Στην δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Τιερί ντε Περέτι παρουσιάζει ένα ρεαλιστικό πορτρέτο της ανόδου και της πτώσης ενός νεαρού άνδρα, εκφραστή μιας χαμένης γενιάς, που κινηματογραφικά ισορροπεί περίτεχνα, μεταξύ της περιπέτειας και του δράματος. Ο «Κορσικανός» παρακολουθεί τη διαδρομή του Στεφάν, από τις εθνικιστικές οργανώσεις, μέχρι τον ακτιβισμό.

Ads

Κορσική, δεκαετία ’90, ένα πεδίο πολύ βίαιων εθνικιστικών συγκρούσεων, που στόχο είχαν την αυτονόμηση του νησιού από τον έλεγχο της Γαλλίας. Δεκάδες νεκροί και ένα νησί παραδομένο στη βία.

Ο σκηνοθέτης, Τιερί ντε Περέτι, στη δεύτερη ταινία του, που προβλήθηκε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, θέλησε να καταδείξει τις ολέθριες επιπτώσεις που είχαν τα εθνικιστικά κινήματα στη γενέτειρά του.

image

Ads

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κορσική και ακόμα περνάω σχεδόν το μισό χρόνο μου εκεί. Εξακολουθώ να έχω ισχυρούς δεσμούς με το νησί. Η οικογένειά μου, κάποιοι από τους φίλους μου και πολλά αγαπημένα μου πρόσωπα ζουν εκεί. Πάντοτε μου ήταν πολύ δύσκολο να εξηγήσω στους φίλους μου, στους ανθρώπους που γνώριζα ή τους συνεργάτες μου στο Παρίσι ή αλλού, από πού καταγόμουν και δεν ήταν μονάχα το γεωγραφικό κομμάτι. Δεν μεγάλωσα σε ένα παλιομοδίτικο μέρος. Αντιθέτως, όπως πολλοί άνθρωποι της γενιάς μου άκουγα Smiths, έβλεπα ταινίες όπως The Right Stuff  (Οι Κατάλληλοι Άνθρωποι) του Phillip Kaufman, A Nightmare on Elm Street (Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες) του Wes Craven, Police του Maurice Pialat. Ό,τι έκανε ο υπόλοιπος κόσμος το ίδιο έκανα κι εγώ. Παρόλα αυτά η παιδική και εφηβική  μου ηλικία στιγματίστηκαν από ένα κλίμα πολιτικής βίας και πλήρους σύγχυσης.» – Τιερί ντε Περέτι

image

Ο Γαλλικής καταγωγής δημιουργός, αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού, ο οποίος αναγκάζεται να μεταναστεύσει στη Γαλλία, προκειμένου να ξεφύγει από το βίαιο παρελθόν του, καθώς υπήρξε ενεργό μέλος εθνικιστικών οργανώσεων.

Ο θάνατος ενός παλιού συντρόφου, του ξυπνά μνήμες και συνειδητοποιεί όλα όσα τον μεταμόρφωσαν από έναν νέο άνθρωπο της μεσαίας τάξης, γεμάτο όνειρα και σχέδια για το μέλλον σε έναν ριζοσπαστικό, ακτιβιστή επαναστάτη, που περνάει τη ζωή του μόνιμα καταδιωκόμενος.

image

Η απόφαση του ήρωα μας, στο δίλημμα να παραστεί ή όχι στην κηδεία του συντρόφου του στο νησί όπου είναι καταζητούμενος, είναι αυτή που θα καθορίσει ουσιαστικά και το υπόλοιπο της ζωής του.

«Ενδιαφέρομαι για εκείνη την περίοδο όταν δεκάδες νεαροί Κορσικανοί δολοφονήθηκαν βάναυσα, συχνά για άγνωστους λόγους, μολονότι φαίνεται πως είχαν επιλέξει το δύσβατο δρόμο του πολιτικού εξτρεμισμού και ή του εγκλήματος. Το ότι γυρίζω μια ταινία που λαμβάνει χώρα εκείνη την εποχή σημαίνει πως καταπιάνομαι με θέματα όπως η πηγή της όλης αυτής της βίας και υποβάλω προς ευρύτερο προβληματισμό έναν σκεπτικισμό για εκείνους που ορίζουν και σήμερα το νησί. Η ταινία δεν έχει κάποια συγκεκριμένη ιστορική αναφορά, εντούτοις καταπιάνεται επί της ουσίας με την Ιστορία και την Πολιτική, όπως και με τη Γαλλία.» – Τιερί ντε Περέτι

image

Ο φακός ακολουθεί τον ρυθμό της δράσης χωρίς να υπερβάλει, θυμίζοντας χαρακτηριστικές ταινίες του είδους, αν και διαφορετικής εποχής, όπως το αξιόλογο «Γόμορρα» και το διαχρονικό «Ο Νονός».

Ο Τιερί ντε Περέτι, σκηνοθέτης της ταινίας «Apaches» (2013) που είχε επίσης προβληθεί και ξεχωρίσει στις Κάννες, επιστρέφει με μια αξιόλογη μυθοπλασία για την ιστορία της δικής του γενιάς, για όλα όσα έγιναν στο παρελθόν στο νησί του την Κορσική. Εφαλτήριο για τη δημιουργία του ήρωά του, του Stephane, ήταν ο συνομήλικος του, εθνικιστής ακτιβιστής Nicolas Montigny, που δολοφονήθηκε το 2001, τον οποίο δεν γνώριζε ο ίδιος προσωπικά, αλλά με τον οποίο είχανε κοινούς φίλους.

image

Η ταινία βασίζεται στις προσωπικές αναμνήσεις του σκηνοθέτη, στη συλλογική μνήμη εκείνης της γενιάς, αλλά και σε ενδελεχή έρευνα που πραγματοποίησε. Το αποτέλεσμα είναι ένα αναρχικό και εσκεμμένα «αποσπασματικό» μείγμα φημών, αστικών μύθων, αναμνήσεων και ντοκουμέντων, τα οποία συνθέτουν το ψηφιδωτό της σύγχρονης Ιστορίας της Κορσικής.

Η έρευνα ανέσυρε στον σκηνοθέτη μνήμες μιας περιόδου έντονης πολιτικής σύγχυσης και βίας, αλλά πρόθεσή του ήταν η ταινία να λειτουργήσει ως μεγεθυντικός φακός.

«Η ταινία μου είναι ένα αφιέρωμα σε όλους τους νέους που είτε χάθηκαν είτε δολοφονήθηκαν. Συνάμα είναι και μια υπόσχεση για κάποιου είδους διαλόγου μεταξύ μιας ξεχασμένης, χαμένης και δολοφονημένης γενιάς και μιας άλλης, γεμάτης ζωής και ξεγνοιασιάς.» – Τιερί ντε Περέτι

image

Ο Κορσικανός / Une vie violente / A Violent Life
Σκηνοθεσία: Τιερί ντε Περέτι
Σενάριο: Guillaume Bréaud, Thierry de Peretti
Πρωταγωνιστούν: Ζαν Μικελάντζελι, Ανρί Νοέλ Ταμπαρί, Σεντρίκ Απιέτο, Μαρί Πιέρ Νουβό, Ντέλια Σεπίλκρ Νατιβί, Ντομινίκ Κολομπιάνι
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 107 λεπτά