Το «Ένας Καλός Αμερικάνος» (A Good American – 2015) του Φρίντριχ Μόζερ, αποτελεί ένα αξιόλογο και αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ, το οποίο καθώς εξελίσσεται, εκθέτει τα στελέχη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών και τη δράση τους. Προβάλλεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: «Σπάζοντας τον κύκλο της διαφθοράς. Ο ρόλος των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος.» Την Κυριακή 2 Απριλίου, με ελεύθερη είσοδο, στον Κινηματογράφο Τριανόν.

Ads

Ο ρόλος των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος

image

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς σε συνεργασία με την Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) και τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, διοργανώνουν το εξαιρετικά σημαντικό και επίκαιρο Φεστιβάλ: Σπάζοντας τον κύκλο της διαφθοράς. Ο ρόλος των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν σπουδαίες ταινίες τεκμηρίωσης, όπως το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ της Λόρα Πόιτρας, «Citizenfour» για τον Έντουαρντ Σνόουντεν. Στον Κινηματογράφο Τριανόν, 1 και 2 Απριλίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ads

Το φεστιβάλ ταινιών αποσκοπεί στην ενημέρωση του κοινού, ενώ η εκδήλωση θέτει ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους, τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη νομική προστασία των πληροφοριοδοτών. Αυτή η συζήτηση μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επωφελής και χρήσιμη, στα πλαίσια της προετοιμασίας νομοσχεδίου με αντικείμενο την προστασία των whistleblowers από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Πληροφορίες:
Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Απριλίου, από τις 18:00 στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101 – Μετρό Βικτώρια)
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Διαβάστε επίσης:
Ο ρόλος των πληροφοριοδοτών: Σπάζοντας τον κύκλο της διαφθοράς

Το πρόγραμμα της Κυριακής 2 Απριλίου:

18.00: «Whistleblowers, The Modern Heroes» του Στέλιου Κούλογλου
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη και ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος στη συνέχεια θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

19.30: «Dans la peau d’un lanceur d’alerte» του Benoît Bringer

21.00: “A Good American” του Friedrich Moser – Aυστρία, 2015 ντοκιμαντέρ.
Διάρκεια 1 ώρα και 50 λεπτά.

Ένας Καλός Αμερικάνος / A Good American

image

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Φρίντριχ Μόζε / Friedrich Moser
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Friedrich Moser
Μοντάζ: Jesper Osmund, Kirk von Heflin
Ήχος: Michael Schreiber
Μουσική: Christopher Slaski, Guy Farley
Χώρά Παραγωγής: Aυστρία
Έτος Παραγωγής: 2015
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 100 λεπτά

image

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο καλύτερος αποκρυπτογράφος των Ηνωμένων Πολιτειών, μαζί με μια μικρή ομάδα στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), αρχίζει να αναπτύσσει ένα επαναστατικό πρόγραμμα παρακολούθησης. Το πρόγραμμα μπορεί να ανιχνεύσει οποιοδήποτε ηλεκτρονικό σήμα, να το φιλτράρει για στόχους, να δίνει αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο και όλα αυτά χωρίς να παραβιάζει την ιδιωτική ζωή. Έχει όμως ένα μειονέκτημα: κοστίζει ελάχιστα. Και η αχόρταγη για χρήμα NSA το απορρίπτει – τρεις εβδομάδες πριν από την 11η Σεπτεμβρίου!

image

Όταν μετά την επίθεση η NSA αρχίζει τις μαζικές παρακολουθήσεις, ο δημιουργός του φεύγει από την Υπηρεσία. Τότε αναλαμβάνει ένας φίλος, που καταφέρνει να το αναβιώσει στις αρχές του 2002. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μία από τις σημαντικότερες ιστορίες της κοινωνίας της πληροφορίας που αποκαλύπτει τους εσωτερικούς μηχανισμούς ενός πολιτικοοικονομικού δικτύου η εμβέλεια του οποίου υπερβαίνει κατά πολύ την Αμερική.