόμη περισσότερο, συνδέεται με την βρετανική αριστοκρατία, χωρίς όμως να σταματήσει να επισκέπτεται τους οίκους ανοχής και να προκαλεί πολλά θέματα στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών με την “αναρχική” στάση του…
image
Το φιλμ του Μάικ Λι, εστιάζει με μαεστρία στα χαρακτηριστικά του απίστευτα ενστικτώδη, συναισθηματικά και διανοητικά αυτοδίδακτου εκκεντρικού δημιουργού. Παράλληλα παρακολουθούμε και την ιδιαίτερη στη σχέση του ζωγράφου του Ρομαντισμού με την βρετανική αριστοκρατία της εποχής.

«Ο κάθε χαρακτήρας που έχουμε στην ταινία, ακόμη και οι πιο μικροί, έχουν αναπτυχθεί μέσα από έρευνα αλλά και με τις ιδέες που έβαλε ο κάθε ηθοποιός που τον ερμηνεύει στην μεγάλη οθόνη. Αυτό που ήθελα ήταν να υπάρχουν στην ταινία πραγματικοί άνθρωποι με συναισθήματα.» – Μάικλ Λι (Mr. Turner)
image
Ο σπουδαίος Βρετανός σκηνοθέτης, επιστρέφει στα βιογραφικά δράματα εποχής (Vera Drake – 2004) με τη συγκλονιστική αποτύπωση της ζωής του μεγαλύτερου ίσως Βρετανού εικαστικού όλων των εποχών, του ξεχωριστού Τζόζεφ Τέρνερ. Με μία λιτή αλλά όμορφη αναπαράσταση της εποχής και τον Τίμοθι Σπαλ στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του, το φιλμ κερδίζει και ταξιδεύει τον θεατή σε μία άλλη εποχή. Εκτός από τον Τίμοθι Σπαλ, στην ταινία «Ο Κύριος Τέρνερ» πρωταγωνιστούν επίσης οι ηθοποιοι: Ντόροθι Άτκινσον, Μάριον Μπέιλι, Πολ Τζέσον, Λέσλι Μάνβιλ, Μάρτιν Σάβατζ και Ρουθ Σιν.
image
Ο Τίμοθι Σπολ, έχει συνεργαστεί με επιτυχία αρκετές φορές στο παρελθόν με τον Μάικλ Λι. Εδώ όμως ο ηθοποιός έχει καταφέρει να αποδώσει τόσο καλά αυτή την χαρισματική αλλά ταυτόχρονα αντιφατική προσωπικότητα. Μία ερμηνεία που του χάρισε το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας τον Μάιο στο 67ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, αλλά και το αντίστοιχο βραβείο στα 27α Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο.
image
Χρειάστηκε όμως να κάνει δύο χρόνια μαθήματα ζωγραφικής για να μπορέσει να αποδώσει τον μεγάλο τοπιογράφο και ο Τίμοθι Σπολ, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν ζωγράφιζα, όταν άρχισα να ζωγραφίζω, το εκνευριστικό ήταν ότι ο δάσκαλός μου μου έλεγε ότι έχω ικανότητες. Κάθε φορά που έκανα λοιπόν κάτι λάθος, πραγματικά στενοχωριόμουν. Δεν ήταν ότι φαινόμουν ηλίθιος ή δεν ήξερα τι έκανα, αλλά έβλεπα κατευθείαν αν αυτό που έκανα ήταν καλό ή κακό. Ήταν μια επώδυνη διαδικασία, αλλά πολύ σημαντική για μένα, γιατί έμαθα να κρατώ πινέλο, μου έμαθε να φαίνομαι σαν να ξέρω τι κάνω, να μπορώ να αναμιγνύω τις μπογιές και όλα τα σχετικά…»
image
Το φιλμ «Ο Κύριος Τέρνερ» (Mr. Turner) του Μάικλ Λι, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε στα σημαντικότερα διεθνή Φεστιβάλ, όπως αυτά του Τορόντο, της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και της Στοκχόλμης. Στη χώρα μας, η ταινία προβάλλεται στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της Odeon.

Έτος: 2014 | Xώρα: Μ. Βρετανία | Διάρκεια: 150 λεπτά | Σκηνοθεσία: Mike Leigh | Σενάριο: Mike Leigh | Παίζουν: Timothy Spall, Paul Jesson, Dorothy Atkinson