Το φιλμ «Σε Επιφυλακή», αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Μαριάν Ταρντιέ. Έχοντας για πρωταγωνιστές δύο αξιόλογους και ανερχόμενους ηθοποιούς, τον Ρεντά Κατέμπ και την Αντέλ Εξαρχόπουλος, η δημιουργός καταφέρνει να μας παρουσιάσει ένα σύγχρονο κοινωνικό δράμα, το οποίο θέτει επίκαιρα ερωτήματα, για την οικονομική κρίση, την γκετοποίηση των περιοχών, το δικαίωμα στην εργασία, αλλά και τον ρατσισμό. Η ταινία προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

Ο Σερίφ (Ρεντά Κατέμπ) είναι γύρω στα τριάντα και έχει επιστρέψει στο σπίτι των γονιών του. Προσπαθεί φιλότιμα να περάσει τις σχετικές εξετάσεις, ώστε να ξεκινήσει τις σπουδές του στη νοσηλευτική. Παράλληλα όμως για να κερδίσει τα προς το ζην, εργάζεται ως φύλακας σε εταιρεία σεκιούριτι, με βάρδιες συνήθως στον χώρο ενός σύγχρονου πολυκαταστήματος.

image

Όταν θα περάσει επιτυχώς το γραπτό μέρος των εξετάσεων και θα γνωρίσει την Τζένη (Αντέλ Εξαρχόπουλος), μια γυναίκα που τον ελκύει ιδιαίτερα, θα πιστέψει αρχικά πως η ζωή φαίνεται να του χαμογελά ξανά. Ωστόσο, τα προβλήματα ξεκινούν όταν μια συμμορία παιδιών που συχνάζουν στο εμπορικό κέντρο όπου εργάζεται τον ενοχλούν συστηματικά.

Ads

image

Για να μπορέσει να τα αντιμετωπίσει, ο Σερίφ συμφωνεί με έναν γνωστό του ώστε να τον βοηθήσει στο πρόβλημά του και ως αντάλλαγμα του υπόσχεται να τον ενημερώσει εμπιστευτικά για μια προσεχή αποστολή φορτίου, στο κατάστημα όπου εργάζεται ως φύλακας. Ωστόσο κατά τη διάρκεια εκείνης της νύχτας, η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο και οι εξελίξεις θα είναι δραματικές και ραγδαίες για όλους τους συμμετέχοντες.

image

Μ’ ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών και πρωταγωνιστές τον Ρεντά Κατέμπ (Προφήτης – 2009) και την Αντέλ Εξαρχόπουλος (Η Ζωή της Αντέλ – 2013), η ταινία «Σε Επιφυλακή» (Qui vive / Insecure – 2014) αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους δημιουργία της Μαριάν Ταρντιέ. Το φιλμ αφηγείται με ρεαλιστικότητα την ιστορία ενός άνδρα που προσπαθεί να βρει τη θέση του στην κοινωνία, ενώ παράλληλα δεν σταματά να ζει ενεργά και να παλεύει καθημερινά, ελπίζοντας πάντα για το καλύτερο.

image

Η σκηνοθέτιδα έχει δηλώσει σχετικά με τους κεντρικούς χαρακτήρες της ταινίας της: «Ο χαρακτήρας του Σερίφ υπήρχε στο μυαλό μου εδώ και πολύ καιρό: αποπλανητικός, γοητευτικός, αλλά και γόης, αστείος. Ταυτόχρονα όμως, μυστικοπαθής, νευρικός και ανήσυχος μήπως τα κάνει θάλασσα στη ζωή του. Ταυτίστηκα με τον αγώνα του για το ιδανικό ενός καλύτερου αύριο, όσο και με τον φόβο του  μήπως δεν τα καταφέρει. Η Αντέλ Εξαρχόπουλος έφερε τη ζωντάνια, τη δύναμή της, αλλά και την ομορφιά της στον χαρακτήρα της Τζένυ, κάνοντας αμέσως τη σχέση μεταξύ του Σερίφ και της Τζένυ πιστευτή και όμορφη.»

image

Το φιλμ «Σε Επιφυλακή», αποτελεί ένα σύγχρονο κοινωνικό δράμα, ρεαλιστικό με καλές ερμηνείες και δίχως τις συνήθεις σεναριακές υπερβολές του συγκεκριμένου κινηματογραφικού είδους. Ταυτόχρονα όμως η ταινία καταφέρνει να θέσει και επίκαιρα ζητήματα, που απασχολούν τόσο την κοινωνία της σύγχρονης Γαλλίας, αλλά και γενικότερα.

Ο Γάλλος ηθοποιός, Αλγερινής καταγωγής, Ρεντά Κατέμπ, γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1977, στην περιοχή Ivry-sur-Seine, στο Παρίσι. Κινηματογραφικά μας συστήθηκε το 2009, μέσα από την σπουδαία ταινία του Jacques Audiard, «A Prophet», η οποία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Το 2012 συμμετείχε στο βραβευμένο με Όσκαρ φιλμ της Kathryn Bigelow: «Zero Dark Thirty», ενώ πιο πρόσφατα τον απολαύσαμε και στο ιδιαίτερα αξιόλογο έργο: «Μακριά από τους Ανθρώπους», μαζί με τον Βίγκο Μόρτενσεν.

Η Γαλλίδα ηθοποιός, Ελληνικής καταγωγής, Αντέλ Εξαρχόπουλος, γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1993, στο Παρίσι. Το 2012 την είδαμε στο φιλμ «Des morceaux de moi» (Pieces of Me) της Νόλβεν Λεμέσλ, αλλά ουσιαστικά η αναγνώριση ήρθε το 2013, μέσα από την ταινία «Η Ζωή Της Αντέλ (Κεφάλαια 1 και 2) Μπλε, Το Πιό Ζεστό Χρώμα» (La vie d’Adèle / Blue Is the Warmest Color) του Αμπντελατίφ Κεσίς, που τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του 66ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών.

Η ταινία της Μαριάν Ταρντιέ «Σε Επιφυλακή» (Qui vive / Insecure), πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο του 2014, στο 67ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Η ελληνική πρεμιέρα του φιλμ έγινε τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ τον Μάρτιο του 2015 είχαμε την ευκαιρία να την ξαναθυμηθούμε καθώς συμμετείχε στο πρόγραμμα Focus «Γένους Θηλυκού» – Γυναικεία Βλέμματα, στο 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος.

image

Σε Επιφυλακή / Qui Vive / Insecure
Σκηνοθεσία: Μαριάν Ταρντιέ
Σενάριο: Ναντίν Λαμαρί, Μαριάν Ταρντιέ
Πρωταγωνιστούν: Ρεντά Κατέμπ, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Ρασίντ Ντεμπούζ, Μουσά Μανσαλί
Φωτογραφία: Ζορντάν Σουζενού
Μοντάζ: Τομά Μαρσάν
Μουσική: Σαγιέμ
Έτος Παραγωγής: 2014
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 83 λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Τρίτη 11 Αυγούστου στις 23:45 στην ΕΡΤ2