Η ταινία «Ο Λαβύρινθος της Σιωπής», αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού και σεναριογράφου, Τζούλιο Ρικιαρέλι. Ο Ιταλός δημιουργός, βασισμένος σε πραγματικά γεγονότα, παρουσιάζει μία αξιόλογη ταινία, μεταφέροντας μας στην μεταπολεμική Γερμανία του 1958. Ένα φιλμ για την ιστορική μνήμη, αλλά και για την συλλογική όσο και ατομική ευθύνη του ατόμου απέναντι στην κοινωνία και στον εαυτό του. Προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

Βρισκόμαστε στην Γερμανία του 1958. Κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη στο Άουσβιτς, αλλά και κανείς δεν ρωτά για να μάθει. Ένας νεαρός εισαγγελέας, ανακαλύπτει ότι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας ήταν ναζί και δήμιοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Πρώην μέλη των Ες Ες είναι τώρα δάσκαλοι, αρτοποιοί και δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι περισσότεροι κυκλοφορούν ανάμεσα στους ανυποψίαστους συμπατριώτες τους, οι οποίοι νομίζουν ότι οι ιστορίες για τα ολοκαυτώματα και τα βασανιστήρια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν απλώς αστικοί μύθοι ή ακόμη περισσότερο, προπαγάνδα των συμμαχικών δυνάμεων.

image

Ads

Η μεταπολεμική Γερμανία δικάζει το ναζιστικό παρελθόν της στην θαρραλέα και εντυπωσιακή δημιουργία του Τζούλιο Ρικιαρέλι, «Ο Λαβύρινθος της Σιωπής» (Labyrinth of Lies). Πρωταγωνιστεί ο Αντρέ Σιμάνσκι, η Φριντερίκε Μπεχτ και ο καλός ηθοποιός Αλεξάντερ Φέλινγκ, γνωστός κυρίως από την συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά «Homeland», ενώ στο Σινεμά τον συναντήσαμε τόσο στο «Άδωξοι Μπάσταρδο» του 2009, όσο και στον «Νεαρό Κύριο Γκαίτε» του 2010.

image

Εδώ ο Φέλινγκ υποδύεται τον φιλόδοξο Γερμανό εισαγγελέα που τολμά να οδηγήσει πρώην μέλη των Ες Ες στην πρώτη τους δίκη από Γερμανούς. Χωρίς καλά καλά να το καταλάβει, θα προκαλέσει με το έργο του, αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μια κοινωνία που έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το πιο φρικτό παρελθόν της.

Στα θετικά της ταινίες και η προσεγμένη αναπαράσταση της εποχής, αλλά και το καστ των ηθοποιών, όπου εκτός του Αλεξάντερ Φέλινγκ, πρωταγωνιστούν οι: Αντρέ Σιμάνσκι, Φριντερίκε Μπεχτ, Γιοχάνες Κρις, Χάνσι Γιόκμαν, Γκερτ Φος, Γιόχαν Φον Μπούλοφ.

image

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζούλιο Ρικιαρέλι βγαίνει από τον «Λαβύρινθο της Σιωπή», ξετυλίγοντας τον μίτο της αλήθειας για την αποκατάσταση της Ιστορίας. Έχοντας τα ίδια κινηματογραφικά συμπτώματα με άλλες σημαντικές γερμανικές ταινίες, όπως το «Goodbye Lenin» και «Οι Ζωές των Άλλων», αλλά και μια ενδόμυχη πολιτική και κοινωνική σάτιρα, η ταινία παρουσιάζει με εμπεριστατωμένη έρευνα μία ακόμη εντυπωσιακή καταγραφή των παθών και των παθημάτων της γερμανικής Ιστορίας.

image

Μία συγκλονιστική ταινία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο 21o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, όπου και απέσπασε το Βραβείο Κοινού. Μία ιδιαίτερα αξιόλογη δημιουργία, η οποία ήταν ανάμεσα στις εννέα Υποψήφιες Ταινίες για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας του 2016, αντιπροσωπεύοντας την Γερμανία.

Διαβάστε επίσης:

image

Ο Λαβύρινθος της Σιωπής / Labyrinth of Lies / Im Labyrinth des Schweigens
Σκηνοθεσία: Τζούλιο Ρικιαρέλι
Σενάριο: Ελίζαμπεθ Μπάρτελ, Τζούλιο Ρικιαρέλι
Πρωταγωνιστούν: Αλεξάντερ Φέλινγκ, Αντρέ Σιμάνσκι, Φριντερίκε Μπεχτ, Γιοχάνες Κρις, Χάνσι Γιόκμαν, Γκερτ Φος, Γιόχαν Φον Μπούλοφ
Φωτογραφία: Μάρτιν Λάνγκερ, Ρόμαν Οσιν
Μοντάζ: Αντρέα Μέρτενς
Μουσική: Σεμπάστιαν Πίλε, Νίκι Ράισερ
Έτος Παραγωγής: 2014
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία
Διάρκεια: 124 λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Δευτέρα 29 Ιουνίου στις 22:00 στην ΕΡΤ2