Δέκα χρόνια μετά την εξαιρετική συνεργασία τους στο φιλμ «Θα Χυθεί Αίμα», ο Ντάνιελ Ντέι Λούις και ο Πολ Τόμας Άντερσον, συναντιόνται και πάλι στην «Αόρατη Κλωστή» Ο Βρετανός ηθοποιός είναι εντυπωσιακός, ενώ τις εντυπώσεις κερδίζει επάξια η εξαιρετική Βίκι Κριπς. Πρόκειται για μία σπουδαία ταινία, την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο πλαίσιο του Αφιερώματος, «Σινεμά με τον Φρόυντ», την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου.

Ads

Στο μεταπολεμικό Λονδίνο της δεκαετίας του ’50 ο σχεδιαστής ρούχων Ρέινολντς Γούντκοκ (Ντάνιελ Ντέι Λούις) και η αδερφή του, Σίριλ (Λέσλι Μάνβιλ) κυριαρχούν στον χώρο της βρετανικής υψηλής ραπτικής, ντύνοντας μέλη βασιλικών οικογενειών, αστέρες του κινηματογράφου και εκπροσώπους της ανώτατης κοινωνικής τάξης. Παράλληλα, πλήθος γυναικών μπαίνουν εφήμερα στη ζωή του ιδιόρρυθμου Ρέινολντς, ενσαρκώνοντας τις κατά διαστήματα μούσες του και σταδιακά παραχωρούν τη θέση τους στις επόμενες, που θα έχουν ανάλογη τύχη.

image

Η μόνη σταθερή γυναίκα στη ζωή του Ρέινολντς είναι η αδερφή του μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει, τυχαία, μια νεαρή γυναίκα, την Άλμα, η οποία γίνεται ερωμένη και μούσα του. Από τη στιγμή που ερωτεύεται και παραδίδεται στην Άλμα συνειδητοποιεί πως διασαλεύεται η απόλυτα ελεγχόμενη και προγραμματισμένη στην παραμικρή λεπτομέρεια ζωή του και κάτι τέτοιο τον τρομοκρατεί. Η απρόσμενη αυτή ερωτική σχέση έρχεται να μεταμορφώσει και τους δύο, αλλά και την ίδια την ερωτική τους σχέση.

Ads

image

Δίπλα στον εξαιρετικό Ντάνιελ Ντέι Λούις και την εντυπωσιακή Βίκι Κριπς, την τριάδα των βασικών πρωταγωνιστών συμπληρώνει αρμονικά η σπουδαία Λέσλι Μάνβιλ (Μυστικά και Ψέματα – 1996). Πρόκειται για μια απρόσμενη ερωτική ιστορία που αποτυπώνει ατμοσφαιρικά την προσπάθεια δύο ανθρώπων να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο, προσπαθώντας να επιβληθούν στα ένστικτά τους και να επιβάλλει ο καθένας τους δικούς του όρους. Μοναδικές ερμηνείες, υπέροχα φορέματα και μια συγκλονιστική μουσική από τον Jonny Greenwood των Radiohead.

image

Ο τίτλος της ταινίας «Αόρατη Κλωστή» (Phantom Thread), παραπέμπει στην Βικτωριανή εποχή όπου οι ράφτρες στο Ανατολικό Λονδίνο εργάζονταν ατελείωτες ώρες, κάτω από άθλιες συνθήκες που τις εξουθένωνε τόσο σωματικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά, ώστε ακόμα και εκτός δουλειάς να κάνουν πως ράβουν στον αέρα, σαν αυτόματα. Επίσης ο τίτλος υπαινίσσεται μια παρουσία – φάντασμα, κάτι που υπερβαίνει τα όρια της ανθρώπινης πραγματικότητας κι αντίληψης, απέναντι στο οποίο συχνά πυκνά δεν μπορούμε να αντιδράσουμε.

image

Η «Αόρατη Κλωστή / Phantom Thread» του Πολ Τόμας Άντερσον, απέσπασε έξι Υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά το βραβείο στην κατηγορία: Καλύτερα Κουστούμια (Mark Bridges).

Ντάνιελ Ντέι Λιούις / Daniel Day-Lewis

Γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1957, στο Λονδίνο. Πρόκειται για τον μοναδικό ηθοποιό στην Ιστορία του Κινηματογράφου που έχει κερδίσει τρία Βραβεία Όσκαρ Ά Ανδρικής Ερμηνείας – My Left Foot: The Story of Christy Brown (1989), There Will Be Blood (2007), Lincoln (2012). Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας «Αόρατη Κλωστή» του Πολ Τόμας Άντερσον, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις έχει δηλώσει πως θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

image

«Είναι προνόμιο να δουλεύεις μαζί του και λίγοι σκηνοθέτες είχαν αυτή τη χαρά. Επιστράτευσα όλο μου το θάρρος για να του προτείνω τον ρόλο, αλλά ήξερα ότι μόνο αυτός θα μπορούσε να τον ερμηνεύσει» – είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Πολ Τόμας Άντερσον, το 2007 για τον Ντάνιελ Ντέι Λούις, με αφορμή τη συνεργασία τους στην ταινία: «Θα Χυθεί Αίμα».

Διαβάστε επίσης:

Σινεμά με τον Φρόυντ

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά σειρά  κινηματογραφικών προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόυντ». Ο φετινός κύκλος πραγματοποιείται και πάλι σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Τριανόν και περιλαμβάνει ταινίες του κλασικού και σύγχρονου κινηματογράφου, με μεγάλη καλλιτεχνική αξία.

image

Η ψυχαναλυτική ματιά, επιχειρεί να αναδείξει τη σύνδεση  πλευρών της εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας, μέσα από τα αλληλένδετα στοιχεία της μορφής και του περιεχομένου της ταινίας που διακινούν το ενδιαφέρον μας.  Μετά το πέρας κάθε προβολής, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί, αλλά και να συμμετέχει στη  συζήτηση ψυχαναλυτών με ανθρώπους της τέχνης και των επιστημών, ώστε να συναντηθούν μέσω του διαλόγου οι διαφορετικοί τρόποι ερμηνείας και απόλαυσης της κινηματογραφικής εμπειρίας.

Στις ταινίες που επελέγησαν για την φετινή χρονιά και ανήκουν σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, χρονικές περιόδους και γεωγραφικά μήκη και πλάτη, κυρίαρχο θέμα είναι το εύθραυστο των ανθρώπινων σχέσεων καθώς η αγωνιώδης αναζήτηση για σύνδεση με τον άλλον προσκρούει στο φόβο, το ναρκισσισμό, την αποφυγή αναγνώρισης των ελλειμμάτων του εαυτού, δημιουργώντας συγκρούσεις και ρήξεις που καθιστούν  αυτήν την επικοινωνία δυσχερή αν όχι αδύνατη.

image

Αόρατη Κλωστή / Phantom Thread
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Πολ Τόμας Άντερσον
Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Ντέι Λούις, Βίκι Κριπς, Λέσλι Μάνβιλ, Καμίλα Ράδερφορντ, Ρίτσαρντ Γκρέιαμ
Μουσική: Jonny Greenwood (Radiohead)
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 130 λεπτά

Πληροφορίες:
Προβάλλεται την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις 17:00, στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101)
Συζητούν οι: Μαρίνα Περρή, ψυχαναλύτρια και Άννα Πούπου, ιστορικός κινηματογράφου
Την συζήτηση συντονίζει η Δέσποινα Εμπέογλου
Γενική Είσοδος: 7 ευρώ