Το 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης παρουσιάζεται μία πλήρης ρετροσπεκτίβα στον πρωτοπόρο του ανεξάρτητου τουρκικού σινεμά, Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ, μέσα από έντεκα (11) μεγάλου μήκους ταινίες του. Ο καλλιτέχνης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τις ταινίες του στο κοινό.

Ads

Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ / Zeki Demirkubuz

image

Το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, πλήρη ρετροσπεκτίβα στον Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ, τον Τούρκο δημιουργό, ο οποίος μαζί με τον Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν (Κάποτε στην Ανατόλια, Χειμερία Νάρκη), θεωρείται θεμελιωτής του νέου τουρκικού σινεμά.

Ads

«Μερικές φορές σκέφτομαι ότι αν δεν είχα μπει φυλακή, δεν θα είχα γίνει σκηνοθέτης…» – Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ

image

Η διαδρομή του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ είναι ταραγμένη. Γεννήθηκε το 1964. Οι αριστερές του πεποιθήσεις τον οδήγησαν στη φυλακή για τρία χρόνια, σε ηλικία 17 ετών. Εκεί, ανακάλυψε τον Ντοστογιέφσκι. Ξεκινώντας απ’ το «Έγκλημα και Τιμωρία». Επηρεασμένος απ’ τον Ρώσο κλασσικό λογοτέχνη, ο Ντεμίρκουμπουζ δημιούργησε ήρωες βγαλμένους απ’ τα σπλάχνα της τουρκικής κοινωνίας.

Το σινεμά του είναι βαθιά υπαρξιακό, στοχαστικό, αποτυπώνει τις διακρίσεις των τάξεων και των φύλων, χωρίς ίχνος ωραιοποίησης. Ο Ντεμίρκουμπουζ είναι ένας διεισδυτικός κοινωνικός παρατηρητής και την ίδια στιγμή ένας ευαίσθητος ψυχολογικός παλμογράφος.

image

Συνολικά έντεκα (11) μεγάλου μήκους ταινίες, παρουσιάζουν στο κοινό έναν σκηνοθέτη που με ωμή ειλικρίνεια αποσυνθέτει και ανασυνθέτει την τουρκική κοινωνία, καθώς οι εικόνες του καταγράφονται στη μνήμη. Οι ταινίες που θα προβληθούν στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είναι οι εξής:

Οι Στάχτες (2016 – φωτογραφία), αποκαλύπτουν μια κοινωνία εγκλωβισμένη στο παρελθόν, με τους άντρες να ηγούνται και τις γυναίκες να στερούνται τα δικαιώματά τους.

image

Η Ναυτία (2015 – φωτογραφία), είναι μια μελέτη του ανδρικού σωβινισμού, στην οποία πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

image

Στο Μέσα (2012 – φωτογραφία), διασκευάζει ελεύθερα το «Υπόγειο» του Ντοστογιέφσκι.

image

Ο Φθόνος (2009), είναι μια ταινία εποχής (1930-1940) πάνω στη ζήλια και τη μοχθηρία.

Το αντισυμβατικό φιλμ νουάρ, Πεπρωμένο (2006 – φωτογραφία, ελληνοτουρκική συμπαραγωγή) είναι μια ταινία για την επιθυμία, τη λαγνεία και την εμμονή.

image

Στην εκπληκτική τριλογία του «Ιστορίες του σκότους» που ολοκληρώνουν οι ταινίες Αίθουσα Αναμονής (2003), Μοίρα (2001) και Εξομολόγηση (2001) διερευνά έννοιες όπως η ενοχή, η ηθική και η ελευθερία.

Στην ταινία  Η τρίτη σελίδα (1999), ο δημιουργός χτίζει έναν κόσμο με θρησκευτικές αναφορές από την οποία όμως απουσιάζει ο Θεός

Η Αθωότητα (1997), που επανακαθόρισε το είδος του μελοδράματος, είναι η ταινία που τον καθιέρωσε και επηρέασε μια ολόκληρη γενιά σκηνοθετών στη Τουρκία.

Στο – επηρεασμένο από τον «Δεκάλογο» του Κισλόφσκι- Block C (1994 – φωτογραφία), η ηρωίδα του είναι παγιδευμένη στις αντικρουόμενες προσδοκίες για τον ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη τουρκική κοινωνία.

image

Το Αφιέρωμα στον πρωτοπόρο του ανεξάρτητου τουρκικού σινεμά, Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ, πραγματοποιείται στο 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:
57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Εδώ είναι Βαλκάνια
Αυτές είναι οι 26 ελληνικές ταινίες του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Μία πρώτη ματιά στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 
Το 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.