Το 1962, ο Ρόμπερτ Μάλιγκαν μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη, το εμβληματικό βιβλίο της Χάρπερ Λι, με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο Γκρέγκορι Πεκ. Με αφορμή την συμπλήρωση 13 χρόνων χωρίς τον θρυλικό ηθοποιό, θυμόμαστε μία ταινία – ορόσημο για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ads

Η ιστορία αφηγείται την ενηλικίωση τριών παιδιών, εστιάζοντας στην εξάχρονη Σκάουτ. Παρακολουθεί μέσα από τα μάτια του αθώου κοριτσιού τον τρόπο που αντιλαμβάνεται εκείνο την καλοσύνη, αλλά και την κακία του κόσμου.

Ο Ρόμπερτ Μάλιγκαν εικονογραφεί την μικρή επαρχιακή πόλη του Νότου στην οποία τοποθετείται η δράση, σαν μια παρηκμασμένη πόλη, γεμάτη σκονισμένους δρόμους, ξεχαρβαλωμένους φράχτες πάνω στους οποίους σκαρφαλώνουν κληματαριές, στηριγμένες σε τοιχάκια από κόκκινο τούβλο, μπροστινές βεράντες, κουνιστές πολυθρόνες και χαρακτηριστικά, ψάθινα καπελάκια.

image

Ads

Η Σκάουτ και ο αδελφός της, ζουν μαζί με τον χήρο πατέρα τους Άτικους και την Καλπουρνία, την μαύρη υπηρέτριά τους. Ο Ντιλ, νιόφερτος φίλος τους, διαθέτει μικροκαμωμένο σώμα, εξεζητημένο λεξιλόγιο και μια αξιοθαύμαστη λατρεία για τον Τρούμαν Καπότε. Καθώς ο Άτικους ξεκινά κάθε πρωί για το Δικηγορικό του Γραφείο στο κέντρο, τα παιδιά περνάνε τις ζεστές και τεμπέλικες καλοκαιρινές μέρες παίζοντας ώρες ατελείωτες. 

Τότε είναι που συμβαίνει ένα γεγονός, το οποίο ανατρέπει βίαια την καθημερινότητα των ηρώων μας. Ο Δικαστής αναθέτει αυτεπάγγελτα στον Άτικους, την υπεράσπιση ενός νεαρού μαύρου αγοριού, που αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι βίασε ένα κορίτσι.

image

Ο Άτικους  αναλαμβάνει την υπόθεση σκοπεύοντας να αποκαλύψει την αλήθεια. Η κοινότητα όμως έχει τις διαφωνίες της. Θεωρεί απλά απαράδεκτο το να θεωρείται αθώος – ακόμη κι ως την απόδειξη του αντιθέτου – ένας έγχρωμος.

Μια ομάδα κατοίκων με καθοδηγητή τον πατέρα του «θύματος», τρομοκρατούν όχι μόνο τον Άτικους αλλά και τα ανήλικα παιδιά του. Εκείνος όμως δεν κάμπτεται. Με απίστευτο θάρρος και έχοντας μοναδικό γνώμονα το Δίκαιο, προχωρά στην ουσιαστική υπεράσπιση του νεαρού έχοντας όμως δυστυχώς την αίσθηση πως αγορεύει μπροστά σε δικαστήριο κουφών…

image

Το αριστούργημα του Ρόμπερτ Μάλιγκαν, προτάθηκε για οκτώ Όσκαρ ενώ κέρδισε τα τρία από αυτά, στις Κατηγορίες: Α΄ Ανδρικού Ρόλου (για τον εξαιρετικό Γκρέγκορι Πεκ), Διασκευασμένου Σεναρίου και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης. Το 1995 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική. Το 2007 το «Σκιές και Σιωπή» έλαβε την 25η θέση ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Όπως προαναφέραμε, η ταινία βασίζεται στο βιβλίο της βραβευμένης με Πούλιτζερ, Χάρπερ Λι, «Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια». Θέμα του βιβλίου είναι ο παραλογισμός του ρατσισμού και συγκεκριμένα στον Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη δεκαετία του ’30, μέσα από τα μάτια των παιδιών, αλλά και οι συνέπειές του παραλογισμού αυτού για τους λευκούς και μαύρους πολίτες. Πρωταγωνιστούν: Γκρέγκορι Πεκ, Μαίρη Μπάνταμ, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Φίλιπ Άλφορντ, Τζον Μέγκνα, Ρουθ Ουάιτ, Πολ Φιξ.

image

Γκρέγκορι Πεκ / Gregory Peck (5 Απριλίου 1916 – 12 Ιουνίου 2003

Ο Γκρέγκορι Πεκ γεννήθηκε στις 5 Απριλίου του 1916 στη Λα Χόγια της Καλιφόρνιας. Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών συνέχισε στο Πανεπιστήμιο σπουδές στην Ιατρική τις οποίες και γρήγορα εγκατέλειψε για ν΄ αφιερωθεί στο θέατρο στις αρχές της δεκαετίας του 1940. Από το 1942 άρχισε τις εμφανίσεις του σε πολλές θεατρικές παραγωγές πριν ξεκινήσει τους κινηματογραφικούς ρόλους του σε ταινίες.

Οι ερμηνείες του στις ταινίες «Σπάστε τα Δεσμά» (Days of Glory) του Ζ. Τουρνέ και «Τα Κλειδιά του Παραδείσου» (The Keys of Kingdom) του Τζ. Στολ, που γυρίστηκαν το 1944 τον καθιέρωσαν ως έναν από τους πιο ελπιδοφόρους ηθοποιούς. Το 1962 κέρδισε το Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Σκιές και Σιωπή» (To Kill a Mockingbird). Πέθανε στις 12 Ιουνίου του 2003 στο Λος Άντζελες. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI), τον έχει κατατάξει δωδέκατο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

Διαβάστε Επίσης:

image

Σκιές και Σιωπή / To Kill a Mockingbird
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Μάλιγκαν
Σενάριο: Χόρτον Φουτ
Πρωταγωνιστούν: Γκρέγκορι Πεκ, Μέρι Μπάνταμ, Φίλιπ Αλφορντ, Ρουθ Γουάιτ
Φωτογραφία: Ράσελ Χάρλαν
Μοντάζ: Ααρον Στελ
Μουσική: Ελμερ Μπερνστάιν
Έτος Παραγωγής: 1962
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 129 λεπτά