Ανακαλύψτε ξανά μία από τις πιο αγαπημένες ιστορίες. Το εμβληματικό βιβλίο του Αντουάν Σαιντ-Εξιπερί, μεταφέρεται για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη, από τον Μαρκ Οσμπορν. Τη μουσική υπογράφει ο μάγος των κινηματογραφικών σκορ, Χανς Ζίμερ. Προβάλλεται σήμερα στο Κανάλι της Βουλής και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

«Ο Μικρός Πρίγκιπας μου έδωσε την ευκαιρία να κοιτάξω μέσα μου και να βρω μια πολύ προσωπική ιστορία που θα μπορούσα να την κάνω ταινία, αποτίοντας φόρο τιμής σ’ αυτό το καταπληκτικό λογοτεχνικό έργο. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα έκανα μια κινηματογραφική προσαρμογή και η συγκεκριμένη νομίζω ότι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισα να κάνω μια μη παραδοσιακή, όχι πιστή διασκευή. Μοιάζει περισσότερο μ’ έναν φόρο τιμής.» – Μαρκ Οσμπορν

Η ιστορία μας εξελίσσεται με πρωταγωνίστρια Το Μικρό Κορίτσι, που η αγχωτική μητέρα του το προορίζει για το καλύτερο κολέγιο της πόλης. Μόνη του διέξοδος είναι ο εκκεντρικός και καλόκαρδος γείτονας, ο Αεροπόρος, που την ξεναγεί σ’ έναν εκπληκτικό κόσμο όπου όλα είναι πιθανά.

image

Ads

Έναν κόσμο που ο ίδιος γνώρισε πριν καιρό από τον Μικρό Πρίγκιπα. Εκεί ξεκινά το μαγικό και συναισθηματικό ταξίδι του στο σύμπαν του Μικρού Πρίγκιπα. Εκεί ανακαλύπτει ξανά την παιδικότητα του και μαθαίνει ότι δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνο με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια.

Το εμβληματικό βιβλίο του Αντουάν Σαιντ-Εξιπερί, ζωντανεύει στην μεγάλη οθόνη. Η ταινία χρειάστηκε πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί και η πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2016 στο Φεστιβάλ των Καννών. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης, Χανς Ζίμερ. Ο σκηνοθέτης Μαρκ Όσμπορν (Kung-Fu Panda), αναφέρει χαρακτηριστικά:

image

«Από την αρχή, ήξερα ότι θα κάναμε ένα συνδυασμό computer animation και stop-motion animation. Όταν ακολουθείς αυτή τη γραμμή, δημιουργείς ένα πολύ συγκεκριμένο αισθητικό πρόβλημα: το stop-motion έχει μια συγκεκριμένη εικόνα, καθώς πρόκειται για φυσικά αντικείμενα που φωτογραφίζονται από μια κάμερα, με αληθινό φως. Γι’ αυτό θέλαμε το computer animation να αναμιχθεί με αυτό. Δεν θέλαμε να μοιάζει όμως με stop-motion. Θέλαμε να ξεχωρίζει και να έχει τις δικές του ποιότητες. Χρησιμοποιήσαμε λοιπόν πολλές διαφορετικές τεχνικές φωτισμού και δημιουργίας ατμόσφαιρας στον υπολογιστή για να πετύχουμε ένα παρόμοιο αίσθημα.»

Πηγή έμπνευσης για τον Όζμπορν, ήταν η δουλειά του μάστορα του είδους, Ίάπωνα σκηνοθέτη, Χαγιάο Μιγιαζάκι, που μας έχει χαρίσει μέχρι σήμερα ανεπανάληπτες ταινίες animation. Το απόλυτο παιδικό παραμύθι του 20ου αιώνα, ο θρυλικός Μικρός Πρίγκιπας μεταφέρεται αριστοτεχνικά στη μεγάλη οθόνη, σε μία εντυπωσιακή παραγωγή κινουμένων σχεδίων.

image

Η ταινία περιηγείται ανάμεσα σε δύο κόσμους, το μαγικό χειροποίητο σύμπαν απαράμιλλης ομορφιάς του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί που αναδεικνύεται με την τεχνοτροπία της χαρτοκοπτικής και του stop-motion, σε συνδυασμό με το άρτιο σύγχρονο περιβάλλον όπου ζει ένα μικρό κορίτσι με την απαιτητική μητέρα του, που αποδίδεται με την τεχνική του σύγχρονου animation. Το πρωτότυπο υλικό δικαιώνεται, η εικονογράφηση είναι εξαιρετικά εκφραστική και η ταινία του Μικρού Πρίγκιπα έχει όλες τις αρετές για να γίνει, όπως και το βιβλίο που την ενέπνευσε, κλασική.

Ο σκηνοθέτης λέει ότι προσέγγισε την ταινία σαν ένα γρίφο που θέλει επίλυση: «Το μεγάλο ερώτημα ήταν πώς κάνεις μια κινηματογραφική εμπειρία που να συγκρίνεται ή να φτάνει την εμπειρία της ανάγνωσης του βιβλίου; Ήθελα να αναμείξω το ψηφιακό κινούμενο σχέδιο με το stop-motion. Η ιδέα μου ήταν να εξερευνήσω τη συγκινητική σχέση ανάμεσα στην εκκεντρική και πιο γερασμένη εκδοχή του Αεροπόρου με το Μικρό Κορίτσι που μετακομίζει δίπλα. Ένιωσα ότι τελικά θα ήταν η ιστορία του Μικρού Κοριτσιού που μαθαίνει να αποχαιρετά τον φίλο της, στα ίχνη του βιβλίου. Έμοιαζε να είναι ο σωστός τρόπος προσέγγισης αυτού του πολύ ευαίσθητου υλικού».

Διαβάστε Επίσης:

image

Ο Μικρός Πρίγκιπας / The Little Prince / Le Petit Prince
Σκηνοθεσία: Μαρκ Οσμπορν
Σενάριο: Αϊρίνα Μπρίγκναλ, Μπομπ Περσικέτι
Φωτογραφία: Κρις Καπ
Μοντάζ: Κάρολ Κράβετς Εϊκανιάν, Ματ Λάντον
Μουσική: Ρίτσαρντ Χάρβεϊ, Χανς Ζίμερ
Με τις φωνές των: Τζεφ Μπρίτζες, Μακένζι Φόι, Ρέιτσελ ΜακΑνταμς, Ράιλι Οσμπορν, Πολ Ραντ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Τζέιμς Φράνκο, Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Ρίκι Τζερβέιζ, Πολ Τζιαμάτι / Στα ελληνικά: Κωνσταντής Μαυριάς, Αγγελος Λιάγκος, Κώστας Δαρλάσης, Αφροδίτη Αντωνάκη
Έτος Παραγωγής: 2015
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 108 λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Κυριακή 19 Απριλίου στις 17:00 στο Κανάλι της Βουλής