O Κόλιν Φερθ γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1960 στην Αγγλία. Με αφορμή τα γενέθλια του σπουδαίου Βρετανού ηθοποιού, στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr επιλέγουμε να ξαναθυμηθούμε την ταινία: «Ο Λόγος του Βασιλιά» (The King’s Speech – 2010). Πρόκειται για την εμβληματική ταινία εποχής του Τομ Χούπερ, η οποία χάρισε στον Κόλιν Φερθ, το Όσκαρ Καλύτερου Ά Ανδρικού Ρόλου για την σπουδαία του ερμηνεία.

Ads

Ο Λόγος του Βασιλιά / The King’s Speech
Σκηνοθεσία: Τομ Χούπερ

Σενάριο: David Seidler
Ηθοποιοί: Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Γκάι Πιρς, Κόλιν Φερθ, Μάικλ Γκαμπόν, Τζέφρι Ρας, Τίμοθι Σπαλ, Τζένιφερ Ελ, Ντέρεκ Τζέικομπι
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Αυστραλία
Έτος: 2010
Διάρκεια: 118 λεπτά

image

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, βασιλιά Γεωργίου του 5ου και τη σκανδαλώδη παραίτηση του βασιλιά Εδουάρδου του 8ου, ο Μπέρτι (Κόλιν Φερθ), που υποφέρει από μια εξουθενωτική δυσκολία στην ομιλία σε όλη του τη ζωή, γίνεται ξαφνικά βασιλιάς. Είναι ο νέος βασιλιάς Γεώργιος ο 6ος της Αγγλίας.

Ads

Με τη χώρα του να βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου, η σύζυγός του Ελισάβετ (Έλενα Μπόναμ Κάρτερ) κανονίζει για τον άντρα της ένα ραντεβού μ’ έναν εκκεντρικό λογοθεραπευτή, τον Λάιονελ Λογκ (Τζέφρι Ρας). Ύστερα από ένα δύσκολο ξεκίνημα, οι δυο άνδρες ακολουθούν μια ανορθόδοξη μέθοδο θεραπείας και μια σημαντική φιλία γεννιέται ανάμεσά τους.

image

Ακολουθώντας την παράδοση ταινιών, όπως το «The Queen», το «The King’s Speech» μας μεταφέρει στην καρδιά της ζωής της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Ο Τομ Χούπερ (The Damned United) σκηνοθετεί τους Κόλιν Φερθ (A Single Man), Έλενα Μπόναμ Κάρτερ (Alice in Wonderland), Τζέφρι Ρας (Elizabeth), Γκάι Πιρς (Memento) και Μάικλ Γκαμπόν (The Good Shepherd).

image

Η ταινία «Ο Λόγος του Βασιλιά» (The King’s Speech – 2010) του Τομ Χούπερ, καταφέρνει να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη και αξιόλογη ιστορία υπέρ της ισότητας, ανάμεσα σε δύο κοινωνικά άνισους άντρους, που σταδιακά και καθώς γνωρίζονται καλύτερα, μετατρέπονται σε αγωνιστές αλλά και άσπονδους φίλους.

image

Το φιλμ ήταν υποψήφιο για δώδεκα Όσκαρ, κερδίζοντας εν τέλει τέσσερα χρυσά αγαλματίδια: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Ά Ανδρικού Ρόλου (Κόλιν Φερθ), Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Τομ Χούπερ) και καλύτερου Σεναρίου (David Seidler).



Κόλιν Φερθ / Colin Firth

image

Ο Κόλιν Φερθ γεννήθηκε το 1960 στην Αγγλία και έκανε το ντεμπούτο του στο θεατρικό σανίδι του Λονδίνου, στην West End παραγωγή του “Σχέσεις Προδοσίας”. Το 1984 πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική μεταφορά του συγκεκριμένου έργου απέναντι από τον Ρούπερτ Έβερετ.

Έχτισε την κινηματογραφική του καριέρα συμμετέχοντας σε ταινίες όπως “Βαλμόν” του Μίλος Φόρμαν, “Τα Φτερά της Διασημότητας”, “Ο Κύκλος των Φίλων”, “Ο Άγγλος Ασθενής” του Άντονι Μινγκέλα, “Τα Χίλια Εκτάρια” δίπλα στις Τζέσικα Λανγκ και Μισέλ Πφάιφερ, “Ερωτευμένος Σαίξπηρ” και “Αυτή Είναι η Ζωή Μου”.

Κέρδισε αναγνωρισιμότητα παγκοσμίως το 2001, με το ρόλο του Μαρκ Ντάρσι στην ταινία “Το Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς”, όπου συμπρωταγωνιστούσε με την υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, Ρενέ Ζελβέγκερ και τον Χιου Γκραντ. Το 2004 επέστρεψε στον ρόλο αυτό για το σίκουελ “Bridget Jones: Η Επόμενη Σελίδα”.

image

Το βιογραφικό του περιλαμβάνει επίσης τις ταινίες “Η Σημασία τού να Είναι Κανείς Σοβαρός”, “Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι”, “Αγάπη Είναι…”, “Εκεί που Βρίσκεται η Αλήθεια” του Ατόμ Εγκογιάν, “Νάνι ΜακΦι: Η Μαγική Νταντά”, “Όταν Με Βρήκε” της Έλεν Χαντ, “Σύζυγος… Κατα Λάθος”, “Mamma Mia!”, “Genova” του Μάικλ Ουίντερμποτομ, “Easy Virtue”, ενώ δάνεισε τη φωνή του στην animation ταινία “A Christmas Carol” του Ρόμπερτ Ζεμέκις.

Επίσης πρωταγωνίστησε στην πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Τομ Φορντ, “A Single Man”, στο sequel “St Trinian’s 2: The Legend of Fritton’s Gold”, καθώς και στο “Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι” του Όλιβερ Πάρκερ. Έχει πάρει μέρος στις ταινίες “Main Street” με τον Ορλάντο Μπλουμ, “Tinker, Tailor, Soldier, Spy” με τον Γκάρι Όλντμαν και “The Promised Land” του Μάικλ Ουίντερμποτομ με τον Τζιμ Στέρτζες.

Διαβάστε επίσης:
Ο Κόλιν Φερθ είναι «Ένας Άνδρας Μόνος» στο φιλμ του Τομ Φορντ
«Ένας Χαρισματικός Άνθρωπος» με Κόλιν Φερθ, Τζουντ Λο και Νικόλ Κίντμαν
Η ταινία του Γούντι Άλεν: «Μαγεία στο Σεληνόφως»