Η Ωντρέ Τοτού, γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου του 1976, στην πόλη Μπωμόν της Γαλλίας. Με αφορμή τα γενέθλια της, θυμόμαστε την πλέον χαρακτηριστική ερμηνεία της Γαλλίδας ηθοποιού στην μεγάλη οθόνη. Πρόκειται για το κλασσικό πλέον φιλμ του Ζαν-Πιέρ Ζενέ: «Αμελί» (Amelie), το οποίο κυκλοφόρησε στις Κινηματογραφικές Αίθουσες το 2001.

Ads

Δεκαέξι χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, ξαναβλέπουμε το κλασσικό φιλμ του Ζαν-Πιέρ Ζενέ «Αμελί» (Amelie – 2001). Μία υπέροχη, ρομαντική ταινία με την αξεπέραστη μουσική επένδυση του Γιαν Τίρσεν και με πρωταγωνιστές τους Οντρέι Τοτού, Ματιέ Κάσοβιτς, Ζακς Ναρσί, Ζαμέλ Ντεμπουζέ, Ισαμπέλ Ναντί και τον συνήθη ύποπτο Ντομινίκ Πινό. Η ταινία που συγκίνησε κριτικούς και θεατές, είχε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ και ουσιαστικά ήταν η ταινία που μας σύστησε την Γαλλίδα ηθοποιό Οντρέι Τοτού (Audrey Tautou).

Η Αμελί (Οντρέι Τοτού) είναι ένα μικρό κορίτσι που μεγαλώνει με τους εκκεντρικούς γονείς της, απομονωμένη από τα υπόλοιπα παιδιά, εξαιτίας της πεποίθησης των γονιών της ότι πάσχει από μια σπάνια αρρώστια. Η μόνη διέξοδος της είναι ένας ονειρικός κόσμος που πλάθει με την φαντασία της και ζει μέσα του. Καθώς τα χρόνια περνούν, ο τραγικός θάνατος της μητέρας της, θα οδηγήσει τον πατέρα της σε βαθιά κατάθλιψη και την ίδια στον πραγματικό κόσμο, που θα πρέπει να αντιμετωπίσει με το μόνο όπλο που έχει, δηλαδή τη φαντασία της.

image

Ads

Περικυκλωμένη στην καθημερινότητα της από εξίσου εκκεντρικούς με τους γονείς της ανθρώπους, η Αμελί προσπαθεί σταδιακά να βρει τη θέση της ανάμεσα τους. Μέχρι που μια συγκλονιστική είδηση, στις 31 Αυγούστου του 1997, θα ενεργοποιήσει μία σειρά απρόβλεπτων γεγονότων. Η μικρή Αμελί θα συνειδητοποιήσει με αυτό τον τρόπο ότι έχει τη δύναμη να αλλάζει τη ζωή της αλλά και τις ζωές των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω της.

image

Βλέποντας ότι με μικρές, αλλά καταλυτικές πράξεις μπορεί να βελτιώσει τις ζωές των συνανθρώπων της, η Αμελί ξεκινά μια σταυροφορία ώστε να βοηθήσει τους ανθρώπους να χαμογελούν. Βυθισμένη στον καινούριο της στόχο, ξεχνά τον εαυτό της και τις δικές της ανάγκες. Οι περιπέτειες της όμως θα την φέρουν στον δρόμο του Νίνο (Ματιέ Κάσοβιτς), ενός νέου άντρα που με τη σειρά του, φαίνεται να ζει μέσα στον δικό του κόσμο.

image

Ένα όμορφο και ρομαντικό κυνήγι θησαυρού θα ξεκινήσει. Η Αμελί και ο Νίνο θα έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο σ’ ένα ιδιαίτερο σύμπαν, που θα ενώσει τους δύο φαινομενικά διαφορετικούς κόσμους τους. Το αποτέλεσμα θα είναι μία γλυκιά και ευαίσθητη ταινία που θα σημαδέψει για πάντα την ιστορία του νεότερου γαλλικού κινηματογράφου.

Η νεαρή Όντρεϊ Τοτού, ερμηνεύοντας υπέροχα την Αμελί Πουλάν, μετουσιώθηκε για πάντα σ’ ένα μοναδικό σύμβολο ρομαντισμού και ελπίδας, σ’ έναν ρόλο που θα σημαδέψει το σύνολο της μέχρι τώρα καριέρας της. Ενώ θα ξανασυναντηθεί με τον σκηνοθέτη Ζαν-Πιερ Ζενέ και στην ταινία «Ατελείωτους Αρραβώνες» (A Very Long Engagement) το 2004.

image

Αργότερα ο Στίβεν Φρίαρς, ανακαλύπτει την ταλαντούχα Γαλλίδα ηθοποιό, γεννημένη στις 9 Αυγούστου του 1976, και την επιλέγει για τον κεντρικό ρόλο στο φιλμ «Βρώμικα Όμορφα Πράγματα». Ενώ ο σπουδαίος Αλέν Ρενέ την σκηνοθετεί στην κομψή του κωμωδία, «Όχι στο Στόμα», στο πλευρό της συζύγου του Σαμπίν Αζεμά. Στη συνέχεια, υποδύεται τη Σοφί Νεβώ στην κινηματογραφική μεταφορά του διεθνούς best seller «Κώδικας Ντα Βίντσι» στο πλευρό του Τομ Χανκς.

image

Ως πρέσβειρα της εταιρίας Chanel, θα υποδυθεί την Coco σε μία από τις 3 μεταφορές της ζωής της (δύο κινηματογραφικές ταινίες και μία τηλεταινία). Τα τελευταία χρόνια, η Όντρεϊ Τοτού δοκιμάζετε σε διαφορετικούς ρόλους που βασίζονται συνήθως σε χαρακτηριστικά βιβλία. Πρώτα υποδύθηκε την Τερέζ Ντεσκερό στην ταινία «Το Κρυφό Πάθος της Τερέζ Ντ.» (δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Φρανσουά Μοριάκ) και στη συνέχεια «Ο Αφρός των Ημερών» (βασισμένο στο βιβλίο του Μπορίς Βιαν). Ενώ την είδαμε και στο πλευρό της Μελανύ Λοράν (Άδωξοι Μπάσταρδη) και της Μπερενίς Μπεζό (Ο Αρτίστας) στην ταινία «Eternity».

image

Για τον σκηνοθέτη Ζαν Πιέρ Ζενέ, το φιλμ «Αμελί» (Amelie – 2001) αποτελεί την τέταρτη μεγάλου μήκους δημιουργία του. Η ταινία του χάρισε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερου Σεναρίου και παράλληλα την άμεση μετάβασή του από τις συνεργασίες του με τον σκηνοθέτη Μαρκ Καρό, σε ταινίες που φέρουν απόλυτα την προσωπική του σφραγίδα.

image

Οι υπέροχες συ-σκηνοθεσίες των δύο καλλιτεχνών, τόσο στο μακάβριο και φουτουριστικό «Delicatessen» (1991), όσο και στο μαγικό «Η Πόλη των Χαμένων Παιδιών» (The City of Lost Children – 1995), αποτέλεσαν το διαβατήριο και τη διέξοδο του Ζενέ για την Αμερική. Σκηνοθέτησε εκεί το τέταρτο (και προσωπικά το χειρότερο) σίκουελ των Άλιεν (Άλιεν: Η Αναγέννηση / Alien: Resurrection – 1997).

Στη συνέχεια επέστρεψε στη Γαλλία για να σκηνοθετήσει την «Αμελί» (για την οποία κέρδισε BAFTA καλύτερου σεναρίου, Σεζάρ σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας, καθώς και το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη από κοινό και επιτροπή στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου). Συνεργάζεται εκ νέου με την Όντρεϊ Τοτού στους «Ατελείωτους Αρραβώνες» και πέντε χρόνια αργότερα επιστρέφει με το πολύ όμορφο φιλμ «Μικροαπατεώνες στα Δύσκολα» (Micmacs – 2009). Φέτος θα δούμε μια ακόμα αγγλόφωνη ταινία του, την πρώτη τρισδιάστατη της καριέρας του, με τίτλο «Ο Απρόβλεπτος Κος Σπίβετ» (The Young and Prodigious T.S. Spivet – 2013), η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι και στην Ελλάδα.

image

Όσο για τον Ματιέ Κάσοβιτς, ο εξίσου καταξιωμένος και με τις δύο του ιδιότητες, ηθοποιός και σκηνοθέτης, έναν χρόνο μετά της εμπορική επιτυχία του «Κοίτα τους Άντρες όταν Πέφτουν», σκηνοθετεί, πρωταγωνιστεί και υπογράφει το μοντάζ στο «Μίσος», ταινία που γνώρισε παγκόσμια εμπορική επιτυχία και κερδίζει με αυτή στις Κάννες το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη καθώς και τα βραβεία Λουμιέρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθέτη.

Ακολουθεί ο «Ένας Πολύ Διακριτικός Ήρωας» και η συμμετοχή του στο φιλμ επιστημονικής φαντασίας «Πέμπτο Στοιχείο». Η επόμενη σκηνοθετική του δουλειά στην ταινία «Δολοφόνοι» δέχτηκε έντονη κριτική. Αργότερα θα βρεθεί στο πλευρό του Ρόμπιν Γουίλιαμς στο «Τζέικομπ, ο Ψεύτης» και στο πλευρό του Ζαν Ρενώ στα «Πορφυρά Ποτάμια». Ακολουθεί ο ρόλος του Νίνο στην «Αμελί» που θα τον καθιερώσει. Συνεργάζεται στη συνέχεια με τη Νικόλ Κίντμαν, στην πικρή κωμική περιπέτεια «Το Κορίτσι των Γενεθλίων» και στο πλευρό της Κλεοπάτρας, Μόνικα Μπελούτσι, στο «Αστερίξ και Οβελίξ: Επιχείρηση Κλεοπάτρα».

Ο Κώστας Γαβράς τον σκηνοθετεί στο «Αμήν» ενώ λίγο αργότερα ο ίδιος θα σκηνοθετήσει τις Χάλεϊ Μπέρυ και Πενέλοπε Κρουθ στο θρίλερ «Gothika». Ο Στήβεν Σπίλμπεργκ θα τον καθοδηγήσει στο «Μόναχο» λίγο καιρό πριν ο ίδιος υπογράψει την επόμενη σκηνοθετική του δουλειά, το «Babylon A.D.». Πρόσφατα τον είδαμε στο πλευρό της Ζιλιέτ Μπινός στην ενδιαφέρουσα κομεντί, «Η Ζωή της Άλλης».

Διαβάστε επίσης:
Ο Βενσάν Κασέλ και η διαχρονική ταινία του Ματιέ Κασσοβίτς: «Το Μίσος»

image

Ο αγαπημένος ηθοποιός Ντομινίκ Πινό (Dominique Pinon) αποτελεί σχεδόν μόνιμο συνεργάτη του σκηνοθέτη Ζαν-Πιέρ Ζενέ. Με το «Ντελικατέσεν» κερδίζει βραβείο καλύτερης ερμηνείας στο φεστιβάλ τρόμου Sitges. Στη συνέχεια τον βλέπουμε στην «Πόλη των Χαμένων Παιδιών», στο «Άλιεν: Η Αναγέννηση», στην «Αμελί», στους «Ατελείωτους Αρραβώνες», ενώ ακολουθούν οι «Μικροαπατεώνες στα Δύσκολα» και φέτος θα τον παρακολουθήσουμε στον «Απρόβλεπτο Κο Σπίβετ».

Παράλληλα συμμετείχε στην άτυπη ερωτική τριλογία «Ντίβα», «Το φεγγάρι στον υπόνομο» και την «Μπέτυ Μπλού» του Ζαν Ζακ Μπενέ. Ακολούθησε η συμμετοχή του στο «Φράντικ» στο πλευρό του Χάρισον Φορντ και της Εμανουέλ Σενιέ, σε σκηνοθεσία του Ρομάν Πολάνσκι. Με μία ιδιαίτερα πλούσια καριέρα η φιλμογραφία του Ζαν-Πιέρ Ζενέ, απαριθμεί περίπου 130 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.

image

Και βέβαια δε θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε το παρών κείμενο για την «Αμελί» (Amelie) του Ζαν-Πιέρ Ζενέ, χωρίς να αναφερθούμε σ’ ένα από τα ομορφότερα μουσικά σκορ που έχουν γραφτεί ποτέ για τον κινηματογράφο και το οποίο υπογράφει ο εκ των κορυφαίων του είδους, Γιαν Τίρσεν. Κι αυτό, διότι δεν είναι μόνο οι υπέροχες εικόνες του Ζαν-Πιερ Ζενέ που έκαναν την «Αμελί» μια πραγματικά επιτυχημένη ταινία, αλλά και οι ρομαντικές μελωδίες του Γιαν Τίρσεν, ενός από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς και συνθέτες της γενιάς του.

Γεννημένος στις 23 Ιουνίου του 1970, ο Γιαν Τίρσεν ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο στην ηλικία των τεσσάρων ετών, βιολί στα έξι του χρόνια και μεγαλώνοντας σπούδασε σε μουσικές σχολές αποκτώντας κλασσική εκπαίδευση πάνω στη μουσική. Η μεγαλύτερη του επιτυχία παραμένει το soundtrack της «Αμελί» που περιέχει κομμάτια από τα πρώτα του album. Μάλιστα ο Ζενέ σκόπευε να χρησιμοποιήσει ένα διαφορετικό μουσικό ύφος στην ταινία, μέχρι που άκουσε τη χαρακτηριστική μουσική του Τίρσεν και του ζήτησε να γράψει για την ταινία του.

Έτσι ο Τίρσεν, μέσα σε δύο εβδομάδες συνέθεσε 19 κομμάτια για την ταινία, ενώ παράλληλα ετοίμαζε το πέμπτο άλμπουμ του. Το soundtrack γνώρισε τεράστια επιτυχία, του χάρισε πολλά βραβεία και παγκόσμια αναγνώριση με αποτέλεσμα να απογειώσει την καριέρα του, δίνοντας του την ευκαιρία δύο χρόνια μετά να γράψει ένα επίσης υπέροχο μουσικό σκορ για την ταινία «Αντίο Λένιν» (Good Bye Lenin! -2003).

Ακολούθησαν συνεργασίες με σημαντικά ονόματα του χώρου, όπως η ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζέιν Μπίρκιν, αλλά και η μουσικός και τραγουδίστρια Ελίζαμπεθ Φρεϊζερ. Το ταλέντο του Τίρσεν και η ικανότητα του να παίζει πολλά μουσικά ταυτόχρονα τον κάνει μοναδικό showman στις συναυλίες του, ένα κομμάτι που αγαπά πολύ καθώς έτσι νιώθει ότι έρχεται πραγματικά σε επαφή με τον κόσμο. Σχετικό πρόσφατα κυκλοφόρησε και το album του με τίτλο «Infinity».

«Αμελί» (Amelie) – Έτος: 2001 | Χώρα: Γαλλία | Διάρκεια: 122 λεπτά | Σκηνοθεσία: Jean-Pierre Jeunet | Σενάριο: Jean-Pierre Jeunet, Guillaume Laurant | Παίζουν: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Dominique Pinon