Ο Σουηδός σκηνοθέτης Χάνες Χολμ, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα του συγγραφέα, Φρέντρικ Μπάκμαν. Μία συγκινητική ιστορία, η απήχηση της οποίας έφτασε και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, καθώς ετοιμάζεται ριμέικ με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς. Προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

Ο Όβε είναι ένας 59χρονος γκρινιάρης, εριστικός, καταθλιπτικός τύπος. Έχει αυστηρές αρχές, σιδερένια πειθαρχία και ελάχιστη κατανόηση. Παλιότερα ήταν ο  διαχειριστής ενός οικισμού με όμορφα σπιτάκια και λιθόστρωτα μονοπάτια, αλλά όχι πια. Όταν δεν προσπαθεί ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσει, ο Όβε περνάει τη μέρα του παρακολουθώντας τους γείτονές του, μαλώνοντας και κάνοντάς τους συνεχώς υποδείξεις.

Κανείς δεν τον αντέχει και τον αποκαλούν «ο γείτονας από την κόλαση», αλλά αυτό που κανείς δεν γνωρίζει είναι ότι πίσω από τη δύστροπη συμπεριφορά κρύβεται μια λυπητερή ιστορία. Όταν όμως στο διπλανό σπίτι μετακομίζει μια καινούργια και φασαριόζικη οικογένεια με παιδιά που κατά λάθος χαλάνε το γραμματοκιβώτιο του Όβε, τα πράγματα θα αλλάξουν. Όχι μόνο για τον οικισμό, αλλά και τον ίδιο τον Όβε, που έκπληκτος θα δημιουργήσει μια αναπάντεχη και τρυφερή φιλία.

image

Ads

Μια γλυκόπικρη ταινία για τους παραιτημένους ανθρώπους και τον σημαντικό αντίκτυπο που η ζωή τους μπορεί να έχει στις ζωές των άλλων. Η συγκινητική κι αστεία ιστορία του άντρα που λέγεται Όβε είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του νεαρού συγγραφέα Φρέντρικ Μπάκμαν, ένα best seller που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 χώρες.

Ο Σουηδός σκηνοθέτης Χάνες Χολμ («Διακοπές στην Ελλάδα» / «Sune in Greece»), γράφει και σκηνοθετεί μια feel-good κωμωδία που κέρδισε τρία κρατικά βραβεία, ανάμεσα στα οποία και για την ερμηνεία του Ρολφ Λάσγκαρντ («Μετά τον Γάμο», «Η Ιδανική Λύση»). Πρωταγωνιστούν επίσης: Μπαχάρ Παρς, Φίλιπ Μπεργκ, Ίντα Ένγκβολ.

image

Πρόκειται για μία κομεντί, η οποία βαδίζει με βεβαιότητα στα ίχνη του Σκανδιναβικού Σινεμά και θυμίζει το αψεγάδιαστο κινηματογραφικό σύμπαν του Ρόι Άντερσον.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι στα 89α Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το φιλμ «O Κύριος Όβε», ήταν Υποψήφιο για δύο Όσκαρ στις Κατηγορίες: Kαλύτερης Ξενόγλωσσης Tαινίας και Καλύτερου Μακιγιάζ. Ενώ κέρδισε το Βραβείο της Καλύτερης Κωμωδίας στα 29α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

image

O Κύριος Όβε / A Man Called Ove / En man som heter Ove
Σκηνοθεσία: Χάνες Χολμ
Σενάριο: Χάνες Χολμ
Πρωταγωνιστούν: Ρολφ Λάσγκαρντ, Μπαχάρ Παρς, Φίλιπ Μπεργκ, Ιντα Ένγκβολ
Φωτογραφία: Γκόραν Χόλμπεργκ
Μοντάζ: Φρέντρικ Μόρχεντεν
Μουσική: Γκάουτε Στοραάς
Έτος Παραγωγής: 2015
Χώρα Παραγωγής: Σουηδία
Διάρκεια: 116 λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Πέμπτη 26 Μαρτίου στις 23:00, στην ΕΡΤ2